Kommentar: Kan Nokia 5800 Xpress Music konkurrere mot iPhone?

Da har det skjedd, det som vi har ventet så lenge på – det fremste selskapet i verden på mobiltelefoner, Nokia, har kommet med sin touch-telefon, eller iPhone-dreper som så mange kaller det. Men er dette nok til å friste de som har kjøpt eller har lyst til å kjøpe en iPhone?

Før jeg setter igang her, så vil jeg først begynne med å si at ingen mobilprodusenter kan måle seg med Nokia på markedsandeler, og som en ledende kjempe i denne industrien, ikke ennå ihvertfall. Men her snakker vi om en nisje som har vokst veldig mye pga Apple og deres iPhone. Så mitt spørsmål er som følger: Er det, eller var det skrevet i sten at Nokia måtte lage en touch-telefon de også? Er det ikke de som er kjempen i dette markedet, og da burde de kanskje tenke mer på nytenkning istedet for å lage en aldri så liten klone?

200810031313.jpg
Nokia 5800 Xpress Music. (Foto: Nokia)

Ikke misforstå meg, jeg setter bestandig pris på nye produkter fra en kvalitetsprodusent som Nokia er, men et eller annet sier meg at Nokia er best på funksjoner, og det å bestandig levere produkter som fungerer – man slipper å vente i månedsvis på at en ny funksjon, som ellers er å finne på andre telefoner som standard, skal bli lagt til ved en eller annen framtidig firmware-oppdatering. Men det jeg har problemer med, det er at Nokia her beveger seg inn på et marked hvor design og brukeropplevelse står foran alt annet – det er tross alt Apple de forsøker å «drepe».

Så, er den nye Nokia touch-telefonen gjennomført nok til å sette en demper på den nye trenden – iPhone? Tvilsomt, men de kommer helt sikkert til å stjele noen markedsandeler på touch-markedet, det er Nokia tross alt. Men hvorfor ikke dominere dette markedet? Mitt svar på dette er enkelt – selv om jeg liker funksjoner og operativsystemet som følger med Nokia 5800 Xpress Music, så er den ikke sexy nok for meg. Det er mye med denne telefonen som minner meg mer om en en eldre modell fra Walkman-serien til Sony Ericsson enn en seriøs konkurrent til iPhone – ikonene, form og stil, knappene – alt dette er OK, men OK er ikke nok til å konkurrere med iPhone, som har oppnådd sin kulhetsfaktor blant annet fordi den er unik på design og brukeropplevelse.

Nok engang ber jeg om å ikke bli misforstått, jeg elsker Nokia og deres telefoner, faktisk så bruker jeg en telefon fra Nokia for øyeblikket (Nokia N82). Men lanseringen av Nokia 5800 Xpress Music er ikke nok til å forandre min ønskeliste når det gjelder mobiltelefoner, den med iPhone på toppen og HTC Diamond som en klar nummer to. Disse har fått sin plass i min personlige ønskeliste for telefoner fordi begge disse telefonene er mye penere og mer gjennomført med tanke på design og kanskje brukervennlighet – det bør tas i betraktning at jeg aldri har holdt en Nokia 5800 i hendene før, jeg har kun lest om den i diverse utenlandske it-nettsider og i VG, hvor jeg også har sett bilder og video av den.

Så mitt visdomsord til Nokia er som følger: fortsett der dere slapp før denne telefonen – der dere sto for nytenkningen og ikke prøvde å selge en kopi av et populært produkt. For nesten alle som forsøker å ta markedsandeler fra Apple og deres iPhone har rett og slett misforstått hvorfor iPhone er så populær, og hvorfor den er blitt en såpass stor hype. Det er ikke funksjoner, ett fett kamera og ekstra minne som har gjort iPhone til den største hypen man idag finner på teknologi-markedet, det er ikke en gang vekten på telefonen – Det er design og brukervennighet, og ikke minst den berømte «Wow-faktoren» – AppStore er heller ikke noen bakdel. Selv om iPhone har manglet og fortsatt mangler en del nøkkelfunksjoner, hvor noen mangler rett og slett er helt utrolig, så er kundene fortsatt trofaste og hypen virker ikke å roe seg med det første den heller. Så, hvis man skal konkurrere med iPhone så må dette være hovedfokuset. Her har HTC gjort det bra lenge, kanskje fordi de har satset på touch-telefoner lengre enn Apple og vet hva de driver med.

Men for all del, jeg regner med at Nokia 5800 kommer til å bli en stor suksess, det er tross alt en av topp-modellene til Nokia. Men den er ikke sexy nok til å forandre mine planer om et iPhone-kjøp når lommeboken tillater det (og der fikk dere se hva problemet mitt med Apple og iPhone er, prisnivået på abonnementet og telefonen).

Hva er din mening om disse iPhone-dreperne, kommer du til å kjøpe en iPhone, HTC Diamond, Nokia 5800 eller en telefon med Googles Android neste gang du går for innkjøp av en ny mobil? Eller er du en heldig eier av et av disse alternativene fra før? Tar jeg helt feil, hvordan tar jeg feil? Diskuter i kommentarfeltet.

NB! dette er en kommentar med mine personlige meninger, det er ikke meningen å fornærme noen.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...