Mange med ileostomi opplever hudirritasjon

Studier har vist at hudproblemer og lekkasje er de to største utfordringene ved å ha stomi. Det er dessverre slik at de fleste som lever med en ileostomi av og til er plaget med irritert hud. Undersøkelser viser faktisk at så mange som 57 %[1] daglig lever med et hudproblem, det er altfor mange. Nedenfor gir vi noen råd til hva du kan gjøre for å redusere problemet. 

Det kan være mange årsaker til hudirritasjon i området rundt stomien. Det kan være mekanisk skade, hvor stramme klær gnis mot huden, eller stripping av huden som kan skje når litt av det øverste hudlaget rives av sammen med hudplaten. Det kan også være kjemisk eksponering, hvor urin eller avføring kommer i kontakt med huden. De aller fleste hudproblemer hos de med stomi skyldes sistnevnte årsak.

Forebygging av hudirritasjon ved ileostomi

En løsning for å unngå hudproblemer og lekkasje med ileostomi kan være å undersøke om du har en hudplate som passer til stomien. Coloplast har flate, konvekse og konkave produkter for å passe til ulike kroppsfasonger. Målet er at du kan gjenoppta din daglige rutine uten å bekymre deg for irritasjon, rødhet og lekkasje.

Du kan også forebygge hud- og lekkasjeproblemer ved å justere hullstørrelsen i hudplaten riktig, slik at avføringen ikke kommer i kontakt med huden. Hullstørrelsen er riktig justert når du kan se 1-2 millimeter med magehud mellom hudplaten og stomien.

Klipper du et for stort hull risikerer du å få en hudskade, og klipper du et for lite hull vil hudplaten berøre den fuktige stomien. Hudplaten fester seg ikke til fuktige overflater, og det vil derfor løsne fra innsiden og ut. Å klippe et hull som passer til din stomi er derfor svært viktig. Vi anbefaler at du sjekker formen og størrelsen på stomien din hver 3. måned, eller oftere hvis du opplever problemer. Når du er nyoperert med stomi anbefaler vi at du måler stomidiameter regelmessig og justerer hullet i hudplaten slik at det passer rundt stomien din. Det er også en god idé å besøke en stomisykepleier én gang i året for å sikre at hullet og stomiutstyret et tilpasset korrekt.

En annen årsak til hudproblemer er mekanisk skade eller stripping, som kan skje når hudplaten rives av. Disse utfordringene kan reduseres ved å benytte en kleberfjerner, eller ved å bruke en forebyggende hudbeskyttelsesfilm.

Bestill gratis vareprøver hos Coloplast

Hvis du er i tvil om hvilke stomiprodukter du skal velge anbefaler vi at du bestiller noen gratis vareprøver fra Coloplast. Ved å bestille en vareprøve kan du prøve ulike produkter og teste hvilken variant som passer til deg, og som gjør hverdagen din enklere. Du kan også bestille praktiske hjelpemidler som passer til ulike situasjoner med din stomi.

For å bestille vareprøver går du til produktkatalogen på Coloplast.no. Her velger du hvilket produkt eller hvilke produkter du ønsker å bestille. Deretter sender Coloplast bestillingen til deg. Det er gratis frakt på alle bestillinger. Du kan også ringe sykepleierne i Coloplast Assistanse direkte.


[1] Study of peristomal skin disorders among patients with permanent stomas, P. Herlufsen et al., British Journal of Nursing, 2006, Vol 15, No 16.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...