Internet Explorer-fri Windows 7 – i Europa

En Windows 7-versjon for EØS-landene slippes uten forhåndsinstallert Internet Explorer, i et forsøk på å bedre forholdet med europeiske myndigheter. Isteden må du installere gjennom en medfølgende DVD.

Microsoft planlegger å slippe en Windows 7-versjon uten forhåndsinstallert Internet Explorer 8. Europeiske myndigheter, i sær EU, har vært sterkt kritiske til at Microsoft har utnyttet sin posisjon i markedet til å sikre markedsandeler til Internet Explorer.

Windows 7-skrivebordet byr på helt ny funksjonalitet. Nå kan også Windows 7-kjøpere velge bort Internet Explorer allerede før installasjonen. (Foto: Christofer Nygård)
Windows 7-oppgavelinja byr på helt ny funksjonalitet. Nå kan også Windows 7-kjøpere velge bort Internet Explorer allerede før installasjonen. (Foto: Christofer Nygård)

PC-produsentene har muligheten til å legge til Internet Explorer selv, om de ønsker det, men i prinsippet vil Windows 7-versjonen leveres uten en nettleser, melder CNET News

— For å forsikre at Microsoft er i samsvar med europeisk lov, vil Microsoft slippe en separat versjon av Windows 7 for distribusjon i Europa, som ikke vil inkludere Windows Internet Explorer, står det i et frigitt Microsoft-dokument.

Microsoft har bekreftet at dokumentet er autentisk, men har ikke uttalt seg om saken på nåværende tidspunkt.

Dette er et stort grep fra programvaregiganten, som de siste årene har mistet markedsandeler til konkurrenter som Mozilla, Apple, Google og norske Opera. En konsekvens kan være et sunnere nettlesermarked, noe som for oss – forbrukerne – er det utvilsomt beste.

I Europa har Internet Explorer en markedsandel på cirka 59 prosent, mot Mozilla Firefox’ 31 prosent. Med andre ord er Internet Explorer-barrieren for fall på det europeiske kontinent – til tross for at nettleseren er forhåndsinstallert i alle Windows-OS.

Den Internet Explorer-frie Windows 7-versjonen vil hete Windows 7 «E», og vil distribueres i alle EØS-land (dette inkluderer Norge).

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...