15+ Systemverktøy og små nytteprogrammer for Mac

Her er vår andre del i den nye serien vår, en serie av artikler hvor vi lister opp gratisprogrammer for Mac i forskjellige kategorier. I dag skal vi gå igjennom mer enn 15 systemverktøy og nytteprogrammer.

Vi startet en ny serie i forrige uke da vi la ut 19 gratis-applikasjoner for produktivitet, og ettersom dette er en serie så stopper vi ikke der. Denne uken skal vi gi dere en liste over noen nyttige systemverktøy og små nytteprogrammer for Mac, i denne listen så finner man absolutt mye nyttig.

Faktisk så bruker jeg en stor brøkdel av programmene på en daglig basis selv. Og i tro med Teknonytts tradisjon på slike applikasjonslister så er selvfølgelig alt du finner her gratis.

iSlayer – flere applikasjoner og Widgets

Jeg starter først med iSlayer, dette er ikke en applikasjon alene, men en samling av flere nyttige applikasjoner fra samme utvikler. Fra iSlayer finner vi både applikasjoner for menylinjen og nyttige widgets.

  • iStats Menus Her får du tilgang til 8 forskjellige funksjoner man kan bruke i menylinjen, alle funksjonene har den egenskapen at de er enkle å tilpasse til brukerens smak og behag. Ved å bruke disse verktøyene/funksjonene så får du en oversikt/statestikk for CPU og minnebruk, harddisker, nettverk, tid og dato, temperatur på CPU og annen viktig informasjon om hva som skjer på innsiden av din Mac.
  • Organized (Widget) – Et altmulig-verktøy for dashbordet ditt, her får du blant annet en kalender, verdensklokker, notisblokk, iCal hendelser og To-Do-liste. Dette er en widget som fungerer som en samlefunksjon for alle de nyttige applikasjonene Apple tilbyr fra før i OS X, forskjellen er at de er mye lettere tilgjengelig.
  • iStat Pro (Widget) – Dette er en widget som kan tilpasses til akkuart ditt behov på en enkel måte, det gir deg fullstendig oversikt over alt som foregår under panseret på din Mac. Noen av de tingene iStat Pro kan hjelpe deg å holde oversikt over er CPU, harddisker, nettverk, temperaturer, vifter, lastetid og oppetid på din Mac. For de som ønsker en lettvekter av dette programmet så anbefaler jeg den neste widgeten på listen.
  • iStat nano (Widget) – Dette er et systemovervåkningsprogram med et enklere og mer oversiklig grensesnitt, det er dessuten veldig pent og inneholder flere animasjoner som gjør opplevelsen til en fryd når man bruker denne widgeten. Man får også her muligheten til å overvåke komponenter, temperatur og ressursbruk på samme måte som i Pro-versjonen, men det er mye mer oversiktlig og med et penere design. Her er det snakk om smak og behag når det gjelder hvilken versjon man skal velge, og hvor mye informasjon man kan innta på en gang.

iSlayer kan også tilby deg en helt unødvendig widget hvis man tenker på funksjon og nyttighet, men den er kanskje pen å se på for noen. Dette er en Lavalampe som kan installere på dashbordet.

OnyX

Dette er et multifunksjonsverktøy for vedlikehold, optimalisering og personlig tilpassing av ditt system. Når man åpner dette programmet for første gang så er det som å komme til en fantasiverden for geeks, her kan man justere, rydde opp i, og optimalisere det meste i Mac OS X-installasjonen.

Dette er et verktøy som de fleste brukere av Mac bør ha tilgjengelig, vedlikehold og optimalisering av datamaskinen er viktig.

Onyx er tilgjengelig for Leopard, Tiger, Panther og Jaguar.

 

Deeper

Deeper er en applikasjon som lar deg tilpasse og slå av/på skjulte funksjoner i Finder, Dock, Dashbordet, Expóse, Safari, innloggingsvinduet, og mange andre Apple-applikasjoner.

Deeper er laget av samme utviklere som Onyx, utviklerne heter Titanium’s Software og har laget et annet gratisprogram som kan være nyttig – Maintenance. Dette er et program som hjelper deg med å reparere rettigheter, kjøre periodiske script, nullstille indeksen i Spotlight, slette applikasjoner, og mye mer.

EverSave

EverSave lagrer alle dine dokumenter i ønsket tidsintervall slik at du aldri mer behøver å starte på nytt etter at en applikasjon har krasjet, eller når strømmen har gått. Programmet er lett å sette seg inn i, og gir deg full kontroll over lagring av dokumenter slik at du senke skuldrene med tanke på bekymringer for tap av arbeid.

