«Spioner» på kjente i James Bond-stil


Selv om jeg fortsatt er ung så har jeg ikke noen problemer med å huske at mobiltelefoner med kamera var noe som alle ønsket, men ingen hadde råd til (faktisk er jeg gammel nok til å huske det samme om mobiler også). Slik er det med ny teknologi, det tar i verste fall noen år før det er tilgjengelig for alle når det kommer til pris og brukervennlighet. Og det heller ikke lenge siden GPS var en ting som var forbeholdt James Bond og de rike, hvor bare førstnevnte kunne få en på størrelse med en mobil. Idag er GPS-funksjoner på mobilen blitt relativt vanlig, men det er fortsatt litt dyrt – men for mange så er det ikke FOR dyrt. Så hvorfor sitter jeg her og mimrer om gamle dager hvor vi kun hadde bein å gå på og ingen bil? Fordi jeg har kommet over et gratis program som gjør at du kan følge kjente eller la andre følge deg med en meget god nøyaktighet – alt du behøver er en mobil med GPS og gratisprogrammet InstaMapper.

Programmet er like enkelt som det er genialt, men dessverre så virker det ikke på alle GPS-telefoner ennå – de som er støttet for øyeblikket er:

  • Alle de seneste Blackberry-telefonene
  • Motorola iDEN-telefoner
  • iPhone 3G – den telefonen som er mest aktuell for oss nordmenn.
  • En del andre telefoner – har du en telefon med GPS og som kan kjøre Java MIDP-2.0-applikasjoner så bør du teste det ihvertfall. Mange har fått det til å fungere, men noen har enkelte problemer med dette. Men er det en ting som er sikkert så er det at støtten for andre telefoner vil bli bedre i framtiden.

Når det gjelder iPhone 3G så er det et problem som er veldig skuffende – Apple’s politikk om bakgrunnsprogrammer, det er ikke lov å kjøre programmer eller prosesser i bakgrunnen på et iPhone-program. Dermed må man dessverre kjøre programmet konstant for å sende GPS-signalene og posisjonen sin til InstaMapper, ikke rart at mange velger å jailbreake sin telefon med andre ord (selv om det vil hjelpe lite akkurat her).

Hvis du ønsker å laste ned programmet for bruk på din iPhone 3G så gjør du det i iTunes AppStore, følg denne lenken for å komme til riktig applikasjon. Alt du nå trenger å gjøre i installeringsprosessen er først å registrere deg på InstaMapper.com, og derretter laste ned og installere applikasjonen for akkurat din telefon. Under installeringsprosessen så vil du bli spurt om en 13-sifret aktiveringskode som du har fått oppnevnt etter at du registrerte deg – skriv inn denne og fullfør de andre instillingene.

Nå kan du logge inn og se akkurat hvor din telefon befinner seg i et Google Maps-kart. Du kan også se ting som fart (også i metric-systemet som vi bruker i norge), høyde, tid, og retning i dette kartet. Når objektet (les: telefonen) beveger seg så vil du se den som en rød prikk på kartet, bak denne så er det en linje med noen gule prikker på, disse er historien til telefonen, altså hvor den har bevegd seg i det siste. Posisjonen til din telefon vil oppdateres hvert femte sekund (kan forandres i instillingene på telefonen), og man kan gjøre en del innstillinger for hvordan man vil se dette på kartet, man kan blant annet slå av og på sentreringen av trackingen.

Man kan også installere en applikasjon i Facebook som viser hvor du befinner deg konstant, selv om akkurat dette høres veldig kult ut så vil jeg ikke anbefale dere å gjøre det – det høres rett og slett ikke fornuftig ut å avsløre hvor man befinner seg til enhver tid, ikke er det så sikkert heller.

Supernerd og lifecaster Chris Pirillo har laget en video hvor han snakker om InstaMapper, se den her:

Jeg vil anbefale alle som har en kompatibel telefon med GPS å ihvertfall prøve denne applikasjonen og tjenesten, det kan ikke skade å teste et gratis leketøy til. Og selv om det høres fristende ut, så vil jeg fraråde å kjøpe en splitter ny telefon til kjæresten eller kona med dette programmet tilfeldig ferdig installert – uten at hun vet det selvfølgelig. Det kan føre til både vanskelige diskusjoner og i noen tilfeller til informasjon du helst vil være foruten. Det er liksom ikke noe morsomt å oppdage at man kunne vært deltager i Jerry Springer Show pga utroskap og ekkelheter.

Les mer om programmet og det funksjoner og/eller mangel på dem på denne siden.

Her er nedlastingslenkene til de forskjellige telefonene (oversikt over alle her):

  • BlackBerry
  • Motorola iDEN
  • iPhone 3G (applikasjonen heter InstaMapper LLC, og kalles også GPS Tracker hvos lenken ikke fungerer så søker dere bare etter dette)
  • Andre telefoner med GPS og Java MIDP-2.0-støttte.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...