Home Poster Selv de største finner ikke forretningsmodeller

Selv de største finner ikke forretningsmodeller

0

Kommentar: I årevis har vi hørt hvor vanskelig det har vært for store nettsamfunn som Facebook og Twitter å tjene penger. Det økonomiske uværet gjør ikke saken særlig bedre, og Twitter blir nå nødt til å ta betaling for kommersiell bruk. Vi spør: Hvordan blir framtidens media finansiert?

Facebook har med sine 150 millioner medlemmer ingenting å klage på når det kommer til selve bruken. Likevel sliter selskapet med å nedbetale gjeld og leter nå etter alternative inntektskilder for å betale inn over 100 millioner dollar. Det melder BusinessWeek torsdag.

Twitter, et voksende nettsamfunn med fokus på kjapp og enkel kommunikasjon, tyr nå til drastiske tiltak for å hente inn kapital. De ønsker nå å ta betaling for kommersiell bruk av nettjenesten, blant annet fra bedrifter. Betalingskontiene vil tilby mer funksjonalitet rettet mot, for eksempel, kommunikasjon mellom ansatte internt i bedrifter.

Mikroblogging har vist seg å være effektivt for kjapp og enkel kommunikasjon internt mellom ansatte og eksternt mellom selskaper. Dette vil Twitter satse på videre ved å tilby bedriftskontier – mot betaling – for å sikre en stabil inntektskilde.

Tjener ikke nok

Til tross for enorme mengder brukere, sliter de sosiale nettverkene med å tjene penger. Også videodelingsnettsteder som YouTube har problemer – selv med eksperter fra Google i ryggen. Dette har ført til økt idévirksomhet og innovativitet – uten særlig suksess.

Facebook-gründer Mark Zuckerberg sliter med å finansiere det populære nettsamfunnet - til tross for millioner av aktive brukere. (Foto: Facebook)

Nettsamfunnet Facebook tjener ikke nok penger på sine 150 millioner brukere – til tross for hederlig innovativ innsats. Egne annonsesystemer, nye designløsninger og spesifikk annonsering basert på brukerinformasjon har vist seg utilstrekkelig for nettgiganten, og Facebook-sjef Mark Zuckerberg søker nå etter alternative løsninger for å unngå en tidlig død for tjenesten.

Serverkapasiteten for å drive et nettsamfunn som Facebook er svært kostbar, og spiser store deler av Facebooks totale inntekter. Dette har gjort det vanskelig for Facebook å finne kapital, noe som tidligere har blitt løst ved lån.

Risikerer å ikke få lånt penger

Med Bank of America som hovedsamarbeidspartner, en bank som har lånt 25 milliarder dollar av den amerikanske regjeringa, har Facebook havnet i en vanskelig posisjon. De har nemlig ikke sikret videre finansiering for nedbetaling av gjeld, og kan ende opp med å ikke få lånt penger.

Dette kan få uante konsekvenser for Facebook, som i verste fall kan risikere å bli slått konkurs på grunn av overhengende, ubetalt gjeld.

Les mer om alternative inntektskilder og avisdødens konsekvenser på neste side.