Opera Unite gjenoppfant ikke akkurat weben

Få dager etter Opera Software lanserte tjenesten Unite får selskapet kritikk fra skuffede brukere som hadde ventet noe mer imponerende. Vi har kikket på den angivelig revolusjerende tjenesten – og Opera 10.

Opera har de siste dagene skapt blest på internett med sin nye Unite-tjeneste, en innebygd, sosial funksjon i den kommende Opera 10-nettleseren. Men, når man påstår man kommer til å gjenoppfinne internettet – noe Opera nærmest lovet på forhånd – har man lagt lista svært høyt, og da medfølger jo ofte også skuffelse.

Og skuffelse har vært sentralt blant Opera Unite-omtalene på nettet de siste dagene. Unite har rett og slett ikke nådd opp til testernes forventninger. Og hva syns vi? Vel, vi er ikke helt imponert vi heller.

Internettdesentralisering er et essensielt stikkord. Etter internettets oppstandelse har et stort antall datamaskiner vært knyttet til et mindre antall større maskiner – servere, om du vil. Med Unite ønsker Opera å gjøre det store flertallet maskiner uavhengige av serverne. På den måten kan filer deles direkte – på et enklere vis – mellom maskinene.

Opera Unite lar deg sette opp et eget "nettsted" og dele filer, mapper - og hva enn annet du måtte ønsket å dele med venner og bekjente. Det er en god idé, men spørsmålet er om vi virkelig trenger dette?
Opera Unite lar deg sette opp et eget "nettsted" og dele filer, mapper - og hva enn annet du måtte ønsket å dele med venner og bekjente. Det er en god idé, ingen tvil om det, men spørsmålet er om vi virkelig trenger dette?

Problemet, som mange andre nettmedier også har påpekt, er at dette ikke er en ny tanke; Opera gjør det bare på en litt annen måte. Vi står på ingen måte overfor en nettrevolusjon: Det er simpelthen snakk om nok en måte å dele filer mellom enkelte datamaskiner, uanvhengig av serverne – på Operas måte.

Opera Unite flykter fra Proxy-serverne, og ønsker å unngå dem. Opera Software har gitt uttrykk for at nettopp det er mye av poenget med Operas nye tjeneste. Og det er ikke langt fra sannheten; det er nemlig det eneste revolusjonerende Opera Unite tilbyr.

Se video av Unite-konseptet til slutt i saken.

Som Flock før dem. Opera er heller ikke det første selskapet som har ønsket å bake inn sosial funksjonalitet i nettleseren. Nettleseren Flock baserer seg nemlig på denne typen funksjonalitet, og nettleseren er, som bloggeren Factory Joe så fint påpeker, ikke helt ulik Opera Unite.

Flock inkluderer ikke en egen webserver, riktignok, og Opera Unite er egentlig ingen dårlig idé. Spørsmålet vårt er om dette er noe vi har bruk for? Trenger vi virkelig Opera Unite? Jeg trodde vi i 2009 enkelt kunne dele filer over internett – jeg har i alle fall ingen problemer med det. Og det uten Opera Unite.

Det skal imidlertid sies – på den positive siden – at vi svært imponert over Operas evne til å markedsføre sitt nye produkt; for første gang (vel, kanskje ikke første) har et Opera-produkt vært på forsidene til hundrevis av teknologipublikasjoner verden over. Unite-lanseringen var blant ukas viktigste hendelser – kun overskygget av iPhone 3G S og iPhone OS 3.0.

Opera 10 er svært lekker. Når vi har uttrykt vår skepsis til Opera Unite er det på tide å gi litt ros. Opera har nemlig kokt sammen en utrolig lekker nettleser, og visuelt sett er det ingen annen nettleser – i mine øyne – som kan konkurrere: Dette er svært, svært pent. Nettleseren er ennå i alpha-stadiet, og til tross for enkelte skarpe kanter her og der, er det utvilsomt et steg opp fra Opera 9.6 (som for øvrig også ser veldig bra).

Opera 10s interface er svært lekkert, og utkonkurrerer de andre nettleserne visuelt sett. Farten er dessverre ikke helt på nivå med Webkit-konkurrentene, men det står til godkjent også på det området.
Opera 10s interface er svært lekkert, og utkonkurrerer de andre nettleserne visuelt sett. Farten er dessverre ikke helt på nivå med Webkit-konkurrentene, men det står til godkjent også på det området.

På Acid 3-testen står Opera 10 til 100/100, men hastighetmessig når ikke Opera 10 helt opp til Webkit-konkurrentene. Til gjengjeld har Opera 10 «Turbo»-funksjonalitet som betyr at bilder kan – ved aktivering – komprimeres før nedlastning, slik at trege linjer blir mer effektive. Bildekvaliteten reduseres betraktelig, men det er en hendig funksjon hvis du skulle sitte på et tregt internett – dessuten kan du spare noen kroner hvis du sitter på 3G-internett, for eksempel.

Med Turbo-funksjonen i Opera 10 blir bildekvaliteten redusert betraktelig, ettersom Opera komprimerer dem for deg. Dette kan bety mye på trege internettlinjer.
Med Turbo-funksjonen i Opera 10 blir bildekvaliteten redusert betraktelig, ettersom Opera komprimerer dem for deg. Dette kan bety mye på trege internettlinjer.

Opera 10 kan også skilte med en kraftig forbedret e-postleser. Den innebygde Opera-e-postleseren har tidligere vært et middelmådig produkt med liten nytteverdi; nå, derimot, er den en verdig konkurrent til Thunderbird og Outlook. Det er fremdeles enkelte ting som mangler med Operas e-postleser, men det er ingen tvil om at det er et kjempesteg opp fra forgjengeren.

Så langt er vi som nevnt svært imponerte over alphaversjonen av Opera 10, og det hersker ingen tvil om hvilken nettleser som for tiden tilbyr mest funksjonalitet rett fra installasjon. Firefox er riktignok overlegen på dette området på grunn av støtte for utvidelser og et svært dyktig og engasjert community, men ut av boksen – «out-of-the-box», som det så fint heter – er Opera 10 er vinner.

Vi venter i spenning på det ferdige produktet.

Operas lanseringsvideo av Unite:

Opera 10 alpha, inkludert Opera Unite, kan lastes ned fra Operas nettsider: unite.opera.com.

Enig eller uenig? Uttrykk din mening i kommentarfeltet nedenfor!

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...