Vi avslører en enorm liste over gratis-programmer for iTunes [MacOS]

Det finne uttallige småprogrammer der ute, og mange av dem er gratis. Og selv om disse programmene ikke strekker seg fra hundrevis av megabytes til flere gigabytes så betyr det ikke at de er unyttige, tvert imot faktisk – de fleste nytteprogrammene jeg bruker mest er små gratisprogrammer. Derfor tenkte jeg å benytte denne anledningen til å vise dere flere slike programmer hvor de fleste av dem er relativt ukjente. På grunn av at det er en enorm mengde med programmer jeg ønsker å vise dere, så tenkte jeg å dele det hele opp i en serie på tre deler. Den første delen vil kun ta for seg applikasjoner som gjør livet i iTunes mye bedre for de som bruker dem. Men jeg vil også vise et par applikasjoner som som gjør brukeropplevelsen bedre på din iPod og iPhone.

iTunes

200809061238.jpg

Det finnes veldig mange nytteprogrammer som hjelper oss å holde orden i iTunes eller rett og slett hjelper oss med andre nyttige funksjoner som iTunes mangler orginalt. Her er noen programmer du sannsynligvis ikke har hørt om før, ihvertfall ikke alle:

Tune•instructor

tune instr.png

Dette programmet er et lite nytteprogram for alle som ønsker gjøre noe med Tagging av sanger, mapper, og album i iTunes. Du har uttallige muligheter og verktøy som hjelper deg å få orden i ditt iTunes-bibliotek. En annen kjær funksjon i dette programmet er at du kan laste ned album-art med det.

Applikasjonen kan lastes ned på denne nettsiden, eller på den applikasjonens hjemmeside som forøvrig er tysk-språklig.

GimmeSomeTune

200809061238.jpg

Dette er en utmerket applikasjon som dessverre kun fungerer på Macer med Leopard. Applikasjonen utvider funksjonaliteten i iTunes ved å gi brukeren full kontroll med tastaturet og/eller iRemote. Men hadde dette vært det eneste GimmeSomeTune hadde gjort for oss, da hadde jeg neppe nevnt det i denne listen – det finnes altfor mange slike programmer som i virkeligheten ikke gjør noe spesielt nyttig. Her er noen andre viktige og nyttige funksjoner som GimmeSomeTune kan gjøre for oss:

 • Hente Cover-art (album-bilder). Du bare spiller en sang så gjør applikasjonen resten for deg.
 • Informasjonsvindu – Her ser du alt fra album-bildet for det som spilles til annen relativ informasjon som rangering, navn på sang og artist. Du kan også stille inn dette til å vise ting du ønsker at skal vises.
 • Sangtekster – Hvis du ønsker dette så kan man også se tekstene til sangene som blir spilt. Du kan også redigere disse tekstene hvis du ser at noe ikke stemmer. Hvis applikasjonen finner noen sangtekster til gjeldene sang så lar det deg få se etter dem på Google.
 • Støtte for Last.fm.
 • Tastatursnarveier – GimmeSomeTune gir deg tastatursnarveier som lar deg kontrollere nesten alle deler av iTunes.
 • iChat – Med GimmeSomeTunes kan du vise hvilken sang som spilles i iTunes for øyeblikket i iChat, du kan også stille det inne til å vise album-bildet som din avatar.
 • Apple Remote-støtte
 • Mini Controller – Hvis du liker å styre det meste med musen, så kan du gjøre det fra menylinjen. Nesten alle iTunes-funksjoner kan styres herfra.

200809061235.jpg

Jeg vil gjøre oppmerksom på at dette ikke er freeware, det er noe som kalles donationware – det vil si at du oppfordres til å donere noen kroner (hvor mye bestemmer du selv) hvis du liker applikasjonen, men dette er ingen tvang. Men jeg oppfordrer alle til å gi noe tilbake så lenge de liker produktet, husk at noen har brukt tid på dette.

Jeg vil også gjøre alle oppmerksomme på at denne applikasjonen dukker opp i menylinjen som en musikk-note, for å få den til å fungere som du ønsker så anbefaler jeg å gå inn i instillingene (preferences) derfra.

GimmeSomeTune kan du laste ned eller lære mer om på applikasjonens hjemmeside.

SizzlingKeys

sizzlingkeys overalt.png

Hvis du er på utkikk etter noe som kan hjelpe deg i å kontrollere, spille og søke etter musikk fra et hvilket som helst program, da er dette applikasjonen som vil smelte ditt hjerte.

