Safari 4 beta tilgjengelig – introduserer «Top Sites» og «Nitro»

Safari 3-etterfølgeren som nå er tilgjengelig i beta introduserer blant annet bokmerkingsverktøyet «Top Sites», «Cover Flow», som enkelt lar deg bla i nettleserhistorikken, samt JavaScript-motoren «Nitro».

Mange Mac-brukere har de siste årene byttet nettleser i misnøye med Safari. Firefox har overtatt et betydelig antall Mac-brukere den siste tiden og med Safari 4 ønsker Apple å lokke Mac-brukerne tilbake til den opprinnelige nettleseren.

«Top Sites»: Klikk for full størrelse (Skjermdump: Bitnett.no).

Akkurat som i Google Chrome overvåkes nettbruken din og nettstedene du har besøkt mest logges, men i Safari plasseres dem også i det såkalte «Top Sites»-verktøyet hvor du til enhver tid kan finne favorittnettsteder dine. Her blir dine mest populære nettsteder vist i et imponerende grafisk grensesnitt – uten at du behøver å legge til ett eneste bokmerke selv.

Nytt fanesystem

Noe av det mest interessante Google Chrome introduserte var fanesystemet som lar deg styre hver fane som en egen enhet. På den måten slipper du at hele nettleseren kræsjer hvis én av de åpne fanene gjør det. Nå gjør Apple det samme.

Teknonytt.com i Safari 4 beta. (Skjermdump: Bitnett.no)

I Safari 4 benytter Apple et likende system med faner i topp. På Windows 7 var det faktisk vanskelig å se fanene med en gang, men dette er nok en vanesak. Likevel syns jeg dette fungerer en del bedre i Chrome enn i Safari.

«Nitro»-kjapp JavaScript

Den nye JavaScript-motoren «Nitro» skal angivelig være fire ganger raskere enn sin forgjenger (Safari 3). Ironisk nok var nettleseren i det store og det hele ganske treg; jeg vet ikke om mulig manglende Windows 7-kompatibilitet kan ha påvirket dette.

«Cover Flow»

I «Top Sites» kan du enkelt bla gjennom historien din ved hjelp av «Cover Flow»-verktøyet. Det grafiske grensesnittet minner mye om OS X Leopard og er ganske stilig. For oss som er ute etter ytelse er dette likevel negativt – det drar nemlig mye ressurser.

100/100 i Acid 3

Som første nettleser scorer Safari 4 imponerende 100/100 i Acid 3-testen som viser hvor godt den rendrer nettsider. Til sammenligning scorer Firefox 3 cirka 75.

Safari 4 beta er tilgjengelig på Apples nettsider allerede nå og kan lastes ned via denne lenken.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...