Phoenix landet på mars i natt — nå får vi vite om det finnes liv på den røde planet

Det amerikanske romfartøyet «Phoenix» landet på mars natt til mandag, norsk tid. Dette er det første såkalte «scout»-fartøyet i et langtidsprogram, som skal utforske flere planeter i vårt solsystem.

Denne gangen ønsker NASA at så mange som mulig skal kunne se bildene fra planeten. Derfor er det også satt opp et nettsted hvor alle bildene som blir tatt av fartøyet blir lagt ut.

Phoenix er laget spesielt for å undersøke om det tidligere har eksistert vann på mars, og den er derfor bygget med verktøy for å studere vannets historie (f.eks. om det finnes spor etter tidligere hav). Fartøyet tok av fra jorden i 2007 og skulle etter planen lande denne uken; kl. 01:53:44 (kl. 19:53:44 amerikansk Eastern Time) fikk NASA bedskjed om at Phoenix hadde landet på mars, ca. 15 minutter tidligere (mars er omtrent 15 lysminutter unna jorden).

Finner man ikke tegn til liv denne gangen er det lite sannsynlig at det eksisterer liv i det hele tatt (nåtid). Om det har eksistert liv tidligere er noe Phoenix spesialiserer seg på å finne ut.

(Via Phoenix Mars Mission)

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...