Skype går nye veier med 4.0 — vi har testet betaversjonen

skype-velkomst.jpg

Vår alles favoritt VoIP-program (Voice over IP), Skype, går helt nye veier med versjon 4.0: Betaen er ute men vi er slettes ikke imponert.

Underskrevne har vært en hyppig Skype-bruker i to-tre år, og jeg må innrømme at det kanskje er mitt favorittprogram. Det er uendelig enkelt å ringe en kamerat og snakke med ham/henne, kostnadsfritt over internett. Du kan til og med ringe over landlinjer, til hustelefoner (dette koster imidlertid noen kroner). Derfor hadde jeg også høye forhåpninger til hva nye Skype kunne tilby. Etter en ukes testing sitter jeg igjen følgende konklusjon: Det burde jeg ikke. Videre skal jeg fortelle hvorfor.

Når installasjonsfilen på 25 MB var lastet ned, kunne jeg enkelt installere betaversjonen av Skype, og med store forhåpninger åpner jeg programmet og finner et oppstartsvindu. Blåfarget med flotte bakgrunnsbilder og teksturer. Her finner du informasjon om nye Skype, samt en hel haug med skrivefeil. Bl.a. i flere av overskriftene.

Siden dette er en betaversjon, spiller ikke skrivefeil en stor rolle. Disse blir garantert fikset til lansering, men det er andre ting som defintivt irriterer enda mer. F.eks. har klienten gått fra å være en liten applikasjon som kun bruker en liten del av skjermens totale oppløsning, til å bruke hele skjermen. Nesten i hvert fall.

Til venstre i klienten finner man kontaktene sine, og til høyre finner du informasjon om dem. Men når du ikke har valgt en kontakt vises bare et blått, irriterende bakgrunnsbilde som okkuperer hele klientens høyreside.

Det er tydelig at Skype 4.0 forbedrer det grafiske kraftig. Ikoner og gjennomførelsen er flott; det er generelt lite å utsette på dette. Men så er kanskje dette det eneste positive vi kan si om nye Skype. (I bildet ovenfor er navnet på kontaktene fjernet)

Fra positivt til negativt: Når en kontakt skriver til deg vises ikke dette som en ekstra fane på startmenyen. Nei da, nå må du først inn i klienten og så må du velge kontakten, og under et Skype-ikon (eventuelt en avatar) finner du det personen har skrevet til deg. Ikke en gang begynner Skype-fanen å blinke — det er nærmest umulig å vite om folk har skrevet til deg! Så, hvis enkelte av dere som har prøvd å kontakte meg på Skype den siste uka leser dette, er grunnen til hvorfor jeg neppe har svart ovenfor.

Når det gjelder samtaler er Skype 4.0 — heldigvis — lik Skype slik vi er vant til. Du klarer altså å ringe en kontakt i 4.0, selv om det kanskje høres umulig ut, med erfaring fra eldre Skype-versjoner.

Konklusjon:

Jeg er trøtt, derfor overreagerer jeg kanskje også litt. Men: Skype 4.0 ruinerer hva jeg tidligere kalte mitt favorittprogram, og på grunn av mitt forhold til Skype må jeg altså slakte dette makkverket. Og jeg håper virkelig mye blir fikset til den ferdige utgaven lanseres. Ellers blir det eldre Skype-utgaver for min del framover.

Og ja, jeg bruker faktisk å være positivt innstilt på det nye, men dette er bare destruktivt — beklager.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...