«SnoMote» skal utforske Antarktis — helautomatisk robot

Robotteknologien har virkelig begynt å blomstre og i 2008 kan vi nærmest gi dem kunstig liv. Slike roboter skal utforske Antarktis og dets ufyselige klima, og kanskje svare på spørsmål som enda ikke er besvart. «SnoMotes» er navnet på de små robotene som skal gjøre jobben vi mennesker ikke er bygd for å tåle. De likner veldig på snøscootere, men på innsiden er ikke bare motorer.

Institute of Technology i Georgia, USA, står for disse små skapningene som skal fare i et klima som lett kan ta kverken på både mennesker og dyr. De små automatiske snøscooterne kan tåle ekstrem kulde og navigere i variert terreng — helt på egenhånd. For øyeblikket er det bygd tre SnoMotes; disse kan kommunisere med hverandre gjennom radiosignaler. På denne måten forblir ikke robotene «alene» i Antarktis’ øde landskaper, de danner nemlig et lag som skal prøve å løse problemstillinger som vi av kjøtt og blod fortsatt ikke har funnet svaret på.

Det som er så spennende ved disse robotene er — som nevnt over — at de er helt automatiske. Ingen fjernstyring skal til for at disse skal bevege seg rundt på kontinentet å måle temperaturer i snø, is, vann og i lufta. Dette sørger kameraer og sensorer for — robotenes sanser. I tillegg er robotene utstyrt med et spesiallaget GPS-system, som bruker linjene i snøen til å navigere med. Når det er lite eller ingen snø, blir standard GPS-systemer brukt i stedet.

robot-2.jpg

At SnoMotene ser ut som snøscootere er ikke tilfeldig. Formen er meget godt tilegnet arktiske terreng, temperaturer og selvsagt snø. Dessuten sparer utviklerne millioner av dollar på å adoptere et allerede-eksisterende tema — som garantert virker bra.

Ifølge Daily Tech er prosjektet satt i gang av NASA under AIST-programmet (Advanced Information Systems Technology), og ble vist fram for første gang 23. mai i år. Når minirobotene skal settes i arbeid er foreløpig ukjent.

(Via Daily Tech, Eurekalert)

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...