«Urospredere» – norsk fildelingsdokumentar

(Foto: Urospredere.no)

I sommer ble den første norske fildelingsdokumentaren spilt inn. Med tittelen Urospredere skal teamet på 15 personer se nærmere på norsk fildeling. Dokumentaren skal fokusere på hvordan nedlastning kan gjøres lovlig, og hvilke lovendringer som må til for å finne den beste løsningen for alle.

En av lederene bak prosjektet, Simon Valvik, holder på å ta bachelor i Kommunikasjon. Han driver også foretaket Multicom Media. Sammen med Asbjørn Engedal startet Simon Valvik prosjektet. Tilsammen er det 15 personer fra rundt om i landet som jobber med filmen.

«Vår påstand er at flertallet av de som foreslår å legalisere fildeling ikke har tenkt gjennom konsekvensene. Det samme gjelder de som vil forby alt.» — Simon Valvik.

Lignende prosjekter har blitt gjennomført før, men dette er første gangen det kommer en norsk versjon. Våre nordiske venner i Danmark har også en versjon med tittelen «Good Copy, Bad Copy». Den engelske versjonen har tittelen «Steal This Film» og oppfølgeren «Steal This Film 2». Steal This Film fikk enorm respons ved at Piratebay modifiserte logoen på forsiden og linket til torrentene deres. Om Urospredere kommer til å oppnå slik respons er vi usikre på, men de fleste med interesse for fildeling i Norge kommer nok til å se laste den ned, se den, dele den og helt sikkert kjøpe den for å vise sin støtte.

epsten.png
Foto: Espen Tøndel, advokat i advokatfirmaet Simonsen, Urosperedere.

Intervju med Simon Valvik:

Hvorfor velger dere å lage denne dokumentaren?
Bakgrunnen er den økende interessen for ulovlig fildeling i Norge. Det har vært mye fokus på dette i media den siste tiden. Advokater har varslet at flere og flere fildelere skal tas. Nettpiratene selv har ikke gitt mye lyd fra seg. Musikk- og filmbransjen fortviler over dårlig salg, og de legger mye av skylden på piratkopiering. Vår påstand er at flertallet av de som foreslår å legalisere fildeling ikke har tenkt i gjennom konsekvensene. Det samme gjelder de som vil forby alt.

Hvilken side av fildelingsdebatten står dere på?
Vi som jobber med filmen er nok litt delt i synet på ulovlig nedlastning. Nå som prosjektet er i gang ønsker vi ikke å ta parti med noen, men prøve å forstå begge parter så godt det lar seg gjøre. Dette håper vi kommer fram i det ferdige produktet. Vi har fått tilbakemeldinger på at det er umulig å lage en helt nøytral og objektiv film. Det er helt klart en utfordring, og noen vil sikkert føle seg hengt ut, men det er ikke det vi er ute etter. Det er interessant å høre de ulike partenes syn på saken.

Hvordan har dere tenkt å distribuere filmen når den er ferdig?
Vi skal legge ut filmen for gratis nedlastning på vår hjemmeside, urospredere.no, ved hjelp av torrentteknologien. Filmen vil også gis ut på DVD og solgt fra våre websider.

Hva er budsjettet til filmen?
Utgiftene har blitt større enn det vi først regnte med. Det er kostbart å lage film. Vi er på jakt etter sponsorer, og er i dialog med noen som kan være interessert i å støtte oss økonomisk. Det vi mangler betales fra egen lomme. De aller fleste av oss jobber gratis, og vi skal ikke gå i overskudd.

Hvorfor valgte dere tittelen «Urospredere»?
Tittelen har flere betydninger. Vi mener at advokatene og deres klienter skaper uro i det norske fildelingsmiljøet ved å gå ut i media og si at fildelerne skal tas. Samtidig skaper fildelerne uro i plate- og filmbransjen ved å laste ned ulovlig. For kort tid tilbake ble den norske filmen «Uro»lagt ut på et norsk fildelingsnettverk. Dette skapte en ny debatt rundt ulovlig fildeling. Fildelere sprer materiale. De er altså spredere. Kombinasjonen av disse to ordene ble Urospredere.

«Vi har til nå rundt 13 timer med råmateriale, og mer vil det bli!» — Simon Valvik.

Hvilket av intervjuene dere har gjort var artigst å spille inn?
Jeg har ikke noe favorittintervju. Vi er svært fornøyde med alle intervjuene så langt. Det er spennende å møte de ulike sidene i saken. Et intervju som jeg husker veldig godt var med Peter Sunde. Vi kom til Sverige tidlig på morgenen og skulle ikke dra hjem før sent på kvelden. Da Sunde hørte det inviterte han oss med til omvisning i Malmö, og vi fikk møte Magnus Eriksson i Piratbyrän.

Har dere en forløpig lanseringsdato?
Vi ser for oss at dokumentaren skal bli ferdig rett over nyttår.

Hvilke reaksjoner ønsker dere å skape blant seerene?

Hvis filmen kan bidra til å gi folk et mer nyansert syn på fildelingssituasjonen i Norge i dag har vi lykkes med ett av våre mange mål. Vi håper på at seerne vil sitte igjen med en følelse av å ha lært noe nye nytt om «den andre siden».

Har dere noen plan over hvor lang filmen blir (varighet)?
Varigheten er enda ikke fastsatt. Vi har til nå rundt 13 timer med råmateriale, og mer vil det bli. Ønsket er at vi skal havne innenfor en standard dokumentarlengde på rundt 30-45 minutter.

peter-sunde.png
Foto: Peter Sunde, en av personene bak den populære torrentsiden The Piratebay, Urospredere.

Format og premierefest
Vi kommer til å publisere filmen som Quicktime .mov med en codec som heter H.264. Dette er en av de mest effektive og beste komprimeringsmetodene for liten filstørrelse og god kvalitet», skrev Kristian Løkken på epost. Han har ansvaret for foto, klipp og redigering av filmen.

Nå som filminnspillingen begynner å nærme seg ferdig, har de så smått begynte å planlegge en premeriefest i Oslo. Dette håper vi virkelig blir noe av, og vi ser frem til å se filmen når den blir tilgjengelig for nedlastning.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...