 

Pref Setter

Dette er et program for avanserte brukere, programmet har en viktig oppgave og det er å gi brukeren enkel tilgang til Property List, eller PLIST-filer som vi kaller dem. Disse filene kan redigeres på en enkel og forståelig måte (for de som forstår hva de driver med selvfølgelig) i programmets GUI.

MacLoc

Logg ut fra Mac OS X uten at applikasjoner og vinduer lukker seg. Man behøver bare å klikke på MacLoc-ikonet for å logge ut av systemet, og når man skriver inn brukernavn og passord for å logge inn igjen så vil man komme tilbake til det samme som var på skjermen når man logget ut.

Dette er et program som passer perfekt for de som skal ut av kontoret i fem minutter for så å begynne å arbeide der de var igjen.

Caffeine

Caffeine er et lite program som enkelt lar deg hindre at Mac OS X går i dvalemodus, eller at skjermen dimmes/slukker. Dette er veldig nyttig når man for eksempel ser på film eller nett-tv, alle som har brukt sin Mac til å se tv og video med skjønner hvor irriterende det er når man må bevege musen for å «vekke» den skjermen igjen.

Caffeine slås av og på ved å klikke på et lite ikon i menylinjen som ser ut som en kaffekopp.

 

SMART Reporter

Et program som kan forutsi en feil på harddisken(e) du bruker. Det kjører regelmessige tester ved hjelp av SMART-funksjonen (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology) som er innebygd i de fleste nye harddisker idag, denne funksjonen er som et slags varslingssystem som varseler deg før en feil har skjedd. Nyttig å ha kjørende.

 

Loginox

Loginox er et program som lar deg forandre på innloggingsbakgrunnen i Mac OS X, dette gjør man på en veldig enkel måte – man drar og slipper det bildet man ønsker å bruke som bakgrunn når man logger inn i OS X.

Standard størrelse på bildet er 2560×1600 piksler, og for å gjøre bildene dine mest mulig tilpasset slik at kan bli det bakgrunnsbildet du skal bruke så kan man bruke et annet program som heter Sizerox som er laget av samme utvikler.

SuperDocker

En liten applikasjon som hjelper deg å modifisere din Dock, Dashbordet, eller Safari Loading Bars utseende og noen funksjoner.

 

WeatherSnitch

Hvis du ønsker å ha værmeldingen tilgjengelig i menylinjen.

Paparazzi

Et lite verktøy for Mac OS X som lar deg ta skjermbilder (skjermdump/screenshot) av websider. Det er et greit verktøy som lar deg ta skjermdump av hele nettsider og ikke bare det du ser. Det finnes selvfølgelig tillegg i nettleseren for dette også, men dette er et fint alternativ for de som ikke bruker Firefox spesielt.

Linotype FontExplorer X

En applikasjon for å behandle fonter i Mac OS X.

Growl

Dette er den applikasjonen som blir brukt mest på min datamaskin, og det nesten uten at jeg samhandler med det i det hele tatt. Det er nemlig et notifikasjonsprogram som i samarbeid med de fleste andre programmer som kjører på Macen gir deg små beskjeder.

Det finnes flere forskjellige plugins som kan kjøres sammen med applikasjoner for å ta skikkelig nytte av Growl, en jeg anbefaler er Mail Appetizer – denne gir deg beskjed hver gang du får en epost i Mail.app, du vil da få et sammendrag av eposten og muligheten til å raskt markere som lest, som søppel, og lese den nå eller senere.

Burn

Dette programmet leverer akkurat det som loves i nanvet – det brenner til CD og DVD. Det takler også image-filer hvis noen lurer på det.

Det finnes selvfølgig bøttevis med programmer som vi ikke har nevnt i denne listen, men det er ingen grunn til bekymring – vi kommer til å fortsette denne serien og det er mange overraskelser og godbiter i vente.

Jeg kan forsåvidt anbefale alle våre gratisprogrammer-lister for Mac her i Teknonytt, men idag vil jeg trekke fram en annen liste som vi har skrevet tidligere og det er vår liste over 20+ Nyttige gratisprogrammer vi ikke har vist deg før. Denne listen ligner nemlig litt på den du leser nå når det gjelder type programmer som er der, men de fleste av dem er forskjellige i forhold til de vi har nevnt i dag (med få unntak).

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...