Når denne applikasjonen er installert så kan du ved hjelp av tastatursnarveier (som du selv kan forandre etter eget ønske) gjøre følgende handlinger uten engang å åpne iTunes:

 • Kontrollere iTunes med Play/Pause.
 • Spille av neste eller forrige sang.
 • Justere volum.
 • Vise/gjemme iTunes.
 • Vise spilleliste
 • Søke i iTunes og spille av øsnkede sanger (helt uten å åpne iTunes som sagt).
 • Se hva som spilles i et lite og flytende vindu.
 • Det er også mulig å legge inn tastatursnarveier for «ikke-iTunes-funksjoner» som Dvale og raskt brukerbytte.

sizz keys.png

Selve applikasjonen og funksjonene høres veldig lettvekter ut, men selv om de er det så er dette en meget nyttig applikasjon for de fleste som multi-tasker på maskinen, men også for de som bare spiller musikk og gjør en annen ting ved siden av.

søkefunksjonen.png

SizzlingKeys kan lastes ned og læres mer om her.

X Lossless Decoder

200809061327.jpg

X Lossless Decoder er et utmerket gratis-program for OS X, som dekoder, konverterer og spiller et svært stort antall lossless lydfiler. Programmer støtter et veldig stort antall formater, og jeg kan anbefale dette på det sterkeste framfor andre programmer som veldig ofte er shareware-programmer i freeware-kamuflasje.
Formater som er støttet:

 • Ogg
 • FLAC
 • Ogg Vorbis (aoTuV)
 • MPEG-4 AAC (QuickTime/Core Audio)
 • MP3 (LAME)
 • Monkey Audio
 • Wavpack Og Wavpack64
 • TTA, AIFF, WAV
 • Raw PCM
 • Apple Lossless
 • Støtte for filer større enn 2GB
 • Mye mer

X Lossless Decoder kan lastes ned fra programmets hjemmeside.

You Control: Tunes

200809061339.jpg

Med dette lille programmet så får du total kontroll over iTunes fra menylinjen i OS X. Du behøver ikke å stoppe opp med det du holder på for å skifte til iTunes, utføre en handling og gå tilbake til det du holdt på med igjen. Det er faktisk meget nyttig, og jeg anbefaler å gi det en sjanse før dere evt velger det bort.

Det er en meget viktig jeg må fortelle om før dere setter igang med nedlasting her – For å få et serienummer fra utvikleren så må du registrere deg på denne nettsiden, du vil da få sendt over en flott bruksanvisning og serienummeret du trenger for å registrere deg. Hvis du er redd for å bli spammet når du gir fra deg din epost-adresse så kan du bruke en tjeneste som heter MailInator, du kan lese mer om den i vår tidligere artikkel om hvordan man kan unngå spam.

200809061403.jpg

Last ned You Control: Tunes.

AutoRate

star.png
Vær ærlig med dere selv nå – hvor mange av dere rangerer hver eneste sang og album i deres iTunes-bibliotek? Det er nok bare et fåtall av dere som gjør dette regner jeg med, men jeg regner også med at de fleste av dere kunne tenkt dere å fått rangert alle låtene i iTunes, har jeg rett? Isåfall er AutoRate noe som er midt i blinken for dere.
AutoRate rangerer låter etter hvor ofte de er spilt og hvor ofte de er hoppet over. Når man hopper over (skip) en sang så får den en negativ «stemme» fra AutoRate, mens de sangene som spilles ofte får en stjerne i margen.
Dette er meget nyttig når man bruker «Partymiks»-valget blant spillelistene, man kan da velge å spille sangter som har høy vurdering oftere. Det kan også komme til nytte når man bruker smarte spillelister.
For alle som er litt lik meg, altså de som har så lyst til å ha orden i sakene sine, men som kanskje ikke får det helt til eller om ikke har tid til det – dette må prøves.

AutoRate kan lastes ned på programmets hjemmeside.

Mojo

200809061459.jpg
Vi skrev om Mojo for noen dager siden, og sjelden har vi fått så stor respons som vi fikk den gangen – det er tydelig at dette er en ettertraktet funksjon, derfor vil jeg ta det med i denne listen også. Med Mojo kan man dele sitt iTunes-bibliotek med venner og bekjente.
Dette gjør man på samme måte som når man legger til kontakter i MSN Messenger og lignende direktemeldings-klienter. Man legger til kontakter, og når man har blitt godkjent av de man legger til så kan man spille av og laste ned musikk fra deres iTunes. Man deler også sin egen musikk også hvis man ønsker dette.

