FriBit.no er klar for fildelingsdebatt

FriBit.no er en nyoppstartet side som ønsker å få i gang en norsk debatt om ulovlig fildeling på internett. Her ønsker de at alle som vil skal få muligheten til å delta i fildelingsdebatten, og forhåpentligvis komme frem til en løsning som fungerer for alle parter.

FriBit har startet opp for å sette fart i debatten om ulovlig fildeling. Vi har som mål å komme fram til løsninger som fungerer best mulig for alle. Det vil si at forbrukere og fildelere blir fornøyd med tilbudet, samtidig som artister, produsenter og filmskapere får betalt. Det finnes flere måter å gjøre dette på, men til dags dato har ingen tilfredstillende løsninger kommet på banen.

– Hentet fra fribit.no

Vi har snakket med Svenn-Arne Dragly som er pressekontakt for BitFri.no på epost. På et spørsmål om hvilken løsning på fildelingsproblemet de ser for seg svarte han:

Mange løsninger har sine fordeler og ulemper, men selv holder jeg en finger på en abonnementsløsning. Problemet med denne er derimot å få med alle de som sitter på rettighetene til de ulike åndsverkene samtidig som man beholder konkurransen mellom artister og mellom de ulike selskapene. Mye av grunnen til at vi har startet opp denne organisasjonen er for å finne de løsningene (og sammensetninger av enkeltløsninger) som vil fungere for de fleste. Så vi har absolutt ikke noe endelig svar på dette spørsmålet ennå.

I pressemeldingen deres skrev FriBit at de ønsket å lage en database over fritt innhold på internett, og her er svaret når vi spurte hvordan de ville gjennomføre det:

Dette er tenkt å være en database som samler alt av kultur som er lisensiert på en slik måte at det lovlig kan deles fritt. F.eks. åndsverk i «Offentlig eiendom» (Public domain) eller åndsverk som er lisensiert med en Creative Commons lisens. Hensikten med denne databasen er å vise at det også finnes gratis materiale der ute som fritt kan lastes ned og brukes, og at det finnes artister som tjener penger på dette materialet selv om de deler fritt. Databasen vil være tilgjengelig for alle og tenkes å være så brukervennlig som mulig. Personlig har jeg også et ønske om at det skal være enkelt for artister å dele eget materiale i denne databasen og at brukere kan donere penger til de artistene de ønsker.

Om FriBit.no får debatten i gang her i Norge vil det bli veldig spennende å følge med på den siden videre. I en pressemelding fra Urospredere i dag stod det kort nevnt at FriBit og Urospredere skal snakke om et samarbeid. Begge to jobber mot et felles mål, å informere oss nordmenn om fildeling og få oss ivrige i fildelingsdebatten som frem til i dag har blitt ledet og styrt av film, musikk og spillbransjen.

Link til siden: www.fribit.no

Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...