Apple bryter norsk lov – forbrukerombudet må kanskje gi bøter

Apple og det norske forbrukerombudet er ikke gode venner for tiden, og grunnen til dette er den forhatte kopisperren DRM og Apples begrensning om hvor musikk kjøpt i iTunes kan spilles. Les den siste oppdateringen i saken her.

Gammel sak som verker

Det norske Forbrukerombudet opprettet en sak mot Apple for snart to år siden, dette fordi deres DRM-modell i iTunes Store er ulovlig i følge norsk lov. Det er spesielt det faktum at musikken blir låst til iTunes og Apples egen mp3-spiller, iPod (eller iPhone) som har irritert de norske myndighetene (og utallige forbrukere). I følge norsk lov så heter det seg at det er en forbrukers rett til å overføre og spille av digitalt innhold som er kjøpt og lastet ned fra Internett til musikkenheten han selv velger å bruke. Dette er noe man overhodet ikke opplever når man kjøper musikk i iTunes.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon har hatt Apple i øyekroken i mer enn to år nå, og i en uttalelse han kom med den 29. September i år så bekreftet han at at Forbrukerombudet planlegger å sende saken videre til det norske Markedsrådet for videre behandling. Apple fikk en frist til å svare på Thons avgjørelse innen Mandag, men svaret han fikk var langt ifra tilfredstillende – «Vi har mottatt et svar fra iTunes, men svaret bar preg på total mangel av substans. Vi kommer nå til å fortsette å forberede saken som vi skal presentere for Forbrukerombudet,» sier Thon i en uttalelse.

I følge Adam Howorth, sjef for Apple Music PR i Europa, så holder Apple en lav profil og ønsker å unngå å kommentere saken ytterligere.

Kunden skal kunne bruke musikken overalt

Thon ønsker at alle sanger som kan kjøpes i iTunes, og andre musikkbutikker, skal fungere på en hvilken som helst musikkavspiller – dette må skje enten ved å fjerne den forhatte kopiesperren DRM, eller ved å forandre FairPlay – Apples DRM-system – slik at sangene fungerer på andre musikkspillere enn bare Apples produkter. Det siste alternativet er ikke aktuelt for Apple hvis vi skal gå ut i fra Steve Jobs kjente «Thoughts on Music«-brev fra Februar 2007, et brev som Apple fortsatt følger slavisk.

Ordner seg kanskje på fredelig måte

Resultatet hvis Markedsrådet er enige med Forbrukerombudet i denne saken kan blir bøter for Apples vedkommende.

Denne saken kan selvfølgelig bli løst på en fredeligere måte hvis trenden om fjerning av DRM i musikkbransjen fortsetter, det er nok tvilsomt at Apple ønsker å sitte igjen som den eneste stygge ulven hvis alle de andre musikkbutikkene går for fjerningen av den forhatte kopisperren for musikk.

[Kilde: MacWorld, Forbrukerombudet]

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...