Datakriminalitet, hvorfor så seriøst?

De siste årene har det vært utallige diskusjoner rundt datakriminalitet: Piratkopiering av musikk, video og programvare. Musikkbransjen vil nærmest ha dødsstraff, mens filmbransjen svarer med en reklamefilm, under slagordet «Piracy. It’s a crime.» Men er det virkelig så ille; vil du egentlig kategorisere piratkopiering av data som en kriminell handling?

Jeg syns det har gått litt over stokk og stein i det siste. Denne uka har platebransjen gått ut offentlig og hevdet at skolene skal betale for det elevene laster ned via skolens PC-er og internett. Altså, det er greit at dere synes dere har rett til å tjene penger på å selge musikk, men å la det gå ut over skolene fordi piratkopiering av musikk har blitt en allemannsaktivitet? Det er jo absurd.

Men la oss ta for oss generell piratkopiering. Hvis en person deler en CD han nettopp har kjøpt med fem kamerater, bedriver han da piratvirksomhet? Hvis han har med et kamera inn på en kinofilm, slik at han kan ta den opp og distribuere den på nettet, bedriver du da piratvirksomhet? Sistnevnte vil jeg påstå er en definitiv ja, slike ting er ikke — og burde heller ikke være — lov. Men jeg er heller usikker på den første; skal det ikke være lov å dele noe man har kjøpt, skal det virkelig bli strengt at du ikke kan låne CD-er til en eller flere kamerater?

Det finnes tusenvis av såkalte «torrent-trackers» ute på nettet. The Pirate Bay, verdens største innen denne typen nettsider, har blitt saksøkt gang på gang, grunnet sin virksomhet. Platebransjen skriker etter hjelp fordi de mener piratene tar livet av dem, mens Hollywood begynner å kjenne presset fra fildelere verden over. Men har de egentlig rett til å tjene penger på dette? Jeg har en følelse av at de tror nettopp det. Men hva gir dem rett til å tjene penger på slike ting?

Når du lager musikk, så har du ingen rett til å tjene penger på denne musikken. Det er ingenting som sier at hvis du lager en fet låt, så er du garantert millioner i hundrevis av år framover? Hvis dere vil lage musikk — værsågod — men ikke kom her å si dere har rett til å tjene penger på musikken. Dessuten, det er ingenting dere får gjort med piratkopieringen. Den har kommet for å bli, og dere må finne andre måter å tjene penger på.

PC-spillbransjen har slitt med det samme problemet i årevis, men heldigvis har de funnet en løsning: Månedlige avdrag. MMORPG-sjangren er antakeligvis redningen til PC-platformens overlevelse; slike spill er like geniale som de er lønnsomme. Synd er det likevel at «singleplayer»-spill etterhvert vil fases ut. Eller blir det kanskje månedlige avgifter på slike spill òg? Bare tiden vil vise.

Piratkopiert programvare er noe de fleste har. Et eksempel på dette er bilderedigeringsverktøyet «Photoshop,» som jeg personlig mener er et ekstremt godt verktøy. Prisen på programmet avbilder også dette. Du må ut med et x-antall tusenlapper for å anskaffe deg en lovlig utgave av verktøyet. En undersøkelse viser at over 60 % av alle som benytter «Photoshop» har en piratkopiert versjon.

Men hvis man blir tatt for piratkopiering, skal man få flere år i fengsel? Må man betale en bot? Hvor rettferdig ville det være å gi én person straff, når millioner av mennesker har gjort nøyaktig det samme. Fenomenet er for omfattende til at det er mulig å straffe enkeltpersoner for slike aktiviteter.

Straff er ikke løsningen på dette problemet. Det er kommet for å bli. Uten å stenge av internettet totalt, vil man aldri kunne stoppe det. Personlig kan jeg fortelle at jeg ikke har helt rent mel i posen selv, men hvem har vel det?

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...