Svenske Piratpartiet går for plass i europaparlamentet

Svenske Piratpartiet er blant 20 svenske partier som i sommer, nærmere bestemt 7. juni, håper på mer enn 100.000 stemmer og plass i europaparlamentet i Brussel.

Det kan kanskje høres ut som en dårlig spøk, men nei: Svenske Piratpartiet skal faktisk delta i europaparlamentsvalget til sommeren. Partiet som ifølge Wikipedia bygger på radikale kutt i opphavsrettens omfang og styrking av personvernet, oppnådde cirka 35.000 stemmer ved valget i 2006, eller rundt 0,6 prosent av det totale antallet stemmer.

Piratpartiet ønsker å legalisere kopiering og deling av filer for privat bruk, samt å sikre folks privatliv på internett. Nå satser de på europaparlamentet i Brussel til sommeren.

Striden omkring Sverige-baserte The Pirate Bay, et av verdens største torrentnettsteder, har gjort hundretusener av svensker oppmerksomme på fildelingsdebatten, og Piratpartiet håper nå på over 100.000 stemmer ved valget i juni – det er nemlig terskelen for å komme med i europaparlamentet.

Partiet som ble opprettet tidlig i 2006 ønsker blant annet å legalisere kopiering og deling av mediefiler til privatbruk, radikalt reformere den eksisterende kopirettslovgivningen, samt delvis fjerning av patentsystemet. I tillegg ønsker partiet å forsikre folks privatliv på internett.

Piratpartiet har i 2009 over 12.000 medlemmer, og er medlemsmessig større en en rekke svenske partier, som for eksempel Miljöpartiet de Gröna stiftet i 1981.

Må holde debatten i live

For å sikre et godt valgresultat til sommeren er partiet nødt til å opprettholde fildelingsdebatten. Mange mener Piratpartiet kunne bli blant partiene i europaparlamentet hvis valget ble avholdt i disse tider, grunnet urolighetene rundt The Pirate Bay, men det er ennå over to måneder til valget og det er store muligheter for at debatten har stilnet innen den tid.

Vinn eller forsvinn

I et intervju med magasinet Wired kunne Piratpartiet-aktivist Christian Engström fortelle at partiets framtid blir svært usikker om de ikke skulle nå europaparlamentet til sommeren.

— Når vi ikke europaparlamentet til sommeren går ikke Piratpartiet en lys framtid imøte. Alt er basert på at vi havner i Brussel til sommeren, fortalte Engstöm.

Piratpartiet håper å gjøre det svært godt blant unge, fildelingsbevisste velgere. Partiets ungdomsavdeling, Ung Pirat, er for tiden Sveriges nest største politiske ungdomsorganisasjon, noe som lover godt foran valget i juni.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...