En Nybegynner-Guide For Quicksilver [MacOS]

Quicksilver er uten tvil det beste produktivitetsøkning-programmet per dags dato, programmet kan kun brukes med Mac og dessverre finnes det ingen gode Windows alternativer som kan gjøre den samme jobben som Quicksilver idag. Men hvis noen har ett godt alternativ for Windows-brukere som har de samme egenskapene og er like effektivt som Quicksilver, så sier jeg bare et ord: kommentarfeltet.

Dette er en av de applikasjonene som faktisk er mye bedre enn programmer man må betale for å bruke, for Quicksilver er faktisk open-source og gratis. Men hva er det Quicksilver egentlig gjør, hva er det som er så spesielt med dette programmet? Det finnes ingen enkle svar på disse spørsmålene, men vi kan allikevell prøve å gi deg en kortversjon:

Quicksilver lar sine brukere utføre små og store oppgaver ved kun å bruke tastaturet, spesielt er det å kjøre programmer ved hjelp av korte tastekombinasjoner og noen få bokstaver som er den mest brukte egenskapen til programmet, spesielt når det gjelder nybegynnere. Men det er ikke bare en applikasjons-kjører som gjemmer seg bak et flott brukergrensesnitt, her kan man også utføre oppgaver som å manipulere filer og data, kjøre skript, spille av og bla i mediafiler, eller sende email. Det er nesten ikke grenser for hva man kan utføre med Quicksilver, og en av grunnene til dette er at man finner et enormt antall plugins man kan installere for å utvide programmets funksjonalitet. Les mer om Quicksilver i Wikipedia, engelsk versjon selvfølgelig.

I denne artikkelen som vil være den første i en serie av Quicksilver-guider så vil jeg gå gjennom basis-funksjonene i Quicksilver. Senere så vil vi ta fatt på mer avanserte oppgaver, men dette vil bli i andre artikler for dette er for de som nettopp har tatt programmet i bruk eller de som gjerne vil ta det i bruk.

Så setter vi igang!

Det første man bør ta seg tid til å gjøre er å installere Quicksilver, gjør man ikke det så er det vell liten vits i fortsette lesingen av denne artikkelen. Ta turen til Quicksilver’s webside og last ned siste versjon. Den første gangen du kjører Quicksilver så må du gå igjennom noen nødvendige skritt, selve installasjonsprosessen. Denne prosessen gir deg en oversikt over Quicksilver og anbefaler deg et par plug-ins som du kan og bør installere, du vil også få muligheten til å definere Quicksilvers tastatursnarveier og sette opp hvor ofte dine filer og mapper skal scannes. Hvis du ikke skjønner så veldig mye av det jeg skriver nå så ikke vær bekymret, vi skal geleide deg gjennom det snart.

Quicksilver anbefaler deg populære plug-ins sammen med plug-ins som matcher funn som Quicksilver gjorde når det scannet Programmer-mappen din, dermed vil du for det meste bli anbefalt plug-ins som du faktisk trenger. På dette tidspunktet så kan forsåvidt bare installere de plug-ins’ene du vil, du kan alltids hente flere senere.

Når det gjelder å sette tastatursnarveiene til programmet så bruker Quicksilver Ctrl-Mellomrom som standard, personlig bruker jeg Cmd-Mellomrom, men denne snarveien er lagt av til Spotlight som standard. Derfor anbefaler jeg å forandre snarveien til Spotlight i Spotlights innstillinger som du finne i Systemvalg. Når du har gjort dette så forandrer du Quicksilvers snarvei til Cmd-Mellomrom, men dette er selvfølgelig frivillig, det kan jo hende at du har en annen smak enn akkurat den jeg har.

2008-06-02_1517

Når du er ferdig med installeringen og oppsettet så vil du se Quicksilvers primer-grensesnitt (se bildet over), men du kan forandre dette til et annet grensesnitt ved å gå til ‘Appearance‘ i Quicksilvers ‘Preferences‘. For ikke så lenge siden så brukte jeg Bezel-grensesnittet som ifølge meg selv er det peneste som følger med installasjonen. Men du kan laste ned noen meget pene tema fra en ung men talentfull programmerer med navnet Julius Eckert som du finner her, sammen med noen andre morsomme og nyttige programmer han har laget. Det temaet jeg anbefaler og bruker selv for tiden Julius Eckert’s BezelHUD-tema, dette temaet vil jeg bruke i framtidige illustrasjoner (se bildet under for å se hvordan dette temaet ser ut.

