Slik lager du webapplikasjoner av dine favoritt-nettsteder

Er du en flittig bruker av Webapplikasjoner som Google Reader, Gmail, Adsense, Facebook, Twitter og lignende. Eller vil du rett og slett ha enkelte nettsider lettere tilgjengelig fra skrivebordet uten å åpne nettleseren din? Les våre tips i denne artikkelen.

Da Google lanserte sin egen nettleser i beta for ikke så lenge siden så var det mange som endelig fikk sine etterlengtede funksjoner i der, og en av disse funksjonene er at man kan lage sine egne Webapplikasjoner av nettsider du besøker og legge dem i startmenyen og/eller skrivebordet. Vi skal vise deg hvordan du gjør dette i Google Chrome, men også hvordan man gjør det i Firefox eller uten noen av disse nettleserne i Mac OSX.

Google Chrome – Chrome Web Apps

Google har virkelig laget en nettleser som er og vil bli en foregangsmodell for de andre utviklerne, og en av de funksjonene jeg virkelig har satt pris på er muligheten til å lage Webapplikasjoner av en hvilken som helst nettside. Slik gjør du det:

  1. Åpne Google Chrome og naviger til den nettsiden du ønsker å lage en egen applikasjon av, for eksempel Facebook.
  2. Trykk på knappen som står til høyre for adresselinjen i Google Chrome. Slik ser knappen ut: google1.JPG
  3. Velg «Opprett snarveier til programmer…».
  4. Merk av hvor du vil ha snarveiene til programmet ditt, du kan velge mellom Desktop, Start menu og Quick Launch Bar. Se bildet under.
google2.JPG
Bildet: Her velger du hvor du vil ha snarveier til applikasjonen din.

Når dette er gjort så har du laget en egen applikasjon av nettsiden, og du kan bruke den ved å ta i bruk snarveien(e) du krysset av isted. For å få hjelp til å bruke denne funksjonen (selv om dette i de fleste tilfeller er unødvendig) så besøker du denne nettsiden.

Firefox – Prism

Selv om dette også er mulig i Firefox så er det ikke like enkelt som i Google Chrome, for her må man installere et tillegg før man kan utføre samme handling. Men for all del, det er ikke noe problem dette heller. Slik gjør du det:

  1. Installer Firefox-tillegget som heter Prism.
  2. Naviger til den nettsiden du ønsker å lage en applikasjon av.
  3. I verktøylinjen så klikker du følgende: Verktøy -> Convert Website to Application.
  4. Du vil da få opp et valgalternativ hvor du kan anngi navn på applikasjonen, snarveier, og evt bilde du ønsker å bruke som ikon. Man kan også velge hvor mye nettleser-funksjonalitet man ønsker at denne webapplikasjonen skal ha, men jeg liker personlig at dette er lik null.

Når dette er gjort så har du en Webapplikasjon klar.

tek-app.png
Bildet: Teknonytt som en egen webapplikasjon, laget med Prism i Firefox.

Lag dine egne applikasjoner uten bruk av nettleser

Det er to andre alternativer du kan bruke for å skape dine egne applikasjoner av nettsider, det ene er kun kompatibelt med Mac, mens det andre er kompatibelt med Mac, Windows og Linux.

Prism Standalone version – Som sagt så fungerer denne i Windows, Mac og Linux. Det er et meget godt alternativ og det fungerer veldig likt Firefox-tillegget som er laget av de samme utviklerne (Mozilla Labs) og bærer det samme navnet.

Fluid – Dette alternativet er kun for Mac-brukere, og hvis du bruker Mac til daglig så er dette min anbefaling foran Prism så lenge du ikke ønsker å bruke Firefox-tillegget eller Google Chrome (ikke tilgj. for Mac ennå).

Har du noen andre alternativer, eller noen gode tips som angår denne artikkelen, eller noe annet? Kommentarfeltet er ditt.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...