Windows-alternativer til Quicksilver

Les vår liste over programkjørere for Windows, her lister vi opp de seks vi liker best, og fire vi ikke liker like godt. Er det noen som ligger på nivå med Quicksilver for Mac OS X? Les videre for å se hva vi mener.

Spør en hvilken som helst Mac-bruker om han eller hun kan nevne fem programmer som gjør at han velger en Macintosh foran en Windows-maskin, og jeg tørr å påstå at en stor brøkdel av dem nevner Quicksilver som en av disse fem. Quicksilver er som kjent for mange en programkjøring-applikasjon som gjør det mye enklere å kjøre programmer, og utføre andre oppgaver på filer andre objekter på Macen. Alt foregår ved hjelp av tastaturet i stedet for vanlig bruk av mus og menyer.

Men hva med Windows-brukere, finnes det ikke noe slikt på den plattformen også? Jo, selvfølgelig kan man finne et alternativ til Quicksilver på Windows-plattformen – faktisk så kan man finne veldig mange alternativer. Vi har tenkt å gå igjennom noen av dem i denne artikkelen.

Launchy

Dette er kanskje den mest kjente applikasjonen som har gått i Quicksilvers fotspor, programmet er helt greit og jeg har ingen problemer med å anbefale dette programmet. Skulle jeg ha noe å utsette på Launcy så måtte det ha vært litt for lite funksjoner, og et uferdig grensesnitt.

Men Launchy skal ha et pluss for sine muligheter til å installere plugins og skins.

Les mer om Launchy i tidligere artikler om programmet her i Teknonytt (1, 2 og 3)

SlickRun

SlickRun er en skikkelig lettvekter av en programkjører-applikasjon med sine 175KB. Og da er det kanskje ikke overraskende at applikasjonen ikke stiller sterkest når det gjelder grensesnitt og funksjoner heller, for her er det ingen ikoner å klikke på, og ingen tastatursnarveier å bruke for å få fram grensesnittet – det hele bygger nøkkelord på såkalte MagicWords som det kalles i SlickRun.

For å kjøre programmer eller åpne nettsider så bruker man slike nøkkeord som fungerer som et alias for det man skal kjøre med applikasjonen. Man kan lage sine egne aliaser, og for å gjøre det enklere å bruke SlickRun, så får man ta nytte av auto-fullføring av nøkkelordene man bruker.

SlimKEYS

Endelig en mer avansert programkjører, for SlimKEYS er en applikasjon som på mange måter kan minne om Quicksilver på funksjoner og måten man bruker det på.

Ved hjelp av forhåndsinstallerte plugins, og plugins man selv kan installere, så kan man bruke tastatursnarveier til å kjøre programmer, åpne dokumenter / mapper / filer, søke etter sikre passord, åpne dine objekter på nettsider som Delicious og andre nettsider/tjenster, søke i forskjellige søkemotorer, også videre. Denne listen kunne fortsatt i lange tider, akkurat som en lignende liste over Quicksilver-funksjoner ville gjort. Men det er allikevel et lite stykke igjen før SlimKEYS kan prestere på samme nivå som Quicksilver.

Absolutt et program som kan anbefales å forsøke.

Colibri

Endelig en programkjører for Windows som nesten er fullstendig på samme nivå som Quicksilver for Mac, dette programmer presterer ikke bare bra på funksjoner og hvor avansert det er, men det er faktisk pent også – noe som nesten alle de andre programmene i denne listen har en total mangel på.

Jeg anbefaler Colibri på det sterkeste, dette er et program man virkelig kan leve med, og man kan leve lenge med det også.

Skylight

Skylight er en programkjører som er videreføringen av AppRocket, en applikasjon som ikke utvikles noe mer. Skylight skal ha skryt på to spesielle områder – det er pent å se på, og det er veldig likt Quicksilver på funksjoner og grensesnitt. Også Skylight har plugins ferdig installert når man installerer, og man kan hente flere plugins fra internettet.

I det store og hele så er ikke dette så langt ifra det Colibri presterer, men man sitter igjen med et mer amatørlig inntrykk etter en liten test av programmet.

Find and Run Robot

Ikke særlig pent, men det fungerer til det man skal bruke det til – å kjøre programmer. Når man søker etter programmer så vil hvert treff få hvert sitt nummer i resultatlisten, noe som gjør det veldig enkelt å velge et program ved å trykke på dette nummeret.

Find and Run Robot er ikke blant mine favoritter, men jeg kan allikevel forstå at noen elsker dette programmet – det har sin særegne stil, og det er rimelig lett. Men grensesnittet er ikke særlig pent å se på, og for min del så trekker det ganske så mye ned.

Resultat

Det var våre 6 beste alternativer til Quicksilver for Windows-brukere, men det er viktig å legge merke til at denne listen er helt tilfeldig nummerert, det siste programmet i listen er altså ikke dårligst.

Her er «pallen» med de tre programmene som Teknonytt liker best:

  1. Colibri – Dette programmet likte vi veldig godt, jeg anbefaler det på det sterkeste – last ned nå!
  2. Launchy – Mange hadde kanskje forventet seg at Launchy skulle innta førsteplassen, men det gjør det altså ikke – for Colibri er i en helt annen klasse. Faktisk så er det såvidt at Launchy ligger foran programmet som er på tredjeplass. Har du ikke forsøkt dette programmet ennå, så kan jeg anbefale å gjøre det så snart som mulig.
  3. SlimKEYS – Hadde det ikke vært for at Launchy er et stødig program som lenge har vært kjent som det beste programmet, i tillegg til at det er litt lettere å forstå og bruke enn SlimKEYS, så ville dette programmet inntatt førsteplassen, men slik ble det altså ikke. Jeg anbefaler å prøve dette programmet.

På en fjerdeplass så ligger Skylight, og her var det heller ikke langt opp til SlimKEYS, faktisk så var vi ganske så usikre på disse to plassene. Og nettopp derfor ber jeg dere teste Skylight før dere tar en avgjørelse selv – for det er meget godt program.

I tillegg til de fem programmene som vi i Teknonytt synes er best, så finnes det faktisk flere, her er noen av dem:

Det finnes også andre typer programkjørere, blant annet såkalte Windows Gadgets til sidestolpen i Vista, og for eksempel Docker – disse vil vi gå igjennom i en senere artikkel.

Vi håper dette har hjulpet dere til å ta et riktig valg av programkjørere, og at dere vil fortsette å lese Teknonytt framover for å se hva mer vi kan tilby dere av lesestoff.


Relaterte artikler

Slik finner du det rimeligste mobilabonnementet

I dagens marked er det en overflod av mobilabonnementer...

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...