Over 50 Firefox 3-tillegg med potensiale til å forandre måten du bruker nettet på

Det begynner å bli en stund siden vi skrev artikkelen «50 Nyttige Firefox-tillegg». Men det er mye som er forandret siden den gang, at Mozilla har oppgradert til Firefox 3 er kanskje det viktigste som har skjedd. Oppgraderingen av Firefox og det tempoet ting forandrer seg og fornyer seg i når det kommer til teknonlogi, bør være grunn nok til å skrive en ny liste av samme kaliber – femti Firefox 3-tillegg med potensiale om å forandre måten man bruker nettet på.

I denne betydelig lange listen vil det dukke opp både gamle kjenninger og nyere tillegg som mange ikke har hørt om før, men det de har til felles er at de er meget nyttige for de som trenger tilleggenes tjenester.

Oppdag og del

Del og oppdag nye nettsider med resten av verden, det er på tide å være litt sosial selv om datamaskinen kan virke litt a-sosial noen ganger.

1. StumbleUpon – Dette tillegget er like genialt som det er enkelt, trykk på en knapp for å finne nye nettsteder og gi en tommel opp eller ned for å vise hva du synes. StumbleUpon lærer etterhvert som du bruker tjenesten, så du vil få bedre restultater etterhvert. Det er mange små innstillinger du kan utføre for å få det tilpasset akkurat deg og dine surfevaner.

2. ShareThis – Del alle typer nettinnhold med dine venner, familie, og kollegaer med ShareThis.

3. Me.dium – Del dine favoritt-lenker, og kommuniser med dine venner med dette tillegget.

4. Shareaholic – Dette tillegget gjør det veldig enkelt å dele lenker.

Faner

Faner var engang i tiden en revolusjon for nettlesere, nå er det en vanlig funksjon alle nyere nettlesere har. Men det er mulig å gjøre dem litt mer nyttige enn de er fra før, bare se på disse tilleggene.

5. Morning Coffee – Organiser dien nettsider til å åpnes i faner som en del av en daglig rutine. Meget nyttig når du setter deg ned for å lese igjennom dine faste morgenssider – ikke glem Teknonytt da.

6. Tab Mix Plus – Dette tillegget gir fane-funksjonen i Firefox superkrefter som du helt sikkert blir helt avhengig av.

7. ColorfulTabs – Hver fane får forskjellige farger slik at de blir enklere å skille fra hverandre.

8. FaviconizeTab – Dette tillegget lar deg kutte ned på størrelsen på dine faner, du kan kutte dem helt ned til størrelsen på ikonet eller faviconet som det heter.

9. Firefox Showcase – Kontroller og se dine Firefox-faner som miniatyrbilder i et enkelt vindu, en fane eller i sidestolpen. Det har flere funksjoner som kan minne litt om Fast Dial.

10. Taboo – Hvis du har altfor mange faner åpne på en gang, så kan du med Taboo lagre dem til senere bruk.

11. IE Tab – Åpne sider i Internet Explorer-kompatible faner.

Referanser og tilkoblinger

Gjør om tekst til nyttige referansepunkter

12. Who is this person? – Med dette tillegget kan du markere et navn på en hvilken som helst nettside og slå det opp i forskjellige sider for å finne informasjon om det.

13. BlueOrganizer – Dette tillegget lar deg gjøre nettinnhold mye mer interaktivt, ved å slå opp i kart, lagre bøker til din ønskeliste også videre. Utrolig mange muligheter med dette tillegget.

14. Hyperwords – Bruk Hyperwords til å markere tekst og sitat fra en nettside, og finn informasjon om testen ved hjelp av utrolig mange nyttige oppslag i kontekstmenyen.

Bokmerker

Disse verktøyene kan gi deg en helt ny måte å bruke nettet på, de har allerede gjort det for mange millioner internett-brukere.

15. del.icio.us – Dette er den mest kjente sosiale bokmerkingstjenesten i dag, og den er bare fantastisk hvis man bruker det riktig. Det offisielle Firefox-tillegget lar deg lagre og hente dine bokmerker enkelt fra nettleseren.

