Windows Vista Tastatursnarveier

Vi har allerede skrevet en artikkel om Windows’ tastatursnarveier her i Teknonytt, men jeg skal nå prøve å gjøre et nytt forsøk hvor jeg hovedsaklig tar for meg Windows Vista’s snarveier. Men er det sånn at du bruker Windows XP så vil nok mange av disse også fungere der. I denne artikkelen vil jeg nok gjennta noen av de snarveiene jeg skrev i den forrige guiden vår, men de fleste er ikke nevnt i Teknonytt før.

Navigere Filer og Mapper

Historie

Trykk Backspace/Tilbake i et åpent mappevindu for å gå ett skritt tilbake i vinduets historie, dette kan du gjøre helt til du kommer til den første mappen du hadde åpent i dette vinduet.

Du kan også trykke venstre eller høyre piltast mens du holder nede Alt for å gå tilbake og framover igjennom mappehistorien din. Dette fungerer på samme måte som de to runde pilknappene som vises øverst til venstre i dine Utforsker-vinduer.

Oppdatere

Trykk F5 i nesten alle vinduer (inkludert nettleseren og til og med oppdatere enhetsbehandling-vinduets innhold.

Mappe-treet

Når du har fokus på mappenes hierarkiske tre eller mappe-treet som jeg kaller det her så kan du trykke enter for å se innholdet i de markerte mappene i høyre panel. Du kan også bruke venstre og høyre piltaster, eller pluss og minus-tastene til å utfolde og slå sammen mappene. Hvis du trykker på *-tasten så så vil alle mappene utfolde seg inkluder alle undermapper.

Hopp til et objekt

Når du har fokus på det høyre panelet i Explorer, trykk en bokstav-tast for å hoppe raskt til den første filen som starter på den bokstaven. Hvis du fortsetter å skrive videre så vil du få et mer korrekt treff. Du kan for eksempel taste D-tasten i din personlige bruker-mappe så vil du hoppe til Dokumenter-mappen din.

Hvis du ønsker det så kan du la Windows Explorer begynne et formelt søk med engang du begynner å taste. Åpne Organiser (drop-down liste i verktøylinjen), velg Mappe og søkealternativer, og velg Vis-fanen. Scroll deg nedover i Avanserte innstillinger og under der det står Ved skriving til listevisning velger du Skriv automatisk i søkeboksen.

Nytt Explorer-vindu

Trykk Ctrl-N for å åpne et nytt Explorer-vindu i samme mappe du befinner deg i fra før. Eller hvis du ønsker det så kan du bruke Ctrl-N til å lage en ny mappe på stedet – noe du vanligvis ikke kan gjøre så enkelt med tastaturet, dette gjør du ved å installere Creative Element Power Tools – lastes ned her, og slår på Quickly create new folders-verktøyet.

Du kan også trykke Windowstasten+E for å åpne et helt nytt Explorer-vindu fra hvilket som helst program i Windows.

Egenskaper

Hold nede Alt mens du dobbelklikker på en fil eller mappe for å se Egenskaper-vinduet for dette objektet. Du kan også trykke Alt-Enter for å åpne Egenskaper-vinduet for det valgte objektet uten å må bruke musen i det hele tatt.

Søk

I Windows Explorer eller på skrivebordet, trykk Ctrl-F eller F3 for å åpne et separat vindu slik at du kan søke uten å miste vinduet du befinner deg i fra før. Eller du kan åpne et søkevindu ved å trykke Windowstasten-F uansett hvor du befinner deg.

Vis Skjulte kontekstmeny objekter

Hold nede Shift-tasten mens du høyreklikker på en fil for å vise tre nye objekter i filens kontekstmeny: Fest til startmenyen (vises normalt kun for programmer), Legg til i Hurtigstart, og Kopier som bane (brukes for å kopiere hele filbanen til objektet til utklippstavlen).

Adresselinjen

Tast F4 for å hoppe til adresselinjen slik at du kan skrive og bla igjennom mapper du nettopp har besøkt. Mens du er der, trykk Esc to ganger for å reversere til den stilen du hadde før du trykte F4.

Bla gjennom alle kontroller

Tast Tab eller F6 for å hoppe mellom filpanelene, filpanelenes kolonne-header, adresselinjen, Søkeboksen, favoritter panelet (hvis det er synlig), mappetre-deleren, og til sist men ikke minst mappetreet selv.


Velg og betjen filer

Velg alle

Trykk Ctrl-A for å raskt velge alt innholdet i en mappe, bjåde filer og mapper.

Velg Flere objekter med Shift

Hold nede Shift etter at du har markert et objekt, etter dette så trykker du et annet objekt lenger fra og alle objekter imellom blir valgt (tungt forklart dette, men prøv det så ser dere hva jeg mener).

Velg Flere Objekter II

Hold nede Ctrl og marker eller fjern markering på flere filer og mapper, en etter en. Legg merke til at du ikke kan velge mer enn en mappe i mappetre-panelet i Explorer, men du kan i høyre panel.

