Brukerkontokontroll (UAC) – Tips

Jeg synes personlig at Windows Vista har fått litt for mye juling det scat_icon_security_256.pngiste året etter at det har blitt lansert, det er jo tross alt et operativsystem som er langt over gjennomsnittet bra. Problemet har nok vært forventningene som har blitt skapt av Microsoft i forkant av lanseringen, de har nok lovet mer enn de har kunnet gi oss etter fem år med venting. At Vista skal være bloatware og en kopi av Mac OS X er nok også en sannhet med modifikasjoner, hvem som har kopiert hvem er alltid vanskelig å si noe om i en bransje hvor ting skjer så fort som i denne. Det blir som å tippe hvem som kom først av hønen og egget, helt umulig. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen, det er naturlig at store merkevarer går etter trender, og har de ikke skapt dem selv så betyr ikke det at de ikke vil følge trenden.

En av de tingene som har irritert mange brukere av det nyeste operativsystemet til Microsoft er Vista’s brukerkontokontroll, eller UAC, som dukker opp hver gang man har det litt over gjennomsnittet travelt bare for å gi deg enda en grunn til å savne gode gamle Windows XP. UAC fungerer som en hønemor som spør deg om du er sikker på at du vil ditt og sikker på om du vil datt, veldig irriterende. Men det finnes noen triks man kan bruke for å unngå de største irritasjonene, To av dem vil jeg forklare her:

 • => Slå av Brukerkontokontroll (UAC)
 • => Man kan bruke en tastatursnarvei som gjør det mye enklere og raskere å kjøre programmer som administrator.

Begge vil bli forklart etter hverandre i denne artikkelen, vi starter med det tipset som de fleste kan fra før. Det er egentlig ikke et tips engang, men det finnes alltids noen som er ferske og ikke vet hvordan.

Slå av Brukerkontokontroll:

 1. Åpne startmenyen (Windows-tasten)
 2. I søkefeltet skriver du: Brukerkontoer
 3. trykk <enter>
 4. klikk på ‘Aktver eller deaktiver brukerkontokontroll’, som er det nederste alternativet på siden.
 5. Klikk på <Fortsett>-knappen
 6. Fjern haken i boksen der det står: ‘Bruk brukerkontokontroll (UAC) til å beskytte datamaskinen
 7. trykk <OK>
 8. Trykk <Start på nytt nå>, maskinen vil nå starte på nytt.

Når maskinen nå har startet på nytt så vil brukerkontokontrollen være slått av, men det er fortsatt ett irriterende moment igjen, det røde sikkerhetsvarsel-krysset nede i systemstatus-feltet. Det er selvfølgelig helt opp til deg om du vil fjerne det, det er jo der av en grunn, sikkerheten, men for min del så irriterer det mer enn det gjør nytten for seg.

Slik fjerner du varselet:

 1. Gå til Sikkerhetssenter (søk i startmenyen)
 2. Klikk på ‘Endre hvordan sikkerthetssenteret varsler meg
 3. Velg det alternativet som passer deg.

Slik takler du UAC med en tastatursnarvei

Ofte er man nødt til å kjøre diverse programmer som administrator for at de skal fungere optimalt, feks. hvis man skal bruke ‘cmd’ (kommandolinjen). Det finnes en metode for tastatursnarvei-fansen her også. Trykk <Windows-tasten> og skriv inn det programmet du skal bruke i søkefeltet, trykk deretter <Ctrl>+<Shift>+<Enter>. Du vil nå få fram Brukerkontokontroll-valget, jeg har fått tips om at <Alt>+<C> kan brukes som en snarvei for brukerkontokontroll-valget, men dette har ikke funket på noen av mine Vista-maskiner, hvis dette virker for deg eller hvis du vet hvorfor dette ikke fungerer hos meg – vær vennlig å legg igjen en kommentar med forklaring.

Er du blant de mest avanserte brukerne så kan du følge denne guiden slik at du selv kan filtrere hvilke programmer Brukerkontokontrollen skal fungere på, det kan være nyttig å slå av Brukerkontokontrollen på de programmene du bruker mest og som du helt klart stoler på.

Har du ett tips du vil at jeg skal skrive om? Eller har du ett problem med din Windows-pc eller Mac? Send meg en mail og du vil bli kreditert når det skrives om dette.

Jeg beklager at det har blitt skrevet lite det siste døgnet, men det finnes en veldig god unnskyldning for dette, GTA IV!

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...