Last ned beta-versjonen av Firefox 3.1 nå

Den neste oppgraderingen av Firefox nærmer seg, og det har lenge vært store forventninger til hva den kan bringe oss. Og nå er det altså mulig å laste ned første beta-versjon av Firefox 3.1.

Her er noe av det nye Firefox 3.1 Beta kan tilby oss:

Geolocation

Mozilla har lagt til en JavaScript API som kan brukes til blant annet å plotte kart, gi veibeskrivelser, legge til informasjon om hvor forskjellige foto er tatt, gi en beskrivelse av stedet en blogg er skrevet på, og mye mer. Som vanlig så er Mozilla åpen om sin kildekode og gir en hjelpsom API til utviklere som ønsker å utnytte denne funksjonen. Dette kan komme oss brukere til nytte etterhvert på mange tenkelige og utenkelige måter.

Personer som ønsker å prøve ut Geolocation i Beta 1 kan installere Doug Turners Geolocation add-on som legger til en fast leverandør av Geolocation. Når du har installert den kan du gå til for å få posisjonen din, og oppdatere innstillingene under Verktøy -> Utvidelser -> Geolocation med breddegrad og lengdegrad. Det finnes en rekke eksempler på bruk av denne APIen som du kan prøve på denne nettsiden.


Raskere JavaScript

Da Lifehacker tidligere testet farten på Firefox 3.1 og sammenlignet den mot andre nettlesere ble Firefox helt klart en av vinnerene, den er blitt mye raskere til å behandle JavaScript. Mye av denne fartsøkningen er på grunn av den nye Javascript-motoren i Firefox 3.1 – TraceMonkey. Men selv om TraceMonkey er bygd inn i Firefox 3.1 så er man faktisk nødt til å aktivere den – slik gjør man dette:

  1. Skriv følgende i adresselinjen til Firefox: about:config
  2. Lim inn dette der det står «Filter»: javascript.options.jit.content
  3. Dobbel-klikk på den instillingen som nå står igjen for å sette boolean-verdien til true.

Et forbedret 3D-grensesnitt med Ctrl-Tab

Det er kommet et mye penere og bedre 3D-grensesnitt i Ctrl-Tab byttet mellom forskjellige faner, dette er kanskje ikke like nyttig som mye annet, men du verden så pent det er.

Mye mer

Det er kommet mange nye funksjoner i Firefox 3.1, og flere av dem har jeg ikke anledning til å nevne her, men her er i allefall to viktige funksjoner til:

  • @font-face – Dette er en funksjon som først og fremst kommer webdesignere til gode, men dette vil igjen føre til at vi vanlige forbrukere vil få penere og mer brukervennlige nettsider framover. Kort fortalt så gir denne funksjonen webdesignere en mye bedre kontroll over typografien, og vil gjøre det mulig for dem å bruke true-type-fonter som den del av webdesignet deres.
  • Filtrering av nøkkelord i AwesomeBar – Når man nå skriver inn nøkkelord i adressefeltet (AwesomeBar) så vil man få opp forslag til nettsider i en såkalt «dropdown-liste». Disse forslagene er tatt i fra dine bokmerker og din historie i Firefox. I den nye versjonen av Firefox så kan man nå filtrere disse resultatene til tittel, din historie, dine bokmerker, eller dine tagger istedet for å få den alle samlet. Dette er en løsning som kan komme godt med for alle oss som har en relativ stor historie-fil, eller veldig mange bokmerker. For å bruke denne filtreringsfunksjonen så må man taste inn spesielle tegn i adresselinjen før man taster inn sine nøkkelord elle forslag. For å lese mer om denne funksjonene så tar du turen innom LifeHackers artikkel om akkurat dette.

For å laste ned Firefox 3.1 Beta 1 så klikker du her.

PS! Da Mozilla slapp Firefox 3 RC1 tidligere i år,  så skrev i TeknoNytt en guide om hvordan man kunne få tilleggene som ikke var kompatible til å fungere i denne versjonen, og det kunne vært morsomt å se om dette fungerer i denne beta-versjonen også – jeg kommer til å teste dette imorgen, men hvis noen til formodning har testet det før meg så setter jeg og andre lesere pris på tips om hvordan det gikk. Her er guiden vi skrev den gang.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...