Spar tid i MacOS – Del 1: Finder

Følg med på vår nye serie hvor vi viser hvordan man kan spare verdifull tid i Mac OSX, serien er delt opp i fire kategorier: Finder, Smarte mapper, Internett og iLife. Som mange av våre faste lesere allerede vet så har vi allerede gått igjennom en lignende serie, Det store Mac OS X-kurset, og vi kan se på dette som en fortsettelse på dette kurset. I den første delen skal vi ta for oss Finder og hvordan vi kan jobbe mer effektivt der.

La oss starte med noe så enkelt som tastatursnarveier, å lære disse er essensielt for å bli en mer effektiv bruker av Finder og Mac OSX i det hele tatt.

Finders tastatursnarveier (de viktigste):

Gjemme appikasjonen som er åpen for øyeblikket: Cmd-H

Angre siste handling: Cmd-Z

Send markerte objekter rett til papirkurven: Cmd-Backspace

Åpne infovinduet for markert objekt: Cmd-I

Lag duplikat av markert objekt: Cmd-D

Åpne innstillinger: Cmd-komma (,) Gjelder de fleste applikasjoner i Mac OSX

Ta et bilde av skjermen din (Screengrab): Cmd-Shift-3

Velg et område på skjermen du vil ta bilde av: Cmd-Shift-4

Bla igjennom alle åpne vinduer: Cmd-< (krokodillegap mot høyre)

Vis objekter som symboler: Cmd-1

Vis objekter som liste: Cmd-2

Vis objekter i kolonner: Cmd-3

Gjem/Vis de valgte Finder-vinduenes verktøylinje: Cmd-Option-T

Søking i spotlight

Spotlight ble introdusert til oss brukere i Mac OSX Tiger, og lar oss søke i din Mac og tilknyttede disker. Noe av det som gjør Spotlight enda mer kraftig enn andre søkemetoder er at Meta-data, som lagret blir lagret av systemet for å søke i innholdet til filene og ikke bare filnavnene, blir brukt.
Spotlight kan for eksempel identifisere tekst lagret på et layer i et Photoshop-dokument. Du trenger ikke lenger å huske hvor objekter er lagret for å lokalisere dem. Som standard kan man få fram søkefeltet til Spotlight ved å trykke Cmd-Mellomrom, men veldig mange har brukt denne tastekombinasjonen til andre applikasjoner – spesielt de som bruker Quicksilver (en programkjører for Mac OS). Men dette kan skiftes i Systemvalg hvis du ønsker det. Hvis man ønsker å være mer effektiv i sin databruk så er det viktig å lære seg å bruke Spotlight aktivt og effektiv. Dette er ikke noe stort triks akkurat, men det er viktig å huske på i sin travle hverdag – alt blir enklere når man bruker Spotlight (gjerne sammen med en programkjører som Quicksilver eller Butler) i sin Mac-hverdag.

Lag Alias

Alias er et gammelt og godt brukt verktøy i datasammenheng, i Windows så kalles det bare snarveier (de som har ikoner med en liten pil på seg og som peker til en ønsket mappe). Men å bruke Alias er fortsatt like effektivt og viktig for deg hvis du ønsker å få litt orden i sysakene og en mulighet til å jobbe raskere.

Å bruke alias er både nødvendig og lurt når du skal ha tak i viktige filer og/eller programmer som du bruker ofte, og eneste problem er at de ligger dypt begravd i ditt mappesystem, noe som gjør det utrolig tungvinnt å finne dem hver gang de skal brukes.

Marker et objekt, trykk Cmd-L eller høyreklikk på objektet og velg Lag Alias. Du kan nå flytte filen som ble laget til et sted som er enklere å huske og bruke, feks skrivebordet eller en undermappe på skrivebordet. Når du nå skal nå filen eller mappen du har laget et alias av. Å slippe et objekt på Docken har en lignende effekt – det skaper en lett tilgjengelig snarvei.

Høyreklikk-menyen

Mange Finder-funksjoner er å finne i høyreklik-menyen, eller kontekstmenyen som det så fint heter. Denne menyen får man fram ved å høyreklikke på det objektet man skal gjøre en handling på, eller ved å holde nede Ctrl-knappen mens man trykker på objektet. Ved å gjøre dette får man en rask og enkel tilgang til vanlige handlinger som: Flytt til papirkurv, Dupliser, og komprimer fil og/eller mappe.

Noen applikasjoner installerer i tillegg noen handlinger i høyreklikk-menyen, det mest normale er at disse er antivirus-programmer (for rask scanning), og komprimeringsverktøy som StuffIt.

Man kan også finne funksjoner som fargemerking av filer i høyreklikk-menyen.

