Wubi: Installer Ubuntu Linux Fra Inne i Windows

Jeg vil kalle meg selv for en datainteressert person som er over gjennomsnittet geek’ete i den den forstand at jeg bruker det meste av døgnets 24 timer foran dataskjermen. Jeg bruker både Windows (XP og Vista) i tillegg til Mac OS X Leopard, men jeg har hele tiden hatt lyst til å sette meg inn i Linux også. Det eneste som har hindret meg er min tålmodighet, som ikke lar meg pussle med en ting lenger enn ett par timer uten at jeg har lært det ut og inn, uten å skryte veldig av meg selv så er jeg flink til å suge til meg lærdom så lenge det pirrer mitt interesse G-punkt. Men når det kommer til Linux så stopper det ofte opp veldig tidlig, enten under installasjonen eller når diverse drivere og plugins skal installeres. Jeg vet at jeg kommer til å gi en og annen Linux entusitast en god latter med disse påstandene, men Linux er utrolig klønete for de utålmodige både når det gjelder å installere det, da spesielt hvis du vil kjøre det i dual-boot, og når det gjelder installering av diverse applikasjoner, drivere og plugins. Jeg har hørt det tusen ganger at det finnes automatiske installasjonsprogrammer til slikt, men for meg er det for kjipt når det ikke er intuitivt nok. Dette får meg til å tenke på de stakarene som ikke er like teknologi-interessert som meg, hvordan skal de har tålmodíghet og mulighet til å installere et operativsystem som jeg er helt sikker på duger mer enn både OS X og Windows til enkelte ting (noen vil si alt).

Det er her Wubi kommer inn i bildet, Wubi er et offisielt open source program som automatisk laster ned den nyeste versjonen av Ubuntu Linux for deg og installerer det i dual-boot med Windows. Du slipper å lese uendelig med guider bare for å lære deg hvordan du skal partisjonere harddisken din i tillegg til hvordan og hva du skal gjøre for at installasjonen skal bli perfekt og i dual-boot. Alt dette gjøres automatisk for deg med Wubi, som er kan lastes ned her, og er kun en exe-fil på rundt en megabyte.

Her er flere punkter om Wubi:

=> Hvordan bruke det: Last ned og kjør installeringsprogrammet i Windows. Du vil bli spurt om å spesifisere en mappe å installere det i, og om å spesifisere et login-passord til Linux. Wubi vil nå fortsette å laste ned Ubuntu for deg, filen vil være på rundt 700MB, lagre den i en spesifisert mappe og installere det for deg.

=> Forutsetninger: Du trenger minst 5 Gigabyte ledig diskplass på din valgte harddisk partisjon. Du trenger IKKE å repartisjonere og/eller flytte data rundt omkring. Minimum minnekrav er 256 megabyte.

=> Dual booting: Neste gang du booter din maskin så vil du bli spurt om du vil boote i Windows eller Ubuntu. Mappen du installerte Wubi i vil bli «mountet» som en partisjon.

=> Tilgang til dine Windows Partisjoner: Du kan «Mounte» (montere?) og ha tilgang til den partisjonen du installerte Wubi i fra Ubuntu, men det ser ikke ut som om du kan få tilgang til dine andre partisjoner på din datamaskin.

=> Ubuntu: Et veldig kult operativsystem. kommer med et lass med open source programmer som skal dekke de fleste behov en gjennomsnittlig nerd kan trenge i hverdagen (og jobbsammenheng), eksempler på disse programmene er Open Office, Firefox, Pidgin, GIMP, osv.

=> Avinstallering: For å avinstallere Ubuntu så kjører du bare Wubi’s exe-fil fra Windows en gang til. Du vil få muligheten til å bevare den nedlastede installerings-cd’en i tilfelle du trenger den senere. Etter at du har avinstallert Ubuntu så kan du bare slette den orginale installerings-mappen.

Programmet er ganske enkelt helt genialt! Det finnes ikke lenger en unnskyldning for oss geeker, og heller ikke vanlige databrukere, for å ikke installere ett av de bedre operativsystemene man kan finne, og det er ingen som kan konkurrere med prisen til Ubuntu, med mindre du er pirat og ikke har noe imot å stjele fra Microsoft eller Apple da. Dette programmet kan anbefales på det varmeste. Absolutt alle er tjent med å bruke flere operativsystemer, og man kan heller ikke kalle seg for geek eller teknologi-interessert hvis man kun bruker og kun har brukt ett OS, er man virkelig en ekte teknologi-interessert så prøver man alt man har muligheten til å prøve for så velge sitt primære operativsystem. Jeg er så sinnsykt lei av alle som mener ditt og datt om enten Windows, Linux og MacOS uten å ha noen god erfaring fra alle platformer. En erfaren sex-partner har ikke hatt sex med kun en person, og sånn er det med resten av den virkelige verden i tillegg til den virtuelle verden også!

Les mer om Wubi og last ned programmet her:   http://wubi.sourceforge.net/

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...