2008-06-02_1531

Man kan ‘påkalle’/få fram Quicksilver-grensesnittet når som helst, uansett hvilket program som er i bruk, dette gjør du ved å bruke tastatursnarvei-kombinasjonen du har bestem at Quicksilver skal bruke (standard er Ctrl-Mellomrom og den jeg bruker og anbefaler er Cmd-Mellomrom). For å fjerne Quicksilvers grensesnitt igjen så kan du enten bruke Escape eller tastekombinasjonen du bruker for å ‘påkalle’ Quicksilver på nytt.

Så da skal det være i orden ihvertfall, Quicksilver er installert og du har fått en forståelse for hvordan du påkaller og fjerner det. Nå kan vi ta fatt på neste steg i vårt bitte lille Quicksilver-kurs.

Kjøre Programmer, Filer og Mapper

Når man kjører applikasjoner med Quicksilver så fungerer det på samme måte som en hvilken som helst annen tastatur-program-kjører-applikasjon. Påkall Quicksilver og begynn å skriv navnet på applikasjonen som du vil kjøre. Quicksilver har katalogisert din Programmer-mappe så det vil raskt finne matchende programmer, som oftest før du har skrevet ferdig hele programmets navn også. For å forklare dette på en litt lettere og bedre måte så slipper du å taste inn alle bokstavene i et program du vil kjøre, Quicksilver er et såkalt smart program som selv finner ut hvilket program du ønsker ut ifra de første bokstavene du skriver inn. Programmet lærer fra deg hele tiden og vil etter hvert skjønne at når du for eksempel skriver ‘F‘ som første bokstav så vil Firefox være det første treffet hvis du bruker dette programmet mye mer enn andre programmer som begynner på ‘F‘. Poenget med jeg prøver å si er at Quicksilver faktisk er veldig smart, det er ikke bare overdrevet skryt dette, og de programmenen du kjører mest og/eller objektene du bruker mest vil bli høyest ranket av Quicksilver og dermed komme fram først når du skriver inn bokstaver fra navnet.

Den verste av Quicksilvers standard-innstillinger for nybegynnere er «Reset search after…»-valget som du finner under ‘Command’ i programmet ‘preferences’ (jeg bruker engelske ord fordi programmet også gjør det og det vil bli vanskeligere å forstå hvis jeg oversetter disse), når dette er avhuket (som det faktisk er som standard) så fjernes teksten du har skrevet etter et ønsket (eller i denne sammenheng uønsket) antall sekunder, dette kan være veldig irriterende for en som prøver å lære seg litt om hvordan Quicksilver fungerer og ikke er så kjapp i fingrene ennå. Jeg anbefaler sterkt å fjerne avhukingen i dette valget, hvis du er i tvil om hvor og hva jeg mener så ta en titt på bildet under for å få en forståelse av hvilken innstilling jeg vil fra til.

2008-06-02_1616

Når du du finner den matchende applikasjonen du vil fram til så vil du se at det kommer fram en standard handling (action) for applikasjonen i det andre panelet (høyre panel som standard), standard-handlingen er å åpne programmet du har søkt deg fram til. Trykk enter for å bruke denne standard-handlingen (eller andre handlinger som ligger i det andre panelet).

Ok, det er kanskje på tide å oppsummere hvordan man skal kjøre et program ut ifra det jeg har forklart fram til nå. For å kjøre et program så påkaller du først Quicksilvers grensesnitt med den tastekombinasjonen du på forhånd har stilt inn. Søk til du finner riktig applikasjon og trykk enter for å kjøre det. Enkelt og greit ikke sant? Du kan åpne/kjøre filer og mapper på samme framgangsmåte, men dette forutsetter at du vet hvordan man finner dem eller at du allerede har dem i din Quicksilver katalog, dette vil jeg komme tilbake til i neste del av denne Quicksilver for nybegynnere-guiden. Vi har fortsatt ikke forklart noe som gjør Quicksilver noe annerledes fra andre lignende applikasjons-kjørere, så hva er det egentlig som er så fantastisk med dette programmet? Er det verdt det når det kan virke som om jeg trenger et kurs i flere deler for å forstå hva dette er?

