Fantastiske og Mindre kjente Open Source Programmer for Windows

Om du er en geek eller om du kun bruker din pc i jobbsammenheng så har du mest sannsynlig hørt om de største open source programmene til Windows, programmmer som Firefox, Thunderbird, GIMP, OpenOffice, og VLC.

Heldigvis finnes det hundrevis av mindre kjente men like brukbare open source programmer som bare ligger å venter på deg. Jeg har tatt meg friheten å ramse opp noen under her.

Disse applikasjonene varierer fra veldig populære til litt ukjente, men alle er open source og gratis. De er verdt tiden det tar å installere dem, slik at du kan teste om de er noe for deg, og mange er også multiplatform kompatible.

1. HandBrakehandbrake_logo.jpg

Kanskje ett av de mest kjente programmene for  konvertering av film, du stapper dvd’en i dvd-drevet ditt og konverterer enkelt dine videofiler til et passende format.Reiser du mye så er dette programmet perfekt for deg, da du kan forminske dvd’en din til en fil som tar litt mindre plass på laptop’en.

2. KeePasskeepass-logo.gif

KeePass er et av de progarammene som du ikke skjønner hvor avhengig du er av det, før du har testet det. Det lagrer sikkert og behandler logginn informasjon som du bruker for e-mail, nettsider, banker også videre.

Hvis du ikke bruker det samme brukernavnet og passordet på alle steder, noe som forøvrig er en veldig dårlig ide, så trenger du ett slikt program, og hvorfor ikke gå for et som er gratis og er laget av open source communitiet? Programmet finnes også i en portabel versjon, slik at du kan ta det med deg på en USB-pinne.
3. PDFCreatorpdfcreator-logo.png

PDFCreator lar deg lage PDF’er fra hvilket som helst program som kan skrive ut med printer. Så snart det er installert kan man velge print som vanlig, også velge en virtuell printer som programmet lager for deg, hvis du har testet Mac OS X så er nok dette en funskjon som du savner, nå kan du også gjøre det på din Windows pc.

Det finnes selvsagt mange andre programmer som gjør det samme, men er du en open source fan så går du for dette.
4. ZScreen

zscreen.jpgZscreen er et open source Screencapture program som ligger i systemfeltet til du trenger det. Det kan ta skjermdumper av en valgt del av skjermen, et valgt vindu eller hele skjermen. Det kan også sende skjermdumper via FTP og kopiere URL’en til utklippstavlen din, alt med ett enkelt tastetrykk.

ZScreen kan også integreres med ditt favoritt fotoprogram som Photoshop eller Paint.net.

Hvis du tar skjermdumper ofte så er dette mye enklere og raskere enn å bruke <Print Scrn>-knappen og lime inn bildet i MS Paint.

5. Notepad++

notepadplus.gifAt Windows Notepad er ett verktøy for pyser er ingen hemmelighet, og hvilket som helst annet alternativ er et bedre valg. Men Notepad++ er både open source og et mye bedre verktøy, det knuser faktisk Notepad. Det beste av alt er at det kan integreres veldig godt med Filezilla, som er ett Firefox tillegg og et FTP-program.

Programmerer du eller designer nettsteder på den gamle måten, ja da er rett og slett dette midt i blinken for deg.

6.  Filezilla

filezilla-logo

En veldig god FTP klient, innbakt i Firefox ved hjelp av ett tillegg. Det støtter SFTP, lar deg justere bådbredde farten  og lagrer serverinstillinger.

7. Peazip

peazip-logo.png

PeaZip er et komprimerings/zip verktøy av min smak. Det kan åpne nesten alle arkivtyper du kan tenke deg (inkl. ACE – få med deg det separate

innstikket) Man kan splitte og slå sammen filer med dette verktøyet, det gir deg 256-bit kryptering, og integrerer seg i høyreklikk menyen. Det ser tilogmed bra ut i prosessen.

Også her kan du bruke en portabel versjon for din USB-pinne.

8.  Launchy

Er det ett verktøy Windows-brukere kan misunne Mac-brukere så er det Quicksilver, ett «Keystroke launcher» program hvor man ved hjelp av tastatursnarveier og søking kan fyre igang sine programmer (mange flere bruksomr.)

Heldigvis finnes det en kopi av programmet til Windows som er open source, Launcgy heter det. For å fyre igang sine programmer trykker man <Alt>+<Mellomrom> , og skriver inn noen bokstaver fra navnet til programmet du vil starte, og trykk <Enter>, man kan også åpne mapper på denne måten.

Dette er en skikkelig tidsparer og selv om ordet powerbruker snart har spillt sin rolle her i TeknoNytt, så er powerbruker synonymt med Launchy.

9.  RSSOwl rssowl-logo

RSSOwl er et open source program som kan brukes på alle platformer. Det lar deg lett følge dine favoritt nettsider ved hjelp RSS.

RSS er en veldig smart og effektiv måte å følge de daglige stedene man er innom på nettet, og RSSOwl er helt klart en RSS-leser man kan regne med.

10. Eraser

eraser-logoEr du redd for at noen skal kunne gjennopprette data du har slettet? Da bør du ta en titt på Eraser. Når du sletter en fil så fjerner bare operativsystemet ditt referansen til denn filen og ikke selve filen. Man kan da fortsatt gjennopprette filene dine med ett «undelete-program».

