Twidox – deling av kunnskap

Twidox.com er en webtjeneste som tilbyr kvalitetsdokumenter. Ideen til siden kom allerede i 2005, men ble først utviklet i 2007 og i år startet de med private beta-testere til siden. Innholdet på siden har fokus på blant annet akademiske papirer og artikler, forskningsresultater og statistikk.

Ideen

«There are many different research tools available today such as websites, search
engines, blogs, books and journals. The idea behind twidox is to unite all that information
in one place, and at the same time, give individuals, universities, companies, NGOs, and
others the opportunity to easily publish their quality work. The purpose is to make
information accessible to everyone free of charge, and therefore also promote the
concept of ‘open access’ and ‘access to knowledge’.»

Registrering

Når du registrerer deg oppgir du navn, og hvilken arbeidstittel du har. Ved at alle dokumentene er linket opp mot en bruker med fult navn og stilling, øker seriøsiteten og kvaliteten på dokumentene. Så på en måte kan dette sammenlignes med Google´s Knol, selv om det ikke er helt likt og at Twidox skiller seg positivt ut på flere områder.

Les og last ned

En av tingene vi virkelig likte med Twidox er hvor enkelt det er å lese dokumentene oversiktlig på siden, eller hvis ønskelig, laste de ned i forskjellige formater. Hvilke formater som er tilgjengelig for nedlastning varierer etter hvilket format dokumentet ble lastet opp i.

Det å lese dokumentene på siden deres fungerer også utrolig bra, de har laget en egen dokumentleser i flash hvor du har de typiske PDF-verktøyene tilgjengelig. Det er enkelt å se hvilket format filene er i, de har et lite ikon hvor det står PDF, DOC osv. Og som om ikke alt dette var nok, kan du også ved hjelp av flash-applikasjonen deres lese filene i fullskjerm-modus.

Vi har fått et sitat fra Nicholas MacGowan von Helstein, som er en grunnleggerne bak Twidox, om hva Twidox er.

«Twidox is a great platform for publishing coursework, academic opinions and research, but also great for companies to promote the company’s activities and support their PR and marketing initiatives.»- Nicholas MacGowan von Helstein

Statistikk

Hvert eneste dokument har litt statistikk på seg, som antall ganger dokumentet har blitt lastet ned, hvor mange ganger det har blitt sett/lest, og hvor mange stjerner det har fått. Stjerner er rangeringen av dokumenter som Twidox benytter seg av, og som etterhvert vil fortelle deg hvor godt andre brukere likte akkurat dette dokumentet.

Opplastning

Som du ser på bildet over støtter de en rekke formater, og det liker vi å se. De har ikke låst seg til få dokumenter, og lar deg ikke endre eller skrive noen artikkel i nettleseren i det hele tatt. Alt etter hvilket format du laster opp, kan andre brukere laste ned. Som det også står på bildet har du ikke lov til å laste opp dokumenter du ikke har rettigheter til, eller eventuelt ikke har tillatelse fra eier av å laste opp til siden.

Rettigheter

Når du laster opp dokumenter mister du ikke automatisk rettighetene på dokumentet, de beholder du selv. Under opplastningsprosessen og etterpå kan selv du velge for eksempel at den skal være publisert under Creative Commons hvis du ønsker det.

Konklusjon

Vi har fått testet tjenesten i et par dager nå, og tror at dette er en tjeneste som kommer til å slå godt an. I skrivende stund finnes det ikke noen norske dokumenter der inne, men etterhvert som flere norske brukere vil komme til, så dukker nok de norske dokumente opp også. Siden byr på et enkelt og flott design, og har en veldig fin brukervennlighet. Denne tjenesten kommer vi absolutt til å benytte oss av fremover.

Invitasjoner til privat beta

Betaen ble lansert i dag (17.11.08) og mer innhold på siden vil komme etterhvert. Vi har fått en betanøkkel som vi ønsker å dele med dere lesere av Bitnett. Hvis du vil ha en betanøkkel, send en epost til [email protected]

Link til Twidox: twidox.com

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...