Svaret på dette skal du få nå, men jeg kan starte med å si at ingen trenger et kurs for å begynne å bruke dette programmet, men for min del så hadde jeg vært veldig fornøyd om jeg kunne sluppet å lære alt av meg selv, eller gjennom sporadiske tutorials på nettet som jeg har brukt en mannsalder på å finne. Dessuten så er det når vi kommer til de mer avanserte funksjonene at hjelpen som et slikt kurs kan oss kommer til sin rett, Quicksilver er et meget avansert og krafig program, og det kan ta litt tid å lære seg å temme disse kreftene. Hvis man ikke lærer seg disse avanserte funksjonene så kan man faktisk bare beholde de andre lignende, men ikke på langt nær så kraftige,  programmene man tidligere har brukt.

Mer Avansert Bruk Av Quicksilver

Når man kommer til det punktet at man begynner å bruke Quicksilver til mer enn bare en applikasjons-kjører så kan man sammenligne dette betydningsfulle og opplysende øyeblikket med da man ble oppmerksom på at man ikke trenger å bruke musen til alle oppgaver på datamaskinen, man kan faktisk bruke de mer effektive tastatursnarveiene. En ny verden åpner seg for de som er interessert i å effektivisere sin datahverdag, man sparer ikke bare sekunder, men i det lange løpet så sparer man faktisk timer (og hvem vet om det faktisk blir uker og måneder når man står ved peters port i himmelriket?).

Mer avansert Quicksilver-bruk kan være forvirrende for nybegynnere, men så snart man begynner å forstå hvordan man gjør dette så vil dette bli en intuitiv måte å jobbe med en datamaskin på.

Quicksilver består av et tre-panelers-grensesnitt, hvor det tredje panelet kun kommer fram når det trengs. Du beveger deg mellom deg fra et panel til det neste ved å trykke Tab-tasten. Mange tenker på Quicksilvers tre paneler som om de konstruerer en setning.

Det første panelet er panelet som du skriver i for å søke etter en applikasjon eller et annet objekt (om det er en fil, mappe, bokmerke, kalenderhendelse, etc.), dette panelet er stedet hvor objektet som man skal utføre en direkte handling på er, et eksempel på dette er hvis du skal kjøre Firefox så konstruerer vi en setning som sier «Kjør Firefox». Kjør er vår handling som er direkte knyttet til firefox som er objektet i «vår setning». Denne Objekt-Handling samhandlingen er det som gjør Quicksilver til en så kraftig applikasjon som det faktisk er, spesielt når man også bruker det tredje panelet.

2008-06-02_2124

Handlinger som slutter med flere punktum kan man bruke det tredje panelet med. Det tredje panelet beskriver med, til hva, eller hvordan du vil utføre handlingen fra andre panel. Dette høres helt sikkert mer inviklet ut enn det faktisk er, men jeg kan gi dere et eksempel: i bildet under så ser dere at jeg bruker en tekstfil som et objekt, og Open With… (Åpne med…) som handling, dermed går det tredje panelet med til å angi hva tekstfilen skal åpnes med – i dette tilfellet er det TextEdit som blir det åpenbare alternativet for å åpne denne tekstfilen, men dette er opp til brukeren selv da man kan bruke alle programmer som er kompatible med en tekstfil.

Alt du trenger å gjøre for å bli en god Quicksilver-bruker er å bli kjent med de fleste av Quicksilvers mange kommandoer. Som standard har Quicksilver mange nyttige kommadoer. For å få en oppfatning av kommandoene så kan du prøve dem på forskjellige objekter, prøv feks å påkalle Quicksilver (Cmd-Mellomrom som er mitt favoritt-oppsett eller Ctrl-Mellomrom som standard-oppsett) søk deretter etter et objekt (en applikasjon,  fil eller mappe), trykk Tab og hopp oiver til handlings-panelet. Når du er kommet hit så kan du bruke nedover tasten (pil ned). Det kommer nå fram en drop-down liste over handlinger som du kan utføre på dette objektet. Føl deg nå fram ved å  prøve forskjellige handlinger du mener kan være nyttig sammen med det objektet du har valgt, dette er kanskje den beste måten å lære noe på – ved å prøve seg litt fram selv.

Du kan også bla igjennom alle Quicksilvers handlinger ved å gå tli Action-seksjonen i Preferences, der er alle dine handlinger (Actions) er listet i den rangerte rekkefølgen de vil vise seg i når de matcher din tekst. Bruk litt tid på å se på de handlingene du kan bruke, og du vil raskt se hvor mye brukbart som er under Quicksilvers panser.

