Microsofts snakker ut om sitt kommende nettsky-OS, «Azure»

Microsoft prøver å overbevise folket om at det kommende nettskyoperativsystemet «Azure», som ble avslørt i fjor høst, er mer enn bare tomsnakk.

«Azure»-operativsystemet ble i oktober i fjor avslørt på Professional Developers Conference i Los Angeles, men få har egentlig visst akkurat hva OS-et vil by på og hva det vil være godt for. Men nå snakker Microsoft ut.

Nettsky – eller såkalt «cloud computing» – er generelt sett internettbasert utvikling og bruk av teknologi. Dette kan være avanserte nettsider og -applikasjoner som for eksempel Google Docs og Gmail.

Deler av operativsystemet skulle være ferdig i løpet av 2009, men Microsoft har ennå ikke kommet med noe informasjon utover dette. Når det gjelder operativsystemets framgang har det heller ikke på dette området vært mye informasjon i omløp.

Allerede i bruk

I et telefonintervju i forrige uke kunne Microsoft-talsmann Steven Martin fortelle News.com at «flere og flere allerede har får tilgang til nettsky-OS-et». Det er i hovedsak snakk om utviklere, men mer ville ikke Martin røpe.

Noen programmerer – andre forstår det ikke

Hvis du fremdeles ikke forstår hva «Azure» er, eller hva et nettskyoperativsystem er, har du ingen grunn til bekymring. Det har seg nemlig slik at det tok uker selv for utviklere å forstå hva de egentlig jobber med. Gartner-alaytikeren David Smit kunne fortelle at selskapet nå «er på et punkt hvor folk endelig begynner å forstå hva dette egentlig dreier seg om».

Til tross for at OS-et er komplisert og i en tidlig fase er det nå utviklere som skriver «Azure»-kode. Enkelte selskaper har allerede fått tilgang til det uferdige operativsystemet, Microsoft bruker internt «Azure» for Live Mesh og LiveMeeting-tjenestene, mens et større antall bedrifter undersøker nå om «Azure» kan være noe å satse på.

Via Microsofts servere

«Azure»-applikasjoner vil kjøres gjennom Microsofts servere, noe som i realiteten eliminerer nødvendigheten av å installere og kjøre programvaren. Dette gjør det enklere både for utvikler og bruker, ettersom det verken er nødvendig med oppdatering eller vedlikehold av brukerens programvare.

Ifølge Microsoft vil operativsystemet konkurrere med flere andre aktører, og vil derfor prises deretter. «Vi skal være attraktive for utviklerne», kunne Epicors Erik Johnson fortelle.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...