Apple bryter norsk lov – forbrukerombudet må kanskje gi bøter

0
815

Apple og det norske forbrukerombudet er ikke gode venner for tiden, og grunnen til dette er den forhatte kopisperren DRM og Apples begrensning om hvor musikk kjøpt i iTunes kan spilles. Les den siste oppdateringen i saken her.

Gammel sak som verker

Det norske Forbrukerombudet opprettet en sak mot Apple for snart to år siden, dette fordi deres DRM-modell i iTunes Store er ulovlig i følge norsk lov. Det er spesielt det faktum at musikken blir låst til iTunes og Apples egen mp3-spiller, iPod (eller iPhone) som har irritert de norske myndighetene (og utallige forbrukere). I følge norsk lov så heter det seg at det er en forbrukers rett til å overføre og spille av digitalt innhold som er kjøpt og lastet ned fra Internett til musikkenheten han selv velger å bruke. Dette er noe man overhodet ikke opplever når man kjøper musikk i iTunes.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon har hatt Apple i øyekroken i mer enn to år nå, og i en uttalelse han kom med den 29. September i år så bekreftet han at at Forbrukerombudet planlegger å sende saken videre til det norske Markedsrådet for videre behandling. Apple fikk en frist til å svare på Thons avgjørelse innen Mandag, men svaret han fikk var langt ifra tilfredstillende – «Vi har mottatt et svar fra iTunes, men svaret bar preg på total mangel av substans. Vi kommer nå til å fortsette å forberede saken som vi skal presentere for Forbrukerombudet,» sier Thon i en uttalelse.

I følge Adam Howorth, sjef for Apple Music PR i Europa, så holder Apple en lav profil og ønsker å unngå å kommentere saken ytterligere.

Kunden skal kunne bruke musikken overalt

Thon ønsker at alle sanger som kan kjøpes i iTunes, og andre musikkbutikker, skal fungere på en hvilken som helst musikkavspiller – dette må skje enten ved å fjerne den forhatte kopiesperren DRM, eller ved å forandre FairPlay – Apples DRM-system – slik at sangene fungerer på andre musikkspillere enn bare Apples produkter. Det siste alternativet er ikke aktuelt for Apple hvis vi skal gå ut i fra Steve Jobs kjente «Thoughts on Music«-brev fra Februar 2007, et brev som Apple fortsatt følger slavisk.

Ordner seg kanskje på fredelig måte

Resultatet hvis Markedsrådet er enige med Forbrukerombudet i denne saken kan blir bøter for Apples vedkommende.

Denne saken kan selvfølgelig bli løst på en fredeligere måte hvis trenden om fjerning av DRM i musikkbransjen fortsetter, det er nok tvilsomt at Apple ønsker å sitte igjen som den eneste stygge ulven hvis alle de andre musikkbutikkene går for fjerningen av den forhatte kopisperren for musikk.

[Kilde: MacWorld, Forbrukerombudet]