16. Jeteye – Lagre og del dine beste nettsøk med Jeteye’s bokmerking.

17. Clipmarks – Klipp ut og lagre akkurat det du vil fra en nettside, og bruk det senere i en annen setting, feks i en blogg.

18. Foxmarks Bookmark Synchronizer – Med dette tillegget kan du synkronisere dine bokmerker mellom flere datamaskiner, det er også nyttig hvis du mister alle dine bokmerker. Anbefales spesielt for de som sverger til å lagre bokmerker lokalt framfor å lagre dem i sosiale bokmerkingsnettverk.

Filer

Med disse tilleggene kan du få litt hjelp med dine filer.

19. Open IT Online Åpne dine dokumenter og bilder i Firefox med dette tillegget.

20. Video DownloadHelper – Last ned og konverter videofiler fra hvor som helst på nettet på verdens enkleste måte, uoffisielt selvfølgelig ;)

21. PDF Download – Før du åpner en PDF-fil i Firefox, så vil PDF Download si fra til deg og la deg velge om du vil laste ned, åpne eller konvertere til HTML. Dette anbefales på det sterkeste for alle som kommer borti slike filer mer enn en gang i løpet av sin arbeidsuke.

22. DownThemAll! – Dette er en enkel men kraftig nedlasting-manager som går hand i hanske med Firefox 3. Perfekt for alle som hoster en del filer på steder som Rapidshare og lignende, men også perfekt for alle som laster ned litt her og der (lovlig selvfølgelig).


Sikkerhet

Sikkerhet er noe som de fleste er interessert i når det kommer til teknologi og data, og er de ikke det så bør de ihvertall bli det med engang. Her er noen tillegg som kan bidra til å gjøre Firefox litt mere sikkert og privat .

23. NoScript Plukk ut og velg nettsidene du vil la JavaScript og annet kjørbart innhold kjøre på.

24. Nuke Anything – Gjem nesten alt ved å bruke dette tillegget i din kontekstmeny (høyreklikksmeny).

25. FoxyProxy – Hvis sikkerhet og anonymitet er viktig for deg, så er dette tillegget også viktig. Det swithcer automatisk mellom proxy-servere for deg.

26. Stealther – Surf på nettet uten å legge igjen noe spor lokalt på din datamaskin om hvor du har vært med Stealther.

27. Adblock Plus – Fjerner annonser fra nettsider du besøker, du slipper å se dem rett og slett. Jeg er ingen fan av dette, og det kan jeg begrunne i at det minste man kan gjøre når man besøker nettsider er å støtte de som har brukt tid på dem ved å la annonsene få lov til å være der – hva koster det deg i det store og hele egentlig?

28. BugMeNot – Hopp over obligatoriske nettside-registreringer ved hjelp av dette fantastiske tillegget.

29. Flashblock – Lar deg slå av Flash-innhold til du ønsker å se det.

Nyheter

Det finnes enkle alternativer for de som liker RSS, men ikke liker tunge nyhetsleser-alternativer.

30. Feed Sidebar – Se objekter fra «Live Bookmarks» i sidestolpen til Firefox 3.

31. Sage-Too – Dette er et tillegg som gir deg en nyhetsleser (RSS-aggregator) innebygd i Firefox 3. Flere og flere har begynt å bruke dette tillegget nå etter at det ble blåst nytt liv i dette forholdsvis gamle prosjektet.

Gjør surfinger lettere

Overskriften sier egentlig det alt, med disse tilleggene kan du gjøre din hverdag som Firefox-bruker mye enklere.

32. Greasemonkey – Greasemonkey er et utmerket verktøy som brukes til å forandre nettsider du ofte besøker, man kan laste ned små script som skal brukes sammen med Greasemonkey – og det er et kjempestort og levende community der ute som holder oss oppdatert med masse snacks.

Vi har tidligere skrevet to artikler som Grasemonkey-script: Greasemonkey-script som gir din nettleser en turboladning , og Greasemonkey-script for social media-junkier .

33. All-in-One Sidebar – Nok et tillegg som imiterer noe fra Opera, dette tillegget legger til en sidestolpe til høyre i Firefox hvor man blant annet kan søke og hente flere tillegg fra, holde oversikt over nedlastinger og bokmerker, og mye mer.

