De beste WordPress-innstikkene m/flere annonsering-innstikk

Denne artikkelen vil vise deg de beste WordPress-innstikkene som finnes idag, dette er selvfølgelig veldig subjektivt, men jeg kan garantere at mange av disse vil falle deg i smak. Den øverste halvdelen av listen er kun for annonse-innstikk, men den siste halvdelen av denne artikkelen har masse snadder for de som ikke er så interessert i annonsering i sin WordPress-blogg.

Flere og flere bruker WordPress som blogg-plattform der ute på nettet, men mange bruker også plattformen som en ren CMS, for med en liten dose forståelse av hva som skjer under panseret i WP så er det meste mulig – denne plattformen har utrolig mye krefter i seg. Men det er ikke det jeg skal skrive om idag, jeg vil istedet skrive litt om hvordan man kan tilpasse WordPress uten noen som helst forståelse av koding og det som skjer i WP’s «motorrom». Innstikk, eller plugins som noen vil velge å kalle det, er WordPress’ svar på Firefox’ tillegg – med disse kan du tilpasse bloggen din akkurat slik du vil ha den uten noen store inngrep i kode og avanserte innstillinger.

Jeg kommer til å liste opp en god del innstikk her nå, men jeg vil først spare de som stoler på meg og min smak for litt tid. Dette gjør jeg ved å liste opp de innstikkene JEG synes er de viktigste i den store listen som følger etterpå, klikk på innstikkene for å komme til forklaringen lenger nede i artikkelen:

=> Max Banner Ads

=> Akismet

=> Ultimate Google Analytics

=> Lightbox 2

=> All In One SEO Pack

=> ImageManager 2.0

=> cforms II

=> Commentluv

=> Viper’s Video Quicktags

=> Similar Posts

=> Simple:Press Forum

=> WordPress Automatic Upgrade

=> WP-PostRatings

=> WP-Polls

Selv om listen over er ganske stor så har jeg inkludert mange flere innstikk i hovedlisten som er under her, først annonse-innstikk også vanlige innstikk. Nyt det, og ikke minst utnytt det:

Annonsering

Ettersom annonsering i blogger og nettsteder med WordPress som plattform blir mer og mer vanlig tenkte jeg at det var lurt med en egen kategori hvor jeg lister opp de annonse-innstikkene jeg synes er best.

Adsense Deluxe: Dette innstikket er en av de mest brukte og populære innstikkene man kan finne for WordPress. Adsense Deluxe lar deg automatisk legge inn annonser i din blogg. Istedet for å legge inn annonser i bloggposter med hele javascript-koder så er det med dette tillegget muig å gjøre det med enkle injeksons-tagger. Skaperne av innstikket sier selv at det skal virke på både Adsense og Yahoo ads, men personlig har jeg også erfaring med at det fungerer utmerket på andre annonse-nettverk som baserer seg på html og javascript-kode.

Max Banner Ads: Dette tillegget kommer til å få haken din til å treffe skrivebordet hvis du bruker flere annonser på din WordPress-blogg og ser etter en enkel måte å konfigurere dette på. Max Banner Ads gir deg muligheten til enkelt å konfigurere annonser på flere steder i din blogg, også inne i bloggposter, eller på blant dine artikler på forsiden (du ser hvordan det fungerer på Teknonytt blant annet over forside-artiklene). Du kan også lese statestikk fra disse annonsene fra admin-panelet i WordPress.

Max Banner Ads er i utgangspunktet gratis, men ved å bruke dette innstikket så ber de deg om å skrive et par ord om dem i din blogg, det eneste mange kan reagere på er at det vil stå en link under annonsen som peker til innstikkets hjemmeside – men dette kan fjernes for to usle hundrelapper. Det er nettopp blitt lagt til støtte for bruk av adsense-annonser og affiliate-annonser som bruker javascript.

