Guide: Nettverk mellom Windows og Mac OS X

Les hvordan du på enklest mulig måte kan opprette et nettverk mellom en Windows-maskin og en Mac – begge veier.

Selv om det for noen er relativt enkelt å sette opp et nettverk mellom Windows og Mac OS X, så kan dette være en vanskelig oppgave selv for de mest teknologivante noen ganger. I denne guiden så skal vi vise deg hvor enkelt dette kan gjøres.

Å ha muligheten til å koble dine forskjellige datamaskiner opp mot hverandre i et nettverk kan spare deg for tid, og gjøre din hverdag mye enklere. Men selv om noen fnyser på nesen av slike guider fordi dette skal være så enkelt, så er dette en oppgave som kan være et rent helvete for enkelte, og det gjelder ikke bare de som er helt blanke på det teknologiske området. Og dette gjelder spesielt hvis dine datamaskiner har forskjellige operativsystemer, i denne guiden så vil vi beskrive hvordan man gjør dette med Windows og Mac OS X, begge veier. Så la oss derfor beskrive hvordan man kobler de to operativsystemene opp mot hverandre i et nettverk, følg nøye med.

Koble til Windows (Vista) fra Mac OS X

Vi tar det enkleste først, og det er ikke fordi det er så sable mye enklere for dere som skal utføre det at jeg sier dette, men derimot fordi vi i Teknonytt har skrevet en guide tidligere som beskriver dette godt, så det er mer for meg at dette blir enklere.

Kort fortalt så gjør du følgende:

I Windows

 1. Gå til Kontrollpanel – > Nettverk og internett – Nettverk og delingssenter.
 2. Kryss av for fildeling og trykk OK.
 3. Naviger i utforsker til mappene du ønsker å dele -> høyreklikk -> deling…

I Mac OS X

 1. Aktiver Finder.
 2. Trykk Command-K.
 3. skriv inn følgende i boksen (hvor du erstatter ipadresse med din egen ipadresse, eller navnet på Windows-maskinen du ønsker å dele – feks. Robert-PC) smb://ipadresse – eksempel: smb://10.0.0.1

Du skal nå ha tilgang til Windows-maskinen fra din Mac.

Koble til Mac OS X fra Windows (Vista)

I Mac OS X
Først må vi lage en ny brukerkonto på din Mac som vi kan logge inn på når vi skal ha tilgang til Macen (Pga en feil med språkfiler så har jeg ikke tilgang til norsk oppsett i Mac OS X, ta derfor forbehold om små feil i beskrivelsen, hvis jeg er i tvil så skriver jeg det engelske navnet på funksjonen i parantes).

 1. Gå til Systemvalg som du finner i eplemenyen øverst til høyre i menylinjen.
 2. Velg Kontoer.
 3. Trykk på ‘+’ for å legge til en ny bruker – bruk et beskrivende navn, og bruk et kort navn under ‘kortnavn’ (Short name). ‘Kortnavnet’ vil bli ditt bruker navn når du skal logge på fra Windows. Husk også å velge et passord.
 4. Trykk der det står ‘Vis Alle’ og velg ‘Deling’ (ligger i systemvalg).
 5. Kryss av der det står ‘Fildeling’, og pass på at dette valget også er markert – Velg Innstillinger (Options).
 6. Kryss av at du ønsker å dele filer og mapper med SMB, velg det brukernavnet du ønsker at Windows-brukerne skal logge seg inn som (det du lagde isted), og klikk på ‘Ferdig’.
 7. Nå velger du mapper du ønsker å dele i feltet til høyre ved å klikke på ‘+’, før du trykker på ‘+’-knappen helt til høyre for å velge brukere som skal ha tilgang til mappen(e), og hvilke rettigheter de skal ha.

I Windows (Vista)

For å få tilgang til dien delte mapper fra Windows Vista så klikker du på startmenyen -> Nettverk, du skal nå se din Mac der. Dobbelklikk på ikonet til Macen din, skriv inn brukernavn og passord, og du skal nå ha tilgang til mappen(e) du har delt i Mac OS X.

Skulle du til formodning ikke ha tilgang til filene fordi du får beskjed om at du ikke bruker riktig brukernavn og passord, så finnes den en løsning som er rimelig kjapp å utføre for å fikse dette også. Problemet er at den måten jeg nå vil beskrive for å fikse det dessverre minsker sikkerheten på din Windows-maskin. Men hvis du ikke er redd for at noen skal hacke maskinen din (sjansen er liten, men den er der) så følger du denne guiden videre, jeg har selv brukt denne til tider.

 1. Klikk på Startmenyen.
 2. Klikk på ‘Kontrollpanel’.
 3. Klikk på ‘System og vedlikehold’.
 4. Klikk på ‘Administrative verktøy’.
 5. Dobbelklikk på ‘Lokal Sikkerhetspolicy’.
 6. I det venstre panelet så klikker du på triangelet ved siden av ‘Lokale policyer’.
 7. I det venstre panelet så klikker du ‘Sikkerhetsalternativer’.
 8. I det høyre panelet, nær bunnen, så dobbelklikker du på ‘Nettverkssikkerhet: LAN Manager-godkjenningsnivå’.
 9. I dropdown-listen så velger du nå ‘Send LM & NTLM-svar’.
 10. Klikk på ‘OK’, så skal alt være i orden – forhåpentligvis.

Håper virkelig dette har hjulpet deg til å sette opp et nettverk mellom dine datamaskiner, og skulle du fortsatt ha problemer så er vårt kommentarfelt tilgjengelig for deg – og skulle ikke jeg kunne hjelpe deg så har vi mange lesere som har et høyt teknologisk nivå her i Teknonytt, og de kan helt sikkert hjelpe deg. Lykke til!

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...