Kommentar: Hva er det med Apple og iPhone?

Apple har måtte takle mye kritikk i det siste og hvis man har fulgt med på mobil og teknologinyheter, så har det vært mye oppmerksomhet rundt Apple og spesielt iPhone. Dette i seg selv er intet nytt, siden Apple er verdensmestre i å markedsføre seg selv, og ville nok ha klart å selge og slippet unna med Apple-sigaretter til 10 kroner pakken, men med en bindingstid på ett halvt århundre.

iPhone SDK

Oppslag rundt iPhones priser, killswitch og rabalder rundt Apples SDK-diktatur ser ikke ut som det vil ha noen konsekvenser for rykte eller salg. Litt på grunn av den store, og lojale brukerbasen Apple har, men samtidig bytter flere ut Windows med Mac og OSX.

De fleste teknologi-interesserte har fått med seg at Apple liker å ha full kontroll over alt og helst alle. Her skal ting låses, og funksjoner utelates grunnet «brukerne ikke trenger det». Mulig man ikke trenger det der og da, men det er kjekt å vite at man har den funksjonen. Har jeg lyst å bytte demokrati ut med diktatur, så har jeg allerede funnet en passende kandidat.

Ett godt eksempel på Apples diktatur og som noen vil si, monopol, er at Opera Software har utviklet Opera Mini for iPhone. Endelig, tenkte nok en del iPhone brukere, inkludert meg selv. Lite visste jeg at smilet på ansiktet mitt ble skulle bli gjort om til forbannelse over at Apple ikke tillater programmer som konkurerer mot deres egne.  Hvordan Apple kan holde på slikt er ett mysterium. Ikke bare hindrer dette konkurranse, men samtidig hisser de på seg eksisterende brukere, og skremmer vekk eventuelle nye.

Saken her er vel at Apple mener at dette ødelegger brukeropplevelsen. Dette er ikke deres problem, men brukeren. Med en gang iPhone forlot fabrikken, så var kontrollen deres i teorien vekke.  Har mannen i gaten lyst å «ødelegge» brukeropplevelsen ved å droppe Safari for Opera Mini, så er det vel hans problem og ikke ett milliardkonsern over atlanteren som bestemmer dette. Når jeg kjøpte iPhone, så forventet jeg at jeg bestemte hvordan den skulle brukes, og jeg skulle bestemme innholdet. Men den gang ei. iPhone må jailbreakes for å få funksjoner den mangler, og det skal være totalt unødvendig å gjøre på ett produkt som Apple reklamerer som «smarttelefon».

Sannheten er at iPhone er, «Telefon, Internett og ikke særlig mer» ut av boksen.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...