Les mer om Mojo her, og last det ned herfra.

DockArt

200809061537.jpg
Dette er en gratis plugin for iTunes som gjør at man kan se album-bildet istedet for iTunes-ikonet nede på Dock’en.
Last ned DockArt fra denne nettsiden.

Moody

200809061539.jpg
Moody er en gratis applikasjon som hjelper deg med å finne riktig musikk fra ditt iTunes-bibliotek utifra ditt humør. Dette gjøres ved at sanger tagges med de forskjellige humørene. Men hvis du ikke orker å tagge alle sangene dine så kan man laste ned ferdige tagger fra et online-bibliotek.
Last ned Moody her.

iPod og iPhone

200809061413.jpg

Det er liten tvil om at Apple revolusjonerte måten vi hører musikk på da de lanserte sin iPod for første gang, og mange mener de gjorde det samme med iPhone. Men det er ikke til å stikke under en stol at bruken av disse gadgets’ene er veldig begrenset da man kun kan bruke de sammen med iTunes når man skal utføre forskjellige oppgaver. Heldigvis er ikke alt Apple gjør skrevet i stein, for med de riktige applikasjonene så får man funksjonalitet som virkelig savnes. Les videre for å se hvilke relativt ukjente (noen kjente er det) applikasjoner som du kan få helt gratis.

iFeedPod

200809061421.jpg

Hvis du eier en vanlig iPod som ikke har egenskapene til iTouch og iPhone, altså en som ikke kan kobles mot nettet med applikasjoner som utfører oppgaver for deg – da kan iFeedPod være interessant for deg. Med denne applikasjonen kan du ønskede RSS-feeds fra din Mac til en iPod, slik at du kan lese dem i fred og ro fra din iPod på et senere tidspunkt. Faktisk ganske genialt spør du meg.

Last ned iFeedPod fra applikasjonens hjemmeside.

MediaFork

200809061426.jpg

Dette er en aldri så liten lekkerbisken faktisk – med MediaFork er prosessen med å klargjøre din DVD-samling for din iPod gjort veldig enkel. For alle som har brukt det kjente og nyttige programmet «HandBrake» så vil MediaFork virke kjent, det er de samme utviklerne som står bak MediaFork.

Prosessen er veldig enkelt:

 1. Sett inn DVDen
 2. Velg ønsket oppløsning
 3. La Mac’en gjøre resten av arbeidet

Programmet vil da rippe din videofilm og klargjøre det for din iPod, iPhone, Front Row eller noe annet Apple-utstyr som kan brukes til å se video (Apple TV). Et lyspunkt for mange er at det også fungerer på krypterte filmer. Om dette er moralsk riktig vil jeg ikke debattere her, men jeg kan si såpass at jeg synes det bør være lov så lenge det er til eget bruk.

Last ned MediaFork på denne nettsiden.

 

iPodView

200809061524.jpg

Spill av og/eller importer filer fra din iPod til din Mac. Det er mulig å se både bilder og video i fullskjerm, og importere til iTunes og iPhoto.

Les mer om programmet eller last det ned her.

Personlig liker jeg Senuti bedre, dette er også et program som lar deg overføre sanger fra din iPod og tilbake til din Mac.

Tooble

200809061531.jpg

Tooble er en applikasjon som lar deg bla i, søke etter, og laste ned en hvilken som helst video fra YouTube for så å lagre dem på din iPod, iPhone, Apple TV eller Mac. Programmet konverterer YouTube-videoene til MP4-format og sender dem til iTunes, slik at neste gang du kobler til din iPod, iPhone eller Apple TV så vil du kunne overføre dem dit.

Dette programmet virker også i Windows (XP/Vista)

Tooble kan lastes ned fra denne nettsiden.

Her er noen flere applikasjoner for iTunes og iPod/iPhone som er gratis – disse blir bare lenket til uten noen spesiell forklaring:

 • Breakaway – Pauser og fortsetter iTunes når du setter i og trekker ut headsettet ditt.
 • ScrobblePod – En Last.fm-scrobbler for iTunes og din iPod.
 • WhiteCap – Visualisering i iTunes.
 • Fountain Music – Også en visualisering av det som spilles i iTunes.

Har du noen favoritt-programmer eller plugins for iTunes og iPod/iPhone? Hvis de er gratis så kom med en lenke i kommentarfeltet.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...