Du kan også markere flere objekter med Windows’ lassoverktøy, dette gjør du ved å dra musen rundt de objektene du vil velge mens du holder nede høyre museknapp, du vil da få fram en firkant eller lasso rundt området du drar den rundt.

Du kan også bruke Ctrl til å modifisere din markering av filer og mapper. For eksempel hvis du har brukt Shift eller hvis du har brukt lassoverktøyet til å velge de fem første objektene i en mappe, så kan du holde nede Ctrl mens du drar en ny lasso rundt de filene du vil fjerne markeringen på.

Slette Filer

Velg en fil eller mappe og trykk Del for å slette den, eller du kan trykke Shift-Del for å slette dem permanent uten å må sende dem til søppelkurven.

Gi nytt navn

Trykk F2 for å gi det valgte objektet et nytt navn.

Start og bytt programmer

Startmenyen

Trykk Windowstasten for å åpne Startmenyen, og nå kan du navigere i menyen med piltastene. Du kan også åpne startmenyen ved å trykke Ctrl-Esc.

Bytt til et annet vindu

Trykk Windowstasten+Tab for å vise den flotte Flip 3d funksjonen, denne lar deg bytte mellom dine åpne programmer og vinduer. Hold nede Shift (Shift-Alt-Tab eller Shift-Windowstasten-Tab) for å gå tilbake.

Hvis du bruker et program med mer enn et dokument, trykk Ctrl-Tab for å bla gjennom faner i et vindu som bruker faner.

Åpent vindu sendes bakerst

Hvis du vil at det vinduet som du bruker og er foran andre vinduer akkurat nå, skal komme bakerst i rekken av vinduer – trykk Alt-Esc.

Kjør

Trykk Windowstasten-R for å åpne startmenyens «kjør-boks».

Minimer alle vinduer

Trykk Windowstasten-R for å vise eller skjule skrivebordet, Windowstasten-M for å minimere alle åpne vinduer, eller Shift-Windowstasten-M for å få tilbake de minimerte vinduene.

Oppgavebehandling

Trykk Ctrl-Shift-Esc for å åpne Oppgavebehandling.

Oppgavelinjen

Trykk Windowstasten-T for å gi tastaturet fokus på Oppgavelinjen, eller trykk Windowstasten-B for å gi tastaturet fokus på Systemstatusfeltet.

Hurtigstart

Trykk Windowstasten og et nummer for å åpne det Hurtigstart-objektet som befinne seg på det nummerets plass. Et eksempel på dette er hvis man trykker Windowstasten-1 for å åpne det første ikonet på hurtigstartlinjen, for å velge det andre ikonet så trykker man Windowstasten-2

Lukk vinduet

Trykk Alt-F4 for å lukke applikasjonen du har foran akkurat da, eller trykk Ctrl-F4 for å lukke det dokumentet som er foran. Trykk Alt-F4 mens tastaturet fokuserer på skrivebordet eller oppgavelinjen for å lukke vinduer.

Se på Systeminformasjon

Trykk _Windowstasten-Pause/Break for å åpne System-mappen som befinner seg i kontrollpanelet -> System og Vedlikehold -> System.

Få Windows Hjelp

Trykk Windowstasten-F1 for å åpne Windows Hjelp og Support.


Allt Annet

Utklippstavlen

Trykk Ctrl-C for å kopiere det valgte objektet til utklippstavlen, Ctrl-X for å klippe ut til utklipptavlen, og Ctrl-V for å lime inn objektet et annet sted.

Angre

Trykk Ctrl-Z for å angre siste handling, dette kan blant annet være siste tekstredigering, filoperasjon, sletting, etc.

Menyer

Trykk Alt eller F10 for å hoppe til menylinjen, eller for å vise menylinjen hvis den er skjult.

Drop-down lister

Bruk opp og ned-pilene for å bla gjennom objekter i drop-down-lister, eller trykk Alt og pil ned for å åpne listen.

Hjelpemiddelsenter

Trykk Windowstasten+U for å åpne hjelpemiddelsenter-siden i kontrollpanelet. Trykk Shift fem ganger for slå ‘Trege taster’ på eller av. Hold nede Shift i åtte sekunder for å slå ‘filtertaster’ på og av. Hold Num Lock nede i fem sekunder for å slå ‘Veksletaster’ på og av.

Logg Av

Trykk Windowstasten+L for å logge av Windows.

Det var de tastatursnarveiene du får for denne gang, men jeg er veldig interessert i å høre tips fra dere om hvordan man effektiviserer sin Windows-hverdag (spesielt Vista). Ta turen innom vårt forum for å dele noen tips med oss andre, du kan også legge igjen korte tips i vårt kommentarfelt.

Jeg vil beklage for at det har vært få artikkler de to siste dagene, men dette er fordi jeg har skiftet nettleverandør i går, noe som ikke gikk som planlagt – og dermed ble jeg uten nett i nesten to dager….

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...