Scribd: Del bøker, Dokumenter og Bilder i sosialt nettverk

Det finnes uttallige forskjellige platformer hvor man kan dele filene sine, det være seg både lovlige og ulovlige sådan. Scribd prøver å være av den første kategorien, lovlige. Om de lykkes i dette er jeg ikke så sikker på, de har ikke gjort det fram til nå ihvertfall.

Scribd er ingen vanlig fildelingsplatform, faktisk er det en av de bedre ideene jeg har kommet over på lenge, men det er veldig ofte et stort sprik mellom ide og hva man faktisk får til i praksis. Dette sier skaperne selv om tjenesten:

«Scribd skal være et gratis, webbasert, sosialt og selvpubliserende dokument-delings-nettverk som skal gjøre det enkelt for alle å publisere, dele og oppdage alle typer dokumenter. E-bøker, presentasjoner, essays, akademiske avhandlinger, nyhetsbrev, fotoalbum, skole arbeid, musikk komposisjoner også videre er bare noen av de ulike dokumentene du kan publisere og dele på Scribd.

Scribd gir deg en enkel, men kraftfull metode for publisering og distribusjon av dien egne elektroniske bøker og dokumenter i en rekke formater – helt gratis. Tjenester eller rettere sagt nettverket består av et pulserende globalt felleskap av ivrige forlag, lesere og samarbeidspartnere som tilbyr bra innhold og konstruktiv tilbakemelding. Scribd inneholder et massivt og voksende bibliotek med åpne community-generert innhold, og er et fleksibel privat dokument-styringssystem.

Scribd gir også verdiøkende produkter og tjenester til kommersielle forlag, utdanningsinstitusjoner, og multimedia innhold.»

Dette høres jo fantastisk ut, og tanken er fantastisk også, men jeg stiller et spørsmålstegn ved hvordan de skal få til å kontinuerlig overvåke innholdet som flyter gjennom serverne deres. De sier selv at de vil varsle og advare brukerne med en gang når materiale som bryter med opphavsrettsloven blir lastet opp, ved gjenntatte advarsler uten riktig respons fra brukeren så vil Scribd slette og banne kontoen og IP-adressen som kontoen var brukt og laget med.

Strengt skal det være, men jeg lurer fortsatt på hvordan de skal holde oversikten over dette hele tiden, det er allerede nå veldig mange e-bøker i f.eks. «For Dummies»-serien som ligger der ute og venter på at de skal bli nedlastet, og mange av disse har ligget der i lang tid, med andre ord så har de allerede problemer med å beholde kontrollen. Og dette før de har startet siden skikkelig, hvordan skal det da bli når siden blir større og enda mer uoversiktlig? Jeg tror nok at diverse forlag kommer til å bytte side fra samarbeidspartner til motsatt part i retten hvis dette fortsetter i denne retning.

Nok om det, jeg kan forklare litt mer om hva fordelene med dette sosiale nettverket er, for det er jo nettopp det det er. Her er ting man kan bruke Scribd til:

 • => Laste opp dokumenter i mange forskjellige formater, inkludert Adobe PDF, Microsoft Word, Ren tekst, HTML (flott for webdesignere og ebøker foramtert i detteformatet), PowerPoint, Excel, OpenOffice, JPEG, og mye mer.
 • => Flytte/Bruke dokumentene i en blogg, Facebook-profil, eller en annen ekstern nettside med fonter, bilder og annen formatert tekst/innhold.
 • => Man kan Hoste et dokument på Scribd med sin egen unike URL
 • => Ubegrenset lagringsplass – laste opp så mange dokumenter som du vil.
 • => Du kan velge mellom fire hostings-tjenester, velg det som passer dine behov best.
 • => Rask indeksering av Google og andre større søkemotorer vil sikre at innholdet lett blir funnet av alle.
 • => Velg selv om du vil at dokumenten skal være private eller om de kun skal deles med utvalgte venner. Det vanligste valget er selvsagt å dele med alle.
 • => Konverter innholdet automatisk til PDF-, Word, og ren tekst
 • => Analyser de som leser dokumentene dine feks. etter hvilket hjørne av verden de er fra eller google Google Referral og mer.
 • => Søk etter dokumenter som ligner på ditt.
 • => Motta tilbakemelding og kommentarer fra Scribd’s sosiale nettverk.
 • => Behold hele dokumentets opphavsrett, eller så kan du gjøre dem tilgjengelig for alle. Velg selv hvordan dine dokumenters opphavsrett skal være.
 • => Opprett en profil og få nye venner og fans
 • => Utforsk de flere hundre tusenvis av dokumenter som allerede har blitt lastet opp av Scribd’s samfunnet – bla gjennom etter kategori og koder, du kan bruke Scribd’s søkemulighet i hele teksten, eller bare bla gjennom de mest populære dokumentene.

Denne tjenesten er bare en av mange sosiale nettverk som har dukket opp i løpet av de siste månedene, det er kommet så mange av dem at det er vanskelig å kun huske navnene, og ikke minst brukernavn og hva disse tjenestene kan gjøre for deg. Men heldigvis så er dette sosiale nettverket litt annerledes enn hva vi har blitt vant med at publiseres i det siste, det tilbyr oss noe nytt ihvertfall, selv om mange vil påstå at det er nettopp dette bloggene gjør fra før – å tilby oss dokumenter som kan deles på tvers av kontinenter. Men på Scribd er man ikke avhengig av å formatere teksten i kun HTML eller å legge ut link for å laste dem ned på et annet sted, dessuten så er det ikke å komme bort ifra at man kan bruke dette stedet til å hente pirat-kopierte bøker og annen tekst.

En ting jeg ser masse av i dette nettverket er gamer-guider til diverse spill, blant annet GTA IV og Call Of Duty 4, noe som ofte er skrevet av privatpersoner med altfor mye fritid, og ikke av selskaper som benytter seg av opphavrettsloven. Og det er nettopp slike ting man bør bruke dette nettverket til, å skape seg venner med samme interesse og dele dokumenter med dem.

Er du for eksempel i startfasen av din lille private programmeringsskole, og vil lære deg for eksempel litt PHP eller Applescript så er dette perfekt til å bruke Scribd, søk opp grupper, communities og personer som driver med det samme og dermed er du plutselig kommet veldig mye lengre på kort tid. Husk at man også kan dele bilder på dette nettverket og dermed få lettere tilgang på disse når man skal skrive en bloggpost eller designe en nettside. Mulighetene er mange og det er kun opp til nettstedets community å holde dette gående og ikke forurense det for mye med piratkopierte bøker og tekster slik at det får ett rykte man ikke kan leve med og dermed bli saksøkt og stengt.

Som dere som leser Teknonytt på fast basis allerede burde vite så er jeg ikke akkurat noen motstander av fri flyt av informasjon eller piratkopiering som noen velger å kalle det, men dette er en annen diskusjon. Man bør alltid støtte opp under skaperen av et produkt slik at de fortsetter å komme som perler på en snor, derfor bør man alltid betale for et produkt man liker, men om de store multinasjonale musikk/video-selskapene kan kalles skapere av et produkt er jeg ikke helt med på, men det var det lille av off topic dere fikk i denne omgang fra meg. Lykke til med lesingen og letingen etter vennskap mellom dere selv og mennesker med de samme interessene.

Les mer

Her er en video med tre Scribd-tips fra Web2center.com

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...