Quicklook

En av de nye funksjonene i Leopard er Quicklook, denne funksjonen er en de som er en fryd for øyet samtidig som det gjør arbeidet på maskinen mye enklere. Quicklook er et verktøy som lar deg forhåndsvise et objekt ved å trykke mellomrom. Hvis det er en mappe du bruker det på så vil det dukke opp et vindu hvor du får informasjon om innstillingene til mappen, og hvis det er en fil du bruker Quicklook med så vil du få en forhåndsvisning av den i nåtid. Dette gjelder alt fra video til bilder og tekst-dokumenter. Quicklook er en fryd å bruke, det er utrolig hvor mye tid man kan spare på å få et raskt innblikk i filens eller mappens innhold kun ved å trykke mellomrom, man slipper å starte opp programmer som igjen skal åpne selve filen – utrolig effektivt med andre ord.

Men selv om Quicklook er et nyttig verktøy med støtte for mange formater, så er det på langt nær nok av formater som støttes av denne fabelaktige funksjonene. Heldigvis finnes det ildsjeler som bruker sin fritid på å lage plugins som hjelper oss med dette, ta en titt på vår tidligere artikkel om Quicklook Plugins for å lese mer om dette, og for å få lenker til de beste pluginsene.

Når Quicklook-vinduet er åpent så kan du trykke på opp og ned-piltastene for å skifte objekt som skal forhåndsvises.

Enkel navigering når man drar filer

Som standard er dette slått på i Finder så du behøver ikke å gjøre noen innstillinger før du setter igang.

Hvis du plukker opp en eller flere objekter og drar dem over en mappe uten å slippe museknappen, så vil mappen du holder objektet over bli åpnet etter en liten stund, slik at du kan se innholdet og evt slippe filen inne i mappen eller i en undermappe der inne. Dette er ofte nyttig, og har for mitt vedkommende blitt en nødvendighet når jeg jobber i OS X.

Spaces

Hvis du er en multitasker så er det nok en mulighet for at du er lei av alt rotet på skrivebordet, som ofte er et resultat av altfor mange vinduer som er åpne på engang. En metode å gjøre noe med dette på er å lukke alle vinduene, men ofte er det nødvendig å ha dem åpne, ihvertfall mange av dem. Her har Spaces kommet oss til unnsetning.

Aktiver Spaces i Systemvalg -> Exposé og Spaces. Kryss gjerne av Vis Spaces i menylinjen for å få lettere tilgang til innstillinger og bruk av Spaces.

2008-07-04_1408

I samme vindu (Systemvalg -> Exposé og Spaces) kan du velge hvor mange skrivebord du skal ha, både vertikalt og horisontalt. Du kan maksimalt ha 4×4 skrivebord. Hvis du ønsker det så kan du også binde programmer til et spesielt Space/Skrivebord, dette er veldig nyttig hvis du liker å ha skikkelig orden på ditt arbeidsområde – du kan feks ha internett-relaterte applikasjoner i en Space, Tekstbehandling i et annet, også videre.

Lag et arkiv

Hvis du trenger å samle flere objekter sammen for å sende per mail, sende med iChat (eller annen IM-klient), eller rett og slett bare for å ta en backup av objektene – da kan du gjøre dette på følgende måte:

Velg og marker flere objeter ved å holde nede museknappen og dra en boks rundt dem, eller ved å holde Shift-Cmd mens du trykker på dem. Høyreklikk på markeringen og velg Komrimer filnavn. Samme kommando kan du finne under Fil i menylinjen når Finder er aktiv. Dette vil lage en ZIP-fil av objektene du markerte, denne filen er komprimert slik at den tar minst mulig plass. Du vil ende opp med en enkelt fil som er mye enklere å sende per mail eller i dine IM-samtaler enn det ville vært med mange små filer istedet.

Musen

Hvis du bruker en Apple Mighty Mouse, så kan du programmere dens knapper til å oppføre seg akkurat som du vil, du er sjefen. For å gjøre dette så går du inn i Systemvalg -> Tastatur og mus -> Mus. Herfra kan du du bestemme hva som skal skje når du trykker på de to hovedknappene, de to sideknappene, og scrolle-hjulet. Du kan programmere knappene til å skifte mellom applikasjoner og ting som Exposé, skrivebordet, Spotlight, og til og med åpne en applikasjon eller å kjøre et applescript eller en automator-handling.

En annen ting du har her er muligheten til å stille på musens responstid, som er ganske treg som standard og kan bli gjort mye raskere på denne måten. Hvis du har en mus som er laget av noen andre enn Apple så har du mest sannsynlig også noe programvare som fulgte med som kan utføre ting som du finner under Tastatur og mus-innstillingene for Apple’s Mighty Mouse.

Det var alt for denne gang, neste gang så går vi løs på hvordan man kan effektivisere sin måte å arbeide med Smarte mapper på (Smart folders). Fram til da så får du bare nyte sommeren og lese andre artikler i Teknonytt på daglig basis – vi er her for å underholde og informere akkurat deg.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...