Eraser fjerner all sensitive data fra din harddisk ved å overskrive sektorenepå harddisken din flere ganger. Så når du først har kjørt eraser for fjerne det så er det virkelig borte.

 11. AutoHotkeyautohotkey-logo

AutoHotKey er et program med veldig mange bruksområder, det er nesten litt vanskelig å få det skrevet på noen forklarende linjer, men jeg skal gjøre mitt beste.

Ved hjelp av tastekombinasjoner og museklikk man spesifiserer selv  kan man automatisere oppgaver som har en tendens til å repetere seg selv.

Definer dine egne tastatursnarveier for Windows. Juster knapper og taster akkurat som du vil ha dem.

Kontroller musepekeren med tastaturet.

Skriver du dine egne script så er mulighetene med dette open source programmet uendelige.

12. BonkEnc

bonkenc-logoBonkEnc er ett fantastisk program for CD-ripping, encoding og lyd konvertering. Det er et lite og lettvekti, og er et cd-rippings program jeg ikke har noen problemer med å anbefale foran mange programmer som koster penger, uavhengig av pengene.

BonkEnc kan produsere MP3, MP4/M4A, Ogg Vorbis, AAC, Bonk og FLAC filer.

13. GnuCashgnucash-logo

Hvis Microsoft Money og Quicken er mer bloatware enn hva dine øyne kan finne seg i å se på, ja da kan GnuCash være et program for akkurat deg.

Det er en tynnere versjon av de to programmene, og de har alle funskjonene man trenger for å holde orden i økonomien sin. Det er et lett og oversiktlig program man kommer raskt inn i, med mange hester under panseret.

14. GanttProjectgantt-logo

Hvis du trenger å gjøre unna litt prosjektstyring, da vil GanttProject hjelpe deg med å organisere alt. GanttProject lar deg også samkjøre dine data med Microsoft project, men mest sannsynlig kommer du til å finne ut at du ikke har behov for det.

15. Caboscabos-logo

Cabos er et Gnutella fildelingsprogram basert på LimeWire og Acquisition. Det som skiller Cabos fra mange andre fildelingsprogrammer er den totale mangelen på spyware, adware og annet rask som blir installert sammen med programmer av denne typen. (Husk bestandig å se hva du velger før du trykker next i installeringer av programmer)

paint-net-logo16.  Paint.NET

Paint.NET er en forbedret og open source-versjon av MS Paint, det kan sammenlignes slik at dette blir det samme som Notepad++ i forhold til Notepad, slik jeg forklarte det lenger oppe i artikkelen.

Programmet lar deg jobbe med fotografier i blant annet layers, det har utallige undo’s og mange andre flotte muligheter som MS Paint kan sikle lenge etter.

Paint.NET er ikke ment for å fylle skoene til større programmer som Photoshop og Gimp, men jeg bruker det daglig til bildemanipulering.

17.  InfraRecorderinfrarecorder-logo

Et CD/DVD Brenneprogram for Windows, som selvsagt er open source og gratis. Programmet er faktisk veldig godt, og det er mange betalprogram som ikke er i nærheten av det her programmet.

InfraRecorder kan brenne audio/data disker. Det kan håndtere multi-session disker og man kan lage og brenne disk-imager som ISO og BIN/CUE. Det kan også lagre audio/data spor på forskjellige filer.

Også dette programmet har en portabel versjon man kan ha med seg på sin USB-pinne.

18. MP3Gain

mp3gain-logoMP3Gain er et enkelt og elegant program som laget for å utføre kun en oppgave og det er å automatisk justere MP3 filenes lydvolum, slik at de spiller med samme lydstyrke alle sammen. Dette skjer uten at kvaliteten taper seg.

19. VirtualDubvdub_logo

VirtuelDub er et gratis vidoeopptak og prosesserings program. Det lar deg altså både gjøre ta opp video, også bearbeide opptaket med mangfoldelige plug-ins og filter.

Hvis du jobber med video i Windows ofte, så er sjansene for at du allerede vet om VirtualDub stor. Er du derimot på vei inn i videoredigeringens verden, da bør du laste ned å begynne å bruke programmet med engang, programmet trenger ikke engang å installeres.

20.  Battle for Wesnothwesnoth

Nå har vi gått igjennom 19 nyttgoe og fantastiske programmer som er open source og gratis, da synes jeg at vi fortjener å ta en titt på to spill som også er open source.

Battle for Wesnoth er et single/multiplayer tur-basert strategi spill i fantasi sjangeren. Du kan bygge deg opp en egen hær fra forskjellige typer enheter som troll, alver, dverger og orker. Det er mange oppdrag inkludert i spillet, pluss et voksende nummer med oppdrag laget av brukerne selv, ja for det er jo open source som sagt.

21.  Alien Arenaalien-arena

Hvis fantasi spill ikke er din greie, så vil kanskje Alien Arena treffe dine smaksløker. Det er et førstepersons deathmatch-type spill som kan minne litt om Quake 3 og Unreal Tournament.

Spillet holder et meget høyt tempo. 2008 versjonen har kommet ut tidligere i år, så bli med å drep i Alien Arena.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...