Adsense Widget for sidestolpen: Legg til adsense-annonser i sidestolpen enkelt med en widget.

Shylock Adsense: Et annet innstikk som lar deg integrere adsense-annonser i din blogg. Men dette innstikket gir deg en meget interessant mulighet til å anngi spesielle annonser for bloggposter som er mer enn x antall dager gammel.

AdMan: Integrerer annonser direkte i dine bloggposter. Kan brukes med adsense. Brukes av veldig mange WordPress-brukere i dag.

AdRotator: AdRotator gjør som tittelen lover, lar deg rotere forskjellige annonser og annonsenettver på et sted.

Author Adsense og AdSense Revenue and Earnings System: Begge disse innstikkene lar deg enkelt dele annonseinntekter mellom flere brukere av en blogg, sistnevnte lar deg også se annonseinntekter i nåtid. For WordPress MU-brukere (WordPress for flere brukere og blogger) så finnes dette tillegget som gjør samme sak.

Det finnes veldig mange flere slike innstikk, men jeg mener å ha fått med de jeg synes er viktige. For å se en ganske komplett liste så kan du lese Mashable’s innlegg om 17 WordPress innstikk for AdSense.

Andre WordPress-innstikk

Som dere helt sikker allerede har skjønt så har annonserings-innstikk fått hovedrollen i dette innlegget, men ikke gi opp lesingen hvis du håpet noen andre innstikks-tips – her er noen som jeg mener du absolutt bør se på:

Akismet: Hvor mye spam opplever du hver uke? Eller hver dag? Her hos oss i Teknonytt har vi allerede luket bort over 5000 spam-kommentarer med Akismet, som er et strålende innstikk for å fjerne slikt tull før de når øynene til dine brukere i kommentarfeltet.

Dette innstikket følger som oftest med selve WordPress-installasjonen, men det er ikke aktivert. For å aktivere det så må du først registrere en blogg hos WordPress.com og gå til profil-innstillingene i ditt dashbord-panel – der vil du finne en såkalt API-Key som du kopierer og bruker for å aktivere Akismet på din blogg.

Ultimate Google Analytics: Dette innstikket krever at du først registrerer deg hos Google først, det gir deg en meget detaljert oversikt over hva som skjer på din blogg hva besøkende angår. Jeg anbefaler sterkt at dette brukes sammen med Adobe AIR-applikasjonen Google Analytics Reporting Suite. Vanligvis må man injektere en kodesnutt i WordPress for å bruke Googles analyseprogram, men med dette innstikket så er det altså så strømlinjeformet som det er mulig å få det.

Podpress: Et must for alle podcastere. Det følger med masse funksjoner som er meget nyttige for podcastere, spesielt automatisk feed for iTunes, nedlastingsstatestikk, forhåndsvisning av video, støtte for id3-tagger, og lydkommenterer. Som sagt et must for de som blogger per lyd eller bilde.

All In One SEO Pack: Grunnleggende søkeoptimalisering for din WordPress-blogg. Gir det blant annet muligheten til å automatisk generere titler og meta-tagger eller å manuelt finjustere for beste effekt.

Lightbox 2: Med dette innstikket så kan du vise bilder på din blogg med et fantastisk pent grensesnitt, innstikket bruker AJAX til å utføre dette. Det fungerer slik at bilder åpnes i et eget layer over hele bloggen, mens resten av bloggen blir mørklagt – dette må ses for å forstå hvor pent det kan bli.

Her er en video som både viser hvordan det ser ut når du bruker dette innstikket og hvordan du installerer det for å få det til å fungere optimalt med WordPress:

Du kan også gå til bloggen til han som har laget videoen for å få en nærmere forklaring på hvordan man gjør det.

Search Unleashed: Søk etter alt i din blogg. Du kan blant annet søke etter kommentarer, blogginnlegg og sider – dette er perfekt til å bruke sammen med den innebygde søkefunksjonen i WordPress. Dette er meget nyttig for de som bruker WordPress som et tradisjonelt publiseringssystem med flere statiske sider.