34. Linkification – Forandrer lenker i ren tekst til klikkbare lenker, et annet lignende tillegg som jeg kan anbefale er URL Link. Med URL link kan du markere lenker som står i ren tekst, og høyreklikke for å velge å gå til den adressen i en ny fane, samme fane, nytt vindu, etc.

35. ReloadEvery – Med dette tillegget kan du stille inn Firefox til å oppdatere en nettside i en intervall du selv bestemmer. Meget nyttig i mange situasjoner.

36. ErrorZilla – ErrorZilla foandrer 404-sider til en nyttig side med linker til nettsteder som: Wayback Machine, Whois, Google Cache, og mye mer.

37. URL Fixer – Dette tillegget vil automatisk fikse dine skrivefeil i adresselinjen til Firefox.

38. Undo Closed Tabs Button – Åpne lukkede faner på en rask og intuitiv måte.

39. iMacros – Automatiser Firefox ved å gjøre opptak av arbeid som du ofte gjør om igjen flere ganger, du kan spille av dette opptaket senere for å spare tid.

40. FireGestures – Lag såkalte «Mouse Gestures» selv, dette vil si at du kan stille inn tillegget til å forstå enkelte bevegelser du gjør med musen slik at de kan brukes til å gjøre arbeidsoppgaver litt raskere for deg. En annen vri på tastatursnarveier egentlig, dette er også en funksjon som finnes orginalt i Opera-nettleseren.

Navigering

Disse tilleggene hjelper deg å navigere på en lettere og ikke minst flottere måte.

41. Tab Scope Naviger og få en forhåndsvisning av dine faner med Tab Scope.

42. Interclue – Finn ut hva som gjemmer seg bak en link før du åpner den.

43. – Gir deg rask tilgang til dine favorittsider ved hjelp av miniatyrbilder av sidene som du kan velge blant. Dette er kopiert fra Opera som også har den samme funksjonen.

44. PicLens – Med dette tillegget gjør du Firefox om til en visuell nettleser hvor du får se blant annet bilder og video i et meget pent grensesnitt når du søker eller blar i dem. Les mer om det her.

45. Thumbstrips – Se en filmstripe med miniatyrbilder som representerer din nettleserhistorie, og mer med Thumbstrips.

46. GooglePreview – Med dette tillegget får du en liten sniktitt på resultatene som Google har tilby deg etter et søk.

47. WebMyndLes mer om WebMynd her. Kort fortalt er det et tillegg som lar deg søke visuelt i din nettleserhistorie, du kan også bruke det som en bokmerkingstjeneste og surfe på nettsider når du ikke er på nett senere.

48. Grocery List Generator – Dette tillegget passer liksom ikke inn i noen av de kategoriene jeg har over, eller under. Men jeg synes allikevel det må med i denne listen, det lar deg nemlig sette sammen en handleliste ut ifra oppskrifter du skriver ned eller henter. Finnes også i norsk utgave.

Blogging

Firefox er en utmerket nettleser for bloggere, og selv om Flock kan tilby mye mer ferdig i en pakke, så finnes det flere gode tillegg som kan hjelpe deg i Firefox også.

49. ScribeFire Blog Editor – dette er en utmerket blogg-editor som har kommet i en ny og bedre versjon nå, du har uttallige muligheter og det er et fullverdig alternativ til mange editorer du må betale for.

50. DashBlog – DashBlog lar deg raskt samle videoer, bilder, tekst/sitater, sanger og skjermbilder fra hvilke som helst nettsider og publisere deg i din blog etterpå. Fungerer med wordpress, blogger/blogspot, tumblr og twitter.

51. Share Video 1.0 – Med «Share Video»-knappen du får etter å ha installert dette tillegget, kan du lett dele videoer fra sider som YouTube, Dailymotion, og andre video-communities i din blogg.

52. Unofficial Google Translate Firefox Extension Dette tillegget er ganske enkelt genialt, du kan oversette en del av en tekst eller en hel nettside kun ved hjelp av et tastatur og museklikk-kombinasjon – anbefales på det sterkeste til bloggere (og andre) som behøver en rask oversetting nå og da. Les mer om det her.

Se også på nummer 17 i denne listen der Clipmarks er, det er et utmerket verktøy for bloggere.Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...