Plug-ins

Du kan legge til flere kommandoer og funksjonalitet til Quicksilver ved å installere
flere plug-ins (ligner litt på Firefox’ tillegg). Noen plug-ins knyttes til applikasjoner på din Mac, mens andre legger til mer kraftig kraftig funksjonalitet til Quicksilver uten å bruke noen eksterne programmer.

Alle Quicksilvers plug-ins er installert gjennom Quicksilvers grensesnitt, ta derfor å åpne Quicksilvers preferences og velg plug-ins fanen, vanligvis skal det være mulig å trykke en snarvei for å komme hit (den vanlige Cmd-, for å komme til preferences eller Cmd-» for å komme til Plug-ins fanen) men dette fungerer ikke med norsk tastatur, hvis noen har et tips om hvordan jeg kan få dette til å virke så blir jeg evig takknemlig. Nå skal du være inne i Plug-ins fanen og kan velge fritt fram i det store biblioteket over Quicksilvers plug-ins, men det er liten vits i å installere  for mange av dem hvis du ikke vet hva de skal brukes til – ta å innstaller noen få i gangen og lær deg hva de er til før du går løs på resten.

Noen av de bedre Plug-ins’ene er:

•    Tekst manipulerings Handlinger: Legg til tekst direkte i en tekstfil fra det komfortable Quicksilver-grensesnitttet.
•   Bilde Manipulering Handlinger: Skaler og forandre filformatet på nesten hvilken som helst bildefil på rappen fra Quicksilver.
•    Firefox/Mozilla: Indekserer alle dine Firefox bokmerker og bokmerkemapper slik at du kan påkalle dem når som helst uansett hvor du er.
•    Apple Mail: Lar deg bla igjennom dine email’er og utføre forskjellige mail-handlinger som å sende, legge til filer, eller sende email direkte fra Quicksilver.
•    iTunes: Denne plug-ins’en er en av mine største favoritter, du kan samhandle med iTunes på en måte som gjør din mediahverdag som en drøm. Bla i mediafiler ved kun å bruke tastene, spill av, skift spor, skift spilleliste, legg til her og der,  verdens enkleste og kjappeste måte å samhandle med et musikk og media-bibliotek på. Det finnes nesten ikke grenser for hva du kan bruke denne plug-ins’en til.
•    Ordbok: Ved å gå inn i tekst-modus (trykk punktum etter at du har påkalt Quicksilver grensesnittet), så kan du skrive inn et ord og utføre en «Define with dict.org» handling. Quicksilver vil automatisk slå opp dette ordet og hente definisjonen i et lite vindu.
•    Filkomprimering: Komprimer dine filer og mapper til flerfoldige forskjellige arkivformater fra Quicksilver.
•    Apple Adressebok: Indekserer dine adressebok kontakter og lar deg få tilgang til all informasjon derfra fra Quicksilver.


Følg med videre for å lære mer om Quicksilver, vi kommer til å følge opp med flere fortsettelser på denne artikkelen, dette er tross alt ikke mer enn toppen av isberget, hvis det i det hele tatt var så mye også da. Neste artikkel kommer neste mandag, og da vil vi ta for oss litt mer avanserte funksjoner i Quicksilver, gled dere.

Kom gjerne med noen kommentarer hvor dere forteller om deres forhold til Quicksilver og kanskje har dere noen gode tips som dere vil dele med resten også?

For de som ikke fikk med seg linken til nedlasting av Quicksilver, så finner du det på denne adressen:

Og imens dere venter på neste del av denne guiden så kan dere kose dere med en god video-guide for Quicksilver nybegynnere, på engelsk da selvfølgelig:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EBvFUhTqKK4[/youtube]

PS! Flere ting som er skrevet her har sin inspirasjon fra flere internasjonale artikler fra nettsider og bøker. Noen  av de viktigste kildene er TUAW, Hack Attack og MacApps, men brorparten av artikkelen og guiden er formulert og laget av meg selv, basert på egne erfaringer. Uansett så er det en stort tomrom for Norske nybegynnere i Quicksilvers verdenen da det ikke finnes noen gode norske guider, dette tomrommet håper jeg at blir dekt litt bedre med denne serien.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...