Google XML Sitemaps: Skaper en XML-basert sitemap for Google, noe som hjelper bloggen med å bli korrekt indeksert av søkemotoren.

iPhone/mobile Admin: Skriv innlegg og utfør andre administrator-oppgaver fra din iPhone, iPod Touch, eller Windows Mobile-telefon NB! Fungerer ikke helt optimalt med Windows Mobile.

WP-cache 2: Dette innstikket gjør lastingen av din nettside mye raskere, spesielt hvis allerede har en treg forbindelse til serveren eller veldig mange besøkende. Dette innstikket skaper en midlertidig statisk versjon av valgte sider i din blogg for å unngå unødvendig databaseannrop, dermed leverer tillegget sidene mye raskere.

ImageManager 2.0: Behandle bilder du skal bruke i din blogg ved blant annet å justere størrelsen på dem, du kan gjøre veldig mange justeringer med dette tillegget i et pent grensesnitt – det kan minne om noen enkle og nyttige bildebehandlingsprogram. Anbefales på det sterkeste.

WP-DB-Backup: Sikker backup av din WordPress-database på en enkel og intuitiv måte. Dette er et must for alle som ikke vil risikere å miste sitt hardt opparbeidede innhold på sin blogg/nettside, mange går rundt å tenker at dette skjer ikke akkurat dem – men det gjør det faktisk.

Exex-PHP: Savner du noen gang å kunne skrive PHP-kode rett i dine blogginlegg? Med dette innstikket er det altså mulig, og enkelt er det også. Man legger bare til en meget enkelt kode før og etter PHP-koden du vil legge til, dette er en lek i forhold til hva du kan få ut av dette. NB! Husk å gi filen et nytt filetternavn, skift fra .txt til .php før du laster opp til serveren din.

cforms II: Med dette innstikket kan du lage kontaktskjema i din blogg, du kan tilpasse disse skjemaene meget mye og dette er noe jeg anbefaler alle WP-brukere å se på.

My Page Order: Reorganiser rekkefølgen på dine sider med et enkelt dra-og-slipp-grensesnitt som enkelt lar deg plassere dem i akkurat den rekkefølgen du ønsker.

Nextgen Gallery: Et avansert bildegalleri som lar dine bilder utvide seg med enkelhet, man kan også se resten av bildene i galleriet under det store som har utvidet seg.

Brian’s Threaded Comments: Gir kommentarfeltet en ny dimensjon ved å la brukern svare på hverandres innlegg i tråder, veldig nyttig.

Commentluv: Viser siste bloggpost til de som kommenterer under deres kommentar i din blogg.

Subscribe To Comments: Med dette innstikket kan dine lesere abonnere på kommentarer i bloggen din, de vil få en epost når det svares på den kommentaren de har abonnert på, meget nyttig.

Sporing til Bloggarkivet og Bloggrevyen: Sender automatisk en sporing (notis, ‘ping’) til Bloggarkivet og/eller Bloggrevyen ved publisering av innlegg, basert på dine egne kategorier. Komplett med administrasjonspanel for innstillinger og alternativer, samt lenke til brukerstøtte. Mange tror at dette fungerer bare ved å merke av sporing til disse i WP-administrasjonen, men dette har jeg dårlig erfaring med – det fungerer rett og slett ikke i motsetning til dette innstikket.

Viper’s Video Quicktags: Lar deg legge inn video i dine bloggposter på en enkel måte, man gjør dette ved å legge inn korte tagger eller ved å bruke en knapp man får i redigeringsverktøyet i WordPress. Videoplattformer som er støttet er blant annet Youtube, Google Video og Quicktime-video på din egen server. Kjekt hvis du legger inn video i dine blogginnlegg ganske ofte. Det eneste man må skrive, eller lime inn for å være korrekt, er linken til selve videoen.

WP-PostRatings: Legger til et ratingssystem i din blogg, du kan se det under hver enkel post i Teknonytt, vi har valgt å bruke stjerner som kan minne om de man bruker i Youtube. Dette er meget nyttig og inkludere dine lesere mye mer enn hvis de bare har muligheten til kommentere. Du kan bruke widget’en som følger med for blant annet å vise de mest likte artiklene dine. Bruk denne sammen med det neste forslaget til innstikk i WP for å gi dine lesere mest flere muligheter til delta i din blogg aktivt.

WP-Polls: Legger til et stemmesystem basert på AJAX i din WordPress-blogg/nettside. Du kan med letthet inkludere en spørreundersøkelse i din bloggs poster eller nettsider, du kan også legge til en widget i sidestolpen for å gi brukerne mulighet til å stemme eller se resultatet uansett hvilken artikkel de leser i din blogg.

WordPress Automatic Upgrade:Dette innstikket er en av de du ikke kan være uten etter min mening. Det lar deg automatisk oppgradere din WordPress-installasjon til den siste versjonen som er tilgjengelig. Selve prosessen består av fem steg, men det meste går fullstendig automatisk, inkludert sikkerhetskopi av blogg og database. Anbefales på det sterkeste.

WP Ajax Edit Comments: Lar brukere og admin få redigere sine kommentarer uten noen lasting av sider. Dette er et meget viktig innstikk for dine brukere da man ofte skriver feil, og i WordPress har man vanligvis ingen muligheter til å forandre dette med mindre man er administrator.

Simple:Press Forum: Legg til et fullt funksjonabelt forum i din blogg, dette er et meget godt forum – spesielt hvis du har et bredt format når det gjelder ditt WordPress-template. Vi i Teknonytt bruker dette innstikket i forumet vårt.

Similar Posts: Viser en liste over relaterte artikler i din blogg eller nettside. Det er veldig mange muligheter til å finjustere dette innstikket slik at det blir akkurat som du ønsker at det skal være og fungere.

AJAXed WordPress: Et innstikk som er satt sammen av mange forskjellige innstikk i WordPress. Det består av de beste AJAX-innstikkene som her samles sammen til et meget nyttig og attraktivt innstikk. Du kan blant annet bruke det til å la bloggpostene være såkalt «inline», man slipper å laste en ny side for å lese en ny artikkel – det laster seg inne i hovedsiden som er en slags ramme her. Det følger med mange innstikk som er meget gode her, men det er best at du selv forsker litt om hva dette egentlig er da det er litt vansklige å forklare godt nok her.

TubePress: Vis Youtube-gallerier på din side, disse kan du konfigurere selv med utrolig mange alternativer. Se vår Youtube-side for å se hvordan det kan bli.

WP e-Commerce: Lag en nettbutikk med WordPress, du kan legge til alt fra noen få til veldig mange salgsartikler i din nettbutikk med dette innstikket.

WP-Sticky: Et meget nyttig innstikk som lar deg vise en spesiell artikkel/post først på nettsiden din hele tiden, akkurat som stickies i forskjellige forum.

WordPress.com Stats: Et statestikk-system som hjelper deg å redusere press på din server ved å bruke WordPress.com-serveren til å holde orden i statestikk for deg.

Twitter Updater: Sender beskjeder til dine Twitter-kontakter hver gang du poster en ny artikkel.

Broken Link Checker for WordPress: Etterhvert som din blogg vokser seg større og får flere artikler, så kan det bli vanskelig å gå tilbake for å sjekke hvilke linker som er ødelagte. Dette gjør det her innstikket for deg. Hvis du bruker noen innstikk som du mener fortjener en plass i denne listen så vær snill å kom med dem i kommentarfeltet under, jeg kommer til å oppdatere artikkelen med et eget felt som disse forslagene får plass i sammen med navnet ditt som evt linker til din blogg.

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...