Roboten som imiterer hundehjelpere


 

Hunder som åpner dører, skrur på lys og utfører andre viktige oppgaver, tilbyr viktig hjelp til mennesker med funksjonshemninger. Nå, holder forskere ved Georgia Institute of Technology på å utvikle en robot som kopierer måten hunden trenes opp og fullfører arbeidsoppgavene sine på.

 

Roboter som hjelper deg

Forskere som studerer robotikk har lenge drømt om å lage roboter som kan hjelpe rundt hjemmet. Mens roboter er god til å fullføre enkle programmerte oppgaver, er det en stor utfordring å få en maskin til å interakte med mennesker. Charles Kemp, en av professorene på det teknologiske instituttet i Georgia, USA, har lenge studert hvordan dyr tilpasser seg situasjoner og hvordan de lærer seg nye oppgaver. Han tror at hjelpere fra dyreverden, kan være en ideel model for robotiske assistenter.

Viktig framgang

I nyere tid har Kemp og en av hans studenter, Hai Nguyen, observert hvor mange oppgaver trente hunder klarer å gjennomføre. Enkle oppgaver som de så en hund kunne klare, var blandt annet å åpne skuffer, skap og hente gjenstander etter kommando. Roboten som heter «El-E» (avbildet øverst) har blitt oppgradert til å kunne klare nettopp dette, slik at den ikke lengre kun har laser peker som eneste kommunikasjonskanal. Med ordre gjennom muntlig kommunikasjon, kan den gjøre mer enn det den kunne før.

Med El-E  kan framtiden se lysere ut for mennesker som virkelig trenger litt ekstra hjelp. Kan dette blir et vanlig produkt på markedet i nærmeste framtid?

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...