Er det greit at andre nettsider kopierer det vi skriver?

For en stund tilbake så kontaktet jeg en av eierne av nettsiden TipsOgTriks.net fordi jeg fant en god del innhold på denne nettsiden som rett og slett var kopiert ordrett fra Teknonytt. Og som ikke det var nok så hadde de ikke tatt seg bryet med å lenke tilbake til Teknonytt engang.

200809100145.jpg

Dette irriterte meg selvsagt og jeg tok kontakt med vedkommende, en person som sier at han ikke har driftansvaret for TipsOgTriks.net akkurat nå. Men han lover å ta saken alvorlig ved å videresende min klage til vedkommende som er ansvarlig for dette. Dette gjorde han også, for flere av sakene ble fjernet i ettertid, men noen få ble igjen med lenke til Teknonytt. Dette syntes jeg på dette tidspunktet var helt ok, så lenge det ikke var til stor skade eller at vi tapte mer enn vi vant på det.

Jeg roet meg ned etterhvert og tenkte ikke mer på dette, ikke før jeg idag så at TipsOgTriks hadde lagt ut en sak på Kudos, en sak som i og for seg var litt for rar for mitt vedkommende, men det er ikke poenget – for det er nemlig da jeg bladde litt videre i denne nettsiden, og til min forskrekkelse så oppdaget jeg at veldig mange overskrifter fortsatt lignet, og noen hadde det bare blitt forandret litt struktur på. Da jeg åpnet disse artiklene så oppdaget jeg at dette også gjaldt tekstene og bildene i disse artiklene, det eneste som var forskjellig fra Teknonytts artikler er at de enten er forkortet litt eller at de var skrevet litt, men veldig lite, om. Bildene vi i Teknonytt har brukt, og i de fleste tilfeller skaffet selv, er også gjenngitt her. I Noen av sakene er det lenket til Teknonytt, mens andre er ikke det. Jeg synes uansett ikke det er greit noe lenger.

Her er et par eksempler, døm selv om dette er plagiering (Teknonytts artikler med tittel står øverst med et nummer, for å finne sammenligningen så går dere under der det står TipsOgTriks og finner det samme nummeret):

Teknonytt

En utrolig kilde for skrivebordsbakgrunner til iPhone/Touch – NR. 1

Slik får du AppStore gratis på din iPod Touch – NR. 2

De utroligste spill – bugs , se videoen! – NR. 3

Mojo: Last ned fra dine venners iTunes-bibliotek over nett – NR. 4

TipsOgTriks

Utrulige skrivebords-bakgrunner til din iPhone/ Touch – NR. 1

Slik får du AppStore helt gratis til din iPod Touch – NR. 2

Sjekk de utruligste spill-bugs! (Video) – NR. 3

Last ned musikk fra dine venners iTunes-bibliotek over nett! – NR. 4

Selv om ikke alt er helt ordrett likt i alle disse eksemplene så kan man tydelig se hvor det kommer fra, tekst-formateringen er til og med helt lik enkelte ganger (liker å bruke grønn tekst til å framheve enkelte ting her i TN, dette er også gjort i en av de omskrevede artiklene). Dessuten så må man ta i betraktning at denne nettsiden har gjort dette før og innrømmet det før det ble fjernet, og den gang så var det ikke kamuflert i det hele tatt.

Skal man godta slikt når man bruker flere timer hver dag på å oppdatere en nettside, skal det være lov til å bruke annenmanns arbeid og presentere det som sitt eget? For selv om det er lenket til Teknonytt i noen av mine eksempler, så er det fortsatt skrevet av en annen person som det står øverst i «deres» artikler. Dessuten så er teksten hvor kilden står så liten at man må bruke briller med colabunn-glass for å se det.

Hva synes dere? Er jeg hårsår, eller har jeg rett til å tviholde på mitt eget arbeid?

Oppdatering: Da vil jeg melde om at all uengihet er lagt vekk, og at begge parter er enige om dette skjedde pga en misforståelse. Jeg vil berømme både Thomas Bjørlo og Stian Didriksen (ansvarlige for TipsOgTriks.net) for deres måte å behandle denne saken på, og spesielt vil jeg berømme Thomas for en modig og voksen innrømmelse. Vi ser nå fram til et samarbeid som muligens har blitt framskyndet av denne saken. Noen ganger fører uenighet og misforståelser til noe positivt, og dette er en av de gangene. Vi vil komme med en oppdatering senere om hvordan det går med et evt. samarbeid – det vil gagne både dere som leser Teknonytt og de som leser TipsOgTriks.

Jeg har lært noe av dette, og det tror jeg Stian og Thomas har gjort også. Og om mulig så er det noe å lære for de fleste her – det er mulig å finne løsninger selv om det er hett rundt ørene til tider.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...