Kan Microsoft-Yahoo Binge ut Google?

Microsoft og Yahoo har endelig kommet fram til en søkeavtale, over et år etter Microsofts planlagte Yahoo-oppkjøp gikk i vasken. Nå går de i strupen på Google, men er Bing god nok? Vi tviler.

Microsoft-sjef Steve Ballmer (t.h.) undertegner den nye søkeavtalen med Yahoo, til Yahoo-sjef Carol Blitz' store fornøyelse. (Foto: Microsoft)
Microsoft-sjef Steve Ballmer (t.h.) undertegner den ferske søkeavtalen, til Yahoo-sjef Carol Bartz' (t.v.) store fornøyelse. (Foto: Microsoft)

Etter Microsofts oppkjøpsplaner ble lagt på is i fjor sommer, har vi ikke hørt mye på Microsoft-Yahoo-fronten. Men i forrige uke blusset ryktene igjen opp, og mye tydet på at de to gigantene nærmet seg en avtale. Denne uken har avtalen blitt skrevet under, og de to selskapene vil – så fremt avtalen godkjennes av det amerikanske konkurransetilsynet – samarbeide om Microsofts Bing-søkemotor i et forsøk på å slå ut kongen selv: Google.

Spørsmålene mange nå stiller, er hvorvidt det er mulig å slå ut den tidligere ubestridte kjempen, og om Bing faktisk er god nok?

Avtalen vil gi Microsoft-Yahoo en markedsandel på rett i underkant av 30 prosent. Det er under halvparten av Googles samlede andel, som ligger på rundt 70 prosent. Men for å sette det i et annet lys, kan man tenke seg en forskjell på rundt 20 prosent – hvis Bing tar nye 20 prosentpoeng, vil de være rett i ryggen på Google.

For at det skal skje, må Bing utkonkurrere Google på funksjonalitet og søkeresultater. Det vil sannsynligvis ikke skje med det første, og mange mener sjansen for at Microsoft-Yahoo vil kannibalisere seg selv er høy.

To uttrykk – én mening

Det hersker liten tvil om at Bing er en god søke… unnskyld; valgmotor. Den fikk en uventet varm velkomst når den ble sluppet tidligere i sommer, og Microsoft har igjen spist markedsandeler i et segment mange trodde de hadde flagget ut.

Noe Microsoft gjerne vil få fram med Bing, er vinklingen av prinsippet «søk». På Bing er det «valg» som gjelder; Bing er nemlig en valgmotor (engelsk: «Decision engine»). I realiteten er forskjellen ikke-eksisterende: Det er to definisjoner av samme konsept. Mens Google ber deg søke etter det du leter etter, mener Microsoft at du heller skal bruke Bing til å gjøre valgene for deg (selv om det innebærer å søke etter svarene).

Færre, mer relevante treff

Microsoft baserer dette uttrykket på en del ekstrafunksjoner som enklere lar deg finne informasjon om det du leter etter – i selve søkemotoren.Ved lanseringen av Bing uttrykte Microsoft at «alt har tidligere dreiet seg om mer søkeresultater», men at «det nå dreier seg om færre, mer relevante treff». De mener folk ikke vil ha millioner av treff – de vil ha de mest relevante.

Dette er i prinsippet riktig, men det er ikke et vinnerargument for Bing. Google gjør nemlig det samme – bare bedre.

Google lister de mest relevante treffene øverst – akkurat som en søkemotor skal. Det er ingen grunn til å redusere søkeresultatene for å øke søkets presisjon når det automatisk blir mer presist av å rangere store mengder resultater etter relevanse.

To tapere

Mange frykter resultatet av Microsoft-Yahoo-avtalen vil være to tapere og én vinner. Det er en viss sjanse for at avtalen bare vil styrke Googles posisjon som den desidert sterkeste aktøren, og etterlate både Yahoo og Microsoft som tapere.

En av årsakene til dette kan være Yahoo-brukere som ikke føler seg knyttet til Microsofts Bing-søkemotor. Mange av disse vil trolig flytte over til Google som et resultat av avtalen – noe som vil skade Microsoft-Yahoo-samarbeidet.

Betanews’ Joe Wilcox kaller Microsoft-Yahoo-avtalen søkekannibalisering, og mener de vil spise av sine egne markedsandeler. Videre skriver nettstedet at de ser for seg en tap-tap situasjon for begge de involverte selskapene, samtidig som Google bare vil vokse seg større.

Uttalelsen baserer seg på det faktum at Bing tidligere primært har spist markedsandeler fra Yahoo. Google har vist seg urokkerbar, i motsetning til Yahoo som har mistet markedsandeler parallelt med Bings oppgang.

Kan bli avslått av konkurransetilsynet

Mange nettmedier spekulerer nå i om søkeavtalen faktisk kan bli avslått av det amerikanske konkurransetilsynet. Ikke fordi Microsoft-Yahoo fryktes å bli for store, men fordi Google kan styrke sin posisjon ytterligere.

Selvkannibaliseringen kan i verste fall sende Google opp mot 80-90 prosent, noe som ville styrke det allerede eksisterende monopolet. Det skriver Betanews, som påpeker at Google allerede har passert 70 prosent (medregnet AOL Search).

At avtalen i utgangspunktet er fordel Google, er det liten tvil om. Det er både dristig og offensivt av Microsoft og Yahoo, men det spørs om avtalen mellom de to giganten i verste fall kan føre til selvutryddelse. Og det vil bare styrke Googles posisjon som ubestridt søkekonge.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...