Songbird har blitt voksen – Erstatter for iTunes?

Songbird har endelig blitt voksen og framstår i dag som en skikkelig erstatter for iTunes og Windows Mediaplayer, faktisk så er denne musikkspilleren bedre en dem på mange punkter. Les hvorfor du bør teste Songbird.

Bildet: Songbird i iTunes-drakt og CoverFlow-klone installert, dette framstår som et skikkelig alternativ til iTunes og WMP.

Bygd på Mozilla-plattformen – åpen kildekode

Songbird er bygd på åpen kildekode og er en god blanding av en nettleser, musikkavspiller, musikknedlaster, og mye mer. Men hovedsaklig er dette en musikkavspiller på lik linje med iTunes og lignende programmer, resten av funksjonene man får med gir bare funksjonalitet utover det vanlige til musikkavspilleren.

Programmet er bygd på Mozilla-plattformen, og har blant annet funksjoner som tillegg, plugins og tema på samme måte som Firefox. Det du får når du har lastet ned og installert dette programmet trenger ikke på langt nær å være det kan få – du kan tweake og legge til funksjoner så langt som du orker, og mulighetene er mange, tro meg.

Erstatter for iTunes og WMP?

Vi skrev om Songbird rett etter at Teknonytt ble opprettet, men det har skjedd så mye siden den gang at en ny artikkel er på sin plass – for Songbird har nå blitt voksen. Sist gang vi skrev om musikkspilleren så var den ikke en gang en utfordrer til andre spillere som iTunes og Windows Mediaplayer, nå vil jeg påstå at den har blitt en erstatter. Her er mine grunner til hvorfor den kan erstatte de to store musikkprogrammene:

 • Åpen Kildekode – Ingen Steve Jobs som lukker formater, og ingen Microsoft som ødelegger brukervennlighet og design.
 • Add-ons (Tillegg) – Du finner det meste av tillegg som du kan legge til for å øke funksjonaliteten til programmet, les mer om dette litt senere i artikkelen.
 • Skifte tema – Du finner veldig mange forskjellige tema som du kan bruke – ja, også iTunes eller Windows Mediaplayer-look-a-likes.
 • Last ned musikk gratis – Songbird bruker en søkemotor som heter SkreemR, med denne så kan du finne mp3-sanger som ligger rundt omkring på nettet og høre på dem, eller laste dem ned. Hvis du velger å laste ned sangene så legger de seg til i ditt musikkbibliotek på vanlig måte, akkurat som når du importerer musikk på vanlig måte.
 • Nettleser – Songbird er ikke bare en musikkspiller, men den er også en nettleser. Dette gjør at du får veldig mye ekstrafunksjoner knyttet opp mot dette.
 • Alt som et musikkprogram trenger.

Songbird framstår mer og mer som et skikkelig alternativ til Windows Mediaplayer og iTunes i mitt tilfelle, og selv om grensesnittet er alt for grått, enkelt og kjedelig etter installasjon, så kan dette fikses på ved hjelp av tema og tillegg som enkelt lastes ned og installeres fra programmet.

DRM – ingen problem

Og det er ved hjelp av tillegg at denne musikkspilleren blant annet takler filer som er beskyttet av FairPlay, Apples DRM-format, og å bruke iPod og mp3-spillere på samme måte som man ellers ville gjort i iTunes. Man kan til og med velge mellom flere kloner av Apples CoverFlow og andre eyecandies og funksjoner som finnes i andre musikkprogrammer ved hjelp av tilleggene.

Bildet: Songbird kan installere tillegg og tema, dette gir deg mange ekstrafunksjoner som er nyttige og et utseende som passer akkurat deg.

Songbird er også tett integrert med Last.fm slik at både Album-bildene kommer fram når sanger spiller, og slik at Last.fm-kontoen din oppdateres når du spiller musikk. Her er det også mulig å laste ned utallige tillegg for å utvide funksjonaliteten. Jeg kan også anbefale å hente et av de mange lyrikk-tilleggene slik at man kan synge med som bare det.

Ikke bare positivt, men nesten

Det eneste som trekker litt ned på helhetsinntrykket er utseendet som er ganske så grått og kjedelig etter installasjon, og selv om det finnes mange forskjelilge tema som kan brukes, så liker jeg at dette er pent allerede etter installasjon. Ellers så er dette fortsatt et program i utvikling, versjonen som nå er ute er en Release Candidate og trenger fortsatt litt puss her og der. Men alt i alt så har vi mye å glede oss til framover, for dette kommer til å bli en skikkelig god konkurrent til de store og etablerte musikkprogrammene som finnes idag – faktisk så er det allerede en skikkelig konkurrent.

Funksjoner som bør framheves:

 • Smarte spillelister – lag dynamiske spillelister som automatisk oppdaterer seg basert på kriterier du setter.
 • Last.fm Scrobbling – Fullstendig integrert med Last.fm, noe som lar deg finne nye sanger/artister, markere sanger som likt eller ikke likt.
 • Tilpasses med tillegg og tema – Dette er kanskje den største grunnen til at du bør bruke dette programmet. Anbefalt tillegg er MediaFlow, klone av CoverFlow.
 • Konsert-billetter – Oppdag og bestill biletter til konserter i nærheten av der du bor eller ønsker å dra.
 • SHOUTcast – streaming av radio, du finner tusenvis av nettradiokanaler. Her er det kanaler som passer alles smak.
 • Importer musikk fra iTunes og andre musikkavspillere.
 • Nettleser – innebygd nettleser bygd på Mozilla-plattformen, dette gir mange ekstrafunksjoner.
 • Støtter utrolig mange formater, også musikk med DRM fra både Windows MediaPlayer og iTunes.
 • Cross Platform – støtter Windows, Linux og Mac.
 • Støtter musikkspillere som iPhone, iPod, iPod Touch, og Microsoft Zune.
 • Abonner på musikkblogger og last ned musikk direkte til ditt bibliotek.
 • Kontroller metadata.
 • Video og podcast-avspilling.
 • Mye mer stabil enn tidlgere versjoner.
 • Mye mer.

Skulle Songbird være av interesse for deg også så finner du programmet på denne nettsiden, det kan brukes i Windows, MacOS og Linux.

Personlig kommer jeg til å bruke Songbird som min prioriterte musikkspiller en stund framover, dette gjør jeg som et prosjekt for å se om den holder mål. Skulle dere lure på hvordan det går så er det bare å spørre.


Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...