Metallica godtar fildeling?

metallica.jpg

I et nytt intervju blir det sagt at Metallica har observert Radiohead og Trent Reznord, og for deres neste album kan fansen vente seg alt i forhold til mulighetene nettet bringer med seg.

I år 2000 fant Metallica ut at en demo av deres siste sang «I Disappear», som egentlig skulle lanseres i kombinasjon med ‘The Mission: Impossible II’ soundtracket, ble spilt på radio. De sporte opp kilden til lekasjen og fant ut at den kom fra Napster, et P2P nettverk som noen vil kalle musikkdelingens opphav på nettet. De fant også ut at alle album bandet hadde gitt ut også var å finne der. Ikke lenge etter dette saksøkte Metallica Napster for brudd på opphavsrett-loven, og ble en av de mest frontede kritikerne av fildeling.

Saksøkingen ble avgjort i 2001, og Napster ble enige med Metallica om å identifisere og blokkere tilgang til filer som artister ikke ville at skulle deles.

Det var i saken mot Napster at Metallica fikk rykte på seg for å være fildelingskritikernes ansikt utad, og veldig mange hadde problemer med å forstå hvordan et band som allerede var millionærer var bekymret for et par millioner til.

I intervjuet sier Metallica at det aldri handlet om selve nedlastingen av filer, og at de har fulgt nøye med på Radiohead’s og Trent Reznord’s måte å gi ut musikk på i det siste. Disse to bandene har kuttet ut det unødvendige mellom-leddet som faktisk plateselskapene har blitt siden internettet har tatt mer og mer av. Metallica mener at det er greit at musikk kan gis bort gratis eller mot en lav sum, men det må være på basis av bandets ønsker og ikke på basis av pirater som gir bort noe som ikke er deres.

De nevner også at deres neste album, som blir lansert om ikke så altfor lenge, vil være det siste de har under kontrakt med Warner Records. Etter dette vil de evaluere hvordan de skal omfavne teknologien og mulighetene som internettet gir dem.

‘Vi vil bli så frie som overhodet mulig’ fortsetter de i intervjuet. ‘Vi har observert Radiohead og Trent Reznor og i 27 år eller hvor lang tid det tar før neste skive, så vil vi se fram til alt med tanke på alle mulighetene vi har med internettet.’

Betyr dette at de omfavner fildeling? Det er mulig, og det er kanskje ikke mulig, men et stort band med Metallica’s ressurser og fans trenger ihvertfall ikke et plateselskap til å støtte seg opp noe lenger. Faktisk tror jeg at det vil lønne seg for dem å kjøre samme linje som Radiohead, og rett og slett legge ut den neste skiva til nedlasting slik at de som kan og vil betale gjør nettopp det, og de som ikke kan eller vil lar være. Uansett så har de ihvertfall ikke fått mindre fans med en